Propostes

Feminisme, República, Europa

La programació del CCCB del 2018 s'encara als problemes del món des de diverses perspectives

| 15/01/2018 a les 13:00h
Arxivat a: Finestres, propostes, CCCB

Foto: Miquel Taverna


El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona es troba en una època de solidesa, convicció i expansió, afirma Vicenç Villatoro, director del centre. Enguany, el CCCB celebrarà el seu vint-i-quatrè aniversari i l'encara amb l'objectiu de no fer-ne un any de traspàs ni de trànsit, sinó un amb una programació ambiciosa. 

Els primers esdeveniments que sacsejaran el centre serà el canvi de director, que serà escollit per concurs públic, i la marxa de Rosa Ferré, la cap d'exposicions i activitats culturals. El centre, però, continua amb la voluntat, encara més ferma, de tractar els grans temes del present: els atemptats que van passar a pocs metres l'agost passat, el canvi climàtic, el feminisme, el procés català, la República, Europa... Tot allò que ens travessa en aquests moments des de moltes perspectives i angles diferents. Com la cultura s'enfronta a aquests temes i intenta donar-los solucions? I des de quins paradigmes i narratives podem pensar-los? Els hem de canviar? "La cultura ha de servir per millorar el món", diu Villatoro.

Consolidar antics festivals, cicles i premis i crear-ne de nous és a l'agenda del 2018. Pel que fa a la Tercera cultura –on interseccionen art, ciència, humanitats i tecnologia– hi trobem l'exposició Després de la fi del món, que intenta abordar un tema tan important com és el futur conjugat amb el canvi climàtic, i El món que necessitem: un cicle on participarà Vandana Shiva o Donna Haraway per encarar la supervivència del planeta. Del gener a l'abril es projectaran documentals sobre ecologia i alimentació sota el títol Alimentum o Brain Film Fest, que tractarà tots els aspectes del cervell, així com les seves malalties o la connexió amb la robòtica. 

Dins la secció de nous imaginaris es faran les exposicions Llum negra, que vol parlar de la màgia, l'esoterisme, el misticisme del segle XX i XXI: una època regnada pel llenguatge científic-tècnic. O Estats transicionals: hormones a la cruïlla entre l'art i la ciència, que enfocarà les relacions i interaccions entre les hormones i la transsexualitat, els gèneres no binaris, la intersexualitat o les alteracions físiques. També es faran debats i conferències amb persones com el filòsof Avishai Margalit, el filòsof Byung-Chul Han, es repensarà l'educació amb la filòsofa Judith Butler i Josep Maria Esquirol o la felicitat radical amb l'assagista Lynne Segal. També es continuarà donant forma al cicle de conferències per a joves, per parlar amb el futur, com diu Judit Carrera, responsable del centre de documentació i debats. 

Pel que fa al cinema, arribarà la mostra de Stanley Kubrick, el cineasta que juga amb tots els gèneres. I es consolida Xcèntric, el cicle de cinema de quaranta sessions que presenta nous talents i rescata grans autors no gaire coneguts. També segueixen vigents Docs Barcelona, Gandules '18 o Miniput

El 2018 serà un any més femení i feminista, apunta Carrera. Vivian Gornick, Virginie Despentes, Roxane Gay seran al festival Primera Persona que se celebrarà al maig per no quedar-nos amb la teoria i dur a terme unes pràctiques més feministes: més col·laboració de dones arreu. 

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
La UVic-UCC i Eumo Editorial convoquen un certamen en homenatge a Ricard Torrents
Imatge il·lustrativa
Torna el cicle de concerts d'estiu de la Universitat de Barcelona
Imatge il·lustrativa
La ciutat acull un cicle d'espectacles que es poden gaudir presencialment i en línia
Imatge il·lustrativa
L'Altra Editorial i la llibreria de Josep Cots convoquen una nova edició del premi
Imatge il·lustrativa
Una animació de Beatriz Zorrilla, alumna de la UVic-UCC, denuncia la violència de gènere
Imatge il·lustrativa
Una animació de Pixar mostra com una mare pateix la síndrome del niu buit
Imatge il·lustrativa
Estrella Damm estrena la seva nova campanya «Mediterràniament»
Imatge il·lustrativa
Un anunci resumeix l'experiència i l'aventura de dur vides al món