Galeria

L'Holocaust frivolitzat

Un projecte artístic sobre la necessitat de mirar el passat des de la consciència i el respecte

| 07/02/2018 a les 15:39h
Especial: Galeria
Arxivat a: Passadís, galeria
«No diré el que la gent pot fer i el que no. Tothom té dret a decidir per ell mateix, però els faré pensar. Les imatges mostren com es poden oblidar de la memòria. Molts veuen el monument com un simple conjunt d'objectes i fotos i no com un lloc per a l'exercici de la memòria històrica.»

19.000 metres quadrats i 2.711 lloses de formigó. Darrere del gris hi ha el passat: 6 milions de jueus assassinats. Al davant, les 10.000 persones que cada dia, a Berlín, visiten el Memorial de l'Holocaust, el monument als jueus assassinats d'Europa, construït el 2005 per l'arquitecte Peter Eisenman i l'enginyer Buro Happold. Tot i això, no tothom s'hi endinsa amb el respecte que pertoca.

L'artista isrealí Shahak Shapira evidencia la frivolitat d'alguns visitants del Memorial de l'Holocaust a través d'un projecte punyent: Yolocaust. Les imatges són dues. A l'esquerra, les que ha trobat al Facebook, a l'Instagram, al Tinder i al Grindr: visitants que s'hi fotografien. A la dreta i gràcies a un muntatge fotogràfic, les mateixes persones però amb un altre fons: l'infern dels camps de concentració. Amb aquest contrast pretén fer-nos reflexionar sobre el perill d'oblidar el motiu pel qual recordem.

1.


2.
 

3.
 

4.


5.
 

6.
 

7.


8.
 

9.
 

10.


11.

COMENTARIS

Actualització
Anònim, 07/02/2018 a les 23:02
+7
-0
Tot i que em va semblar una falta de respecte molt gran, s'ha de dir que gairebé tots/es els autors/es de les fotos van arribar a veure el projecte, van demanar disculpes i van retirar les fotos de les seves xarxes. Ho diu l'autor a la web del projecte.
El perquè de les coses
Puiggròs, 10/02/2018 a les 21:55
+1
-0
Parafrassejant ... "El Perquè de tot plegat".... Sobre aquestes fotos que han fet i publicat ....no es tracta de retirar les fotos.... el problema es fer-les.
Recordo que quan estudiava tot el surgiment del III Reich i els camps d'extermini.... no entenia com era possible que passés una cosa així.. com era possible que les persones fosin llobs per les altres persones (continuo parafrassejant) ....els anys i fets com aquests explicant com poden passar. Ojalà fossim com el llobs...els llobs són racionals....Sols cal obrir els diaris...llegir el que diuen uns d'altres... Hi ha que fins i tot premien aquestes actituts (policies que actúen contra persones de forma gens democràtica són premiats amb caps de setman gratis a hotels)
A mi no em premiaran mai..
Llop sense lloba
Mr. Lupo, 11/02/2018 a les 21:08
+2
-0
què collons és un llob?
Ignorància inconscient
Pep P. Xuclà, 15/02/2018 a les 00:48
+1
-0
El denominador comú de les fotos es, per a mí, la ignorància dels que les fan. Particularment, i amb tot el respecte, opino que el monument del Memorial es poc punyent. D'una punyença esmorteïda. S'ha desvirtuat convertint-se en un lloc turistic on fer-se fotos per demostrar que hi has estat, com aquell que es fa fotos amb nens a Calcuta i somriu a la càmera. I a més no ens enganyem, als alemanys aquests tipus de monuments els fan nosa. Massa coses s'han diluït, buidant-les de significat. Perquè s'han tombat els barracons dels camps d'extermini? Perquè s'han tombat forns crematoris? Perquè s'han ajardinat espais que eren cementiris de cendres i llocs d'afusellament? Perquè s'ensorrà el bunker de la cancelleria? Mentre es parla dels 6 milions de jueus morts, ens oblidem dels altres milions de morts, gitanos, eslaus... I mentre es parla dels bombardejos de Berlín, (assassinats de guerra), ens oblidem del que va fer la dreta alemanya (encara que es digues NSDAP

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
La Casa Elizalde acull la mirada de fotògrafes professionals i aficionades
Imatge il·lustrativa
L'Editorial Barcino presenta la nova versió de l'última de les grans cròniques catalanes medievals
Imatge il·lustrativa
La festa de la literatura en català torna un any més a l'avinguda de la Catedral
Imatge il·lustrativa
El Museu de la Vida Rural celebra la primera edició del FES
Imatge il·lustrativa
14 reflexions de l'actor, que defensava «la lluita per la nostra república, del cinema o del que sigui»
Imatge il·lustrativa
Polanski, el cinema musical, brasiler, jueu i del món àrab protagonitzen l'inici del curs cinèfil
Imatge il·lustrativa
14 reflexions de l'actor, que deia que «amb tant d'imbècil amb carnet d'opinador, els savis callen»
Imatge il·lustrativa
Un anunci sobre un nen que munta un drama i un pare que no sap quina cara fer