Els terratrèmols no són l’únic que pot fer trontollar Olot. Del 19 al 22 d’abril el festival Sismògraf sacseja el Teatre Principal de la ciutat i els seus carrers, places i parcs tot ballant. Però sobretot el seu paisatge, que serà l’ànima, la inspiració i l’escenari de moltes de les propostes.

El festival busca seguir apropant la dansa a tothom i ho fa a través de 27 espectacles, que emmirallen la condició humana i ens empenyen a reflexionar sobre allò que som i fem. Per mirar-nos de portes endins, per entendre una mica més el món. Enguany, moltes de les propostes aposten per un elevat grau de compromís i posicionament polític i social. És així com els artistes, a través de la dansa, es mullen a favor del respecte, la pau i la llibertat: des del drama dels refugiats fins a les qüestions de gènere.

Fem un repàs per 14 de les propostes que hi trobem i sortegem una entrada doble perquè gaudeixis de l’espectacle Cuculand Souvenir el divendres 20 d’abril al Teatre d’Olot, per participar-hi només cal enviar un mail dient que t’interessa a [email protected]


1. Opening Vulcanus, Eulàlia Bergadà

A l’Hotel Riu Fluvià, el dijous 19 d’abril a les 19:00.

El festival arrenca amb un espectacle en què la dansa, la música electrònica i la veu es fusionen en un discurs poètic i en un viatge catàrtic. Mitjançant l’acumulació de paraules i formes van creant un moviment espiral nedant com dos peixos en un aquari fins que, finalment, acaben explotant en un concert folklòric i en un ball enèrgic, femení i seductor.



2. Set of Sets, GN|MC Guy Nader, María Campos

Al Teatre Principal d’Olot, el dijous 19 d’abril a les 21:00.

Guy Nader i María Campos ens ofereixen un espectacle de dansa amb música en directe que simbolitza el caràcter repetitiu de l’existència i emmiralla la idea de persistència. És un viatge de cooperació, precisió i rigor cap a la percepció de l’infinit, el temps i la memòria.


3. Air, Compagnie Didier Théron

A la Plaça Major, el divendres 20 d’abril a les 18:00.

Els ballarins de la companyia francesa juguen amb la desmesura: se’ns presenten inflats com a pilotes, amb una cuirassa de làtex que queda deformada pel vent i el moviment. Una coreografia que neix de les decisions individuals i col·lectives i que gira al voltant d’uns éssers humans desproporcionats. La trobada entre aquests ballarins i el nostre entorn actual ens incitarà a qüestionar la visió d’allò que és humà.



4. C.O.S., CIA. Vero Cendonya

Al Consell Comarcal de la Garrotxa, el divendres 20 d’abril a les 20:30.

Vero Condonya utilitza el cos per transmetre el que les paraules no poden expressar. A través de la dansa, reflexiona sobre la situació dels refugiats a Grècia, sobre què vol dir no ser amo del teu destí.



5. Cuculand Souvenir, Roberto Olivan Performing Arts

Al Teatre Principal d’Olot, el divendres 20 d’abril a les 22:00.

Cuculand Souvenir ens convida a reflexionar sobre com hem deixat de fer servir la tecnologia per passar a viure-la i com projectem el futur mentre construïm el passat. La velocitat dels fets, amb els seus avantatges i desavantatges, ens ha portat a viure en una mena d’absurditat, de terra de bojos.

El valor del temps en l’obra medita sobre la pèrdua de control del present. Estem fets de records i imaginació, partim d’una herència i una tradició històrica, de manera que davant d’un present/futur incert, el passat es transforma en un record superficial, un “souvenir” d’una època perfecta.

En sortegem una entrada doble, per participar-hi només cal enviar un mai dient que t’interessa a [email protected]



6. Labranza Kids, Colectivo Lamajara

Al passeig de la Muralla, el dissabte 21 d’abril a les 13:00.

Aquest espectacle, basat en el món rural, és la culminació d’un taller que s’ha fet amb nens de la comarca. Imitant els moviments del pagès que treballa la terra, la dansa ens atansa als cicles de la natura, de l’agricultura.



7. La mesura del detall, Magí Serra

A la Sala El Torín, el dissabte 21 d’abril a les 21:00.

A través d’una estructura de fils, pals i pesos en equilibri, Magí Serra reflexiona sobre la bellesa i la fragilitat de les nostres vides.



8. Brut, Marta Torrents – Fet a Mà

Al Teatre Principal d’Olot, el dissabte 21 d’abril a les 21:00.

Brut és un viatge físic a través d’un univers emocional, un recorregut cap a allò que ens fa semblants i que ens uneix. Dos homes i dues dones. Retrobaments dramàtics, episodis de vida, lleugeresa, sinceritat i una escenografia simplificada. Una mescla de circ, teatre i dansa per reflexionar sobre l’auge i el naufragi de l’ésser humà, sobre les peculiaritats i les particularitats del cossos, sobre allò que volen expressar i les històries que ens volen explicar. Es tracta de cedir a l’espectador aquell espai necessari per inspirar-se i inventar la seva pròpia història.



9. La llista, Quim Bigas

Al pati de l’Antic Hospital, el dissabte 21 d’abril a les 17:30.

La llista és un treball contextual i escènic on es recita una llista de petites i grans coses. Una llista com a manera de generar un territori compartit i ple de potències. En aquest context, el cos desencadena una llista de possibilitats que es relacionen amb com compartim i com ens identifiquem i com donem valor al nostre entorn. D’aquesta manera, La llista és una forma de trobar-nos dins un univers individual i alhora comú, un espai que possibilita l’afecte, el fet sensible, la capacitat de tocar-nos i d’estar en una atenció col·lectiva.



10. Aye-Nah, Aina Lanas

A la Plaça Major, el dissabte 21 d’abril a les 17:00.

Aye-Nah [aina] és una peça de dansa basada en una història personal. És una confessió d’una dona, són les seves veus interiors. La idea sorgeix arran d’un intens sentiment d’aixafament vital i la obertura d’un món enorme de temors i dubtes. Certes dinàmiques i patrons es veuen reflectides en la imatge que li retorna el mirall. Es veu a si mateixa com un maniquí sense braços ni cames, lluitant amb una ment desbordada i una immensa necessitat de deixar-se anar i tornar a connectar amb un ritme més pacífic.



11. Maibaum, Jordi Galí, Arrangement Provisoire

Al Parc Nou, el dissabte 22 d’abril a les 11:00.

És una estructura efímera feta de cordes lligades al voltant d’un pal de fusta. Aquests artistes constructors ens conviden a la contemplació d’una comunitat que treballa, que edifica. La seva partitura de gestos precisos, perfectament coordinats i articulats, fa emergir una matriu, un lloc, una extrapolació. Durant gairebé 3 hores les espectadores i els espectadors podran circular al seu aire, seran lliures d’anar i venir quan vulguin, segons els seus desitjos. Al cap i a la fi es tracta d’experimentar un nou espai durant el seu procés d’aparició i consolidació, però també de poder-lo recórrer un cop ja culminat aquest espectacle arquitectònic efímer, poètic, aquest diàleg entre el cos i la matèria.



12. Business World, Montón de paja & trigo

Al Parc Nou, el dissabte 22 d’abril a les 12:00.

Business World és un duo de dansa inspirat en el cinema mut dels anys vint, aquell cinema orquestrat al voltant dels diàlegs i l’ús puntual de cartells o subtítols per tal d’aclarir situacions i mostrar converses. Aquest és el punt de partida de Business World, una partitura coreogràfica interpretada per dos ballarins de dansa contemporània que es mouen hàbilment per la frontera entre la comicitat, l’absurd i allò abstracte. Hi ressona el crit desesperat d’Arthur Jensen i la seva pel·lícula El Gran Jefe. El consumisme i el pop hi posen l’anestèsia.



13. “p l a n g ĕ r e”, Carla Diego

Al Parc Nou, el dissabte 22 d’abril a les 12:00.

Carla Diego explora el paper de la ploranera, l’encarregada de plorar els morts en moltes cultures. Amb el ritual del dol com a centre, es busca construir a través de la dansa un llenguatge per representar la pena.



14. I U, LASALA

Al Parc Nou, el dissabte 22 d’abril a les 12:00.

LASALA a través de la cerca d’un llenguatge basat en el moviment del cos, aporta llum en un món d’ombres.

Foto: Festival Sismògraf

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa