Foto: Erik


En acabar de llegir el conte, l’Erik empunya un llapis i traça una línia, dues, cinc, alguns arbres, fins a dibuixar un detallat mapa del bosc. Agafant després un retolador, marca el camí que han de seguir Hansel i Gretel per no tornar-s’hi a perdre mai més.

L’Erik viu a Hamburg, té deu anys i està diagnosticat de Trastorn de l’Espectre de l’Autisme.

Aquest plànol imaginari del bosc de Hansel i Gretel forma part de l’exposició Jo veig el que tu no veus. Una gràfica de l’autisme, que es pot veure al CaixaForum fins al 25 de maig. Una mostra que revela l’excepcionalitat creativa de les persones amb Trastorn de l’Espectre de l’Autisme (TEA), i que aglutina més de 50 obres d’artistes de l’associació alemanya AKKU (Autisme, Art i cultura) i creadors del nostre país adscrits a la Federació Catalana d’Autisme i Asperger. Un conjunt d’obres esquemàtiques, repetitives, superposades i de colors arbitraris. Desarticulades de qualsevol concepte o estructura previs, en les quals el sentit de la composició i la minuciositat es relacionen amb la idea de l’ordre.

Un dels trets més habituals del trastorn, que respon a una necessitat constant de buscar referents i estabilitat externa, és la repetició i la fixació en determinats objectes o processos. Una precisió que habitualment va acompanyada d’un anhel per l’ordre.

Les representacions visuals, entre elles els mapes, ordenen i transmeten un sentit a allò que es percep. Els trets de repetició i fixació, juntament amb les dificultats d’anticipació i planificació, de les persones amb TEA fan que l’entorn físic es converteixi en quelcom immanejable, imprevisible i completament desarticulat. En general, són persones que perceben la realitat de forma més exacta a través d’imatges estàtiques. Aquesta manera de veure les coses, acompanyada d’una imaginació desbordant, esdevé en molts casos un excepcional talent artístic.

Lluny de pretendre explicar la complexitat de l’autisme, l’exposició presenta la creació artística com una eina de comunicació que permet estimular i desenvolupar les capacitats personals més enllà del llenguatge parlat o escrit.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: josep e a març 29, 2015 | 18:29
    josep e març 29, 2015 | 18:29
    Hola Cristina, Et volia donar les gràcies per dedicar aquest post al Trastorn de l'Espectre de l'Autisme. És fantàstic que es difongui com ho has fet tu, explicant la complexitat de l'autisme a través de les imatges. Jo et voldria dir que en el meu bloc a vegades en parlo, i en aquest cas voldria demanar-te permís per posar-lo. Està clar que si em dónes el teu permís faré constar el teu nom i tot tipus de referència. Moltes gràcies. Salutacions. josep http://vivenciesjosep.blogspot.com.es/2014/02/concienciacionsobre-el-autismo.html

Nou comentari

El piano

Comparteix

Chiquitita

Si es que tan triste estás/ para qué quieres callarlo
Comparteix

Tantes coses a fer

La vida és el que et passa/ mentre fas plans per tenir-ho tot lligat
Comparteix

Qualsevol nit pot sortir el sol

Oh, benvinguts, passeu passeu,/ de les tristors en farem fum
Comparteix

My Way

I did what I had to do/ And saw it through without exemption

Passadís

Comparteix

La soledat segons Hopper

14 obres de l'artista més representatiu de la pintura estatudinenca del segle XX
Comparteix

Soc infermer i només tinc dues mans

14 il·lustracions sobre la rutina del personal sanitari
Comparteix

El silenci dibuixat

14 dibuixos plens de força, misteri i profunditat
Comparteix

Glups!

14 dibuixos d'Andrea Zayas que mostren el món sense embuts dels infants

Comparteix