Haver de trucar el timbre de l’escala d’un pis de l’Eixample per entrar a la galeria El quadern robat ja és un indici que estàs començant un viatge especial. En aquest cas es titula Camins invisibles i romandrà obert al públic fins al 28 de maig.

Daniel Berdala, Tornar al no-res. Oli sobre tela, 150x150 cm, 2022
Daniel Berdala, Tornar al no-res. Oli sobre tela, 150×150 cm, 2022


Anna Belsa, directora de la galeria, té molt clars els principis que vol que segueixi el seu espai i sempre els és fidel: crear propostes que ens parlin de les inquietuds de l’actualitat de la manera més sincera i pura possible. Últimament, troba les respostes en les lectures d’autors romàntics; i les obres de Daniel Berdala (Barcelona, 1968) són una molt bona eina per transmetre aquesta filosofia.

Les pintures a l’oli de Berdala sempre mostren paisatges de la naturalesa, reals o creats a partir d’imatges guardades a la seva memòria. Malgrat que són escenes exteriors, les materialitza sempre al Gimnàs de les Arts, com ell anomena el seu estudi. Això dona un punt d’individualitat a les seves obres, entremig d’un panorama artístic que, a Catalunya, actualment dominen les pràctiques conceptuals i la instal·lació.

Daniel Berdala, Silenci nocturn a l’Eixample. Oli sobre fusta, 44,5x109 cm. 2022
Daniel Berdala, Silenci nocturn a l’Eixample. Oli sobre fusta, 44,5×109 cm. 2022


El títol de l’exposició descriu el trasbals emocional que experimentem constantment en el nostre dia a dia. Un camí ple d’incerteses, d’alts i baixos que tant poden enfonsar-te en la negror més tenebrosa de la nit, com poden ser un glop d’aire fresc que t’omple d’esperança. Berdala, a partir d’una mala experiència provocada per la Covid-19, ha recalcat aquest sentiment d’inestabilitat introduint, de manera metafòrica, la figura de l’equilibrista en els paisatges.

A El llarg camí, un funambulista flota al centre del quadre sobre un gran abisme. Malgrat que subjecta una barra amb les mans per controlar l’equilibri, és inevitable percebre la tensió i el suspens de l’escena. Aquesta sensació ens remet al sentiment del sublim, tema tractat amb profunditat pels autors romàntics. Al cap i a la fi, ens recorda que els humans som molt petits, molt fràgils, davant la immensitat de la naturalesa.

Daniel Berdala, El llarg camí. 30 x 30 cm, oli sobre tela. 2021
Daniel Berdala, El llarg camí. Oli sobre tela, 30×30 cm, 2021


Constantment caminem per la corda fluixa i les obres de Berdala són un refugi on trobar consol. Les seves pintures es caracteritzen per una gran lleugeresa i Anna Belsa les exposa d’una manera tan natural que se’ns fan gairebé part del nostre jo. L’artista barceloní pensa i comparteix que no hi ha millor experiència que la pròpia, i anar a veure aquesta exposició és una vivència que paga la pena.

Daniel Berdala, Baixada als teus inferns. Oli sobre tela, 40x70cm, 2021.
Daniel Berdala, Baixada als teus inferns. Oli sobre tela, 40x70cm, 2021.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Anònim a abril 05, 2022 | 12:53
  Anònim abril 05, 2022 | 12:53
  Hola
  • Icona del comentari de: Pep Romero a abril 07, 2022 | 10:17
   Pep Romero abril 07, 2022 | 10:17
   Imatges que parlen d'un sentiment antic, eteri i de socarrel a un temps. Emocionen. Em va agradar molt aquest Berdala

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa