Agustí Centelles va néixer el 21 de maig de 1909 i va morir l’1 de desembre del 1985. Va quedar orfe de mare i va anar a viure amb el seu pare, ferrer i electricista, a Barcelona. De jove ja sentia una gran passió per la fotografia: el seu pare li va regalar una càmera i als quinze anys va decidir ser fotògraf de professió i va ingressar a l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya.

El Museu de l’Empordà de Figueres ret homenatge al primer fotoperiodista català amb l’exposició Agustí Centelles. Retrats de guerra, que es podrà visitar fins al 8 d’abril i que forma part de la col·lecció de la Fundació Vila Casas. A través de 44 fotografies, aquesta mostra (estructurada en quatre àmbits: El president Companys, Autoritats i comandaments, Ciutadans i Mítings) ens apropa els protagonistes de la Guerra Civil espanyola: des del president Companys i els consellers del seu govern, com Tarradellas, fins a les forces republicanes del front i de la rereguarda, els líders sindicals i els civils.

El comisari de l’exposició, el crític i historiador de l’art Daniel Giralt-Miracle, destaca que si aquestes fotografies han passat a la història, no és només per la seva qualitat, sinó perquè Centelles tenia un olfacte periodístic que li permetia percebre els moments que farien història.

Milicianes Tardienta. Foto: Fundació Vila Casas / © MECD,CDMH, Arxiu Agustí Centelles i Ossó



President Companys, 1937. Foto: Fundació Vila Casas / © MECD,CDMH, Arxiu Agustí Centelles i Ossó


Milicià. Foto: Fundació Vila Casas / © MECD,CDMH, Arxiu Agustí Centelles i Ossó

Militants d’Esquerra Republicana en un míting. Foto: Fundació Vila Casas / © MECD,CDMH, Arxiu Agustí Centelles i Ossó


Teresa Pàmies, 1937. Foto: Fundació Vila Casas / © MECD,CDMH, Arxiu Agustí Centelles i Ossó


Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa