Un dia ho vaig veure clar… passo de depilar-me, d’ajustar els pits en sostens impossibles, de catigar-me els peus amb sabates que no van ser dissenyades per caminar o d’aixecar-me cada dia vint minuts abans per posar-me maquillatge de colors a la cara. Aleshores vaig pensar: és el meu cos, hauria de ser lliure per decidir què faig amb ell, però realment puc fer-ho sense que el món es fiqui amb mi i amb el meu aspecte?

Amb aquesta reflexió arriba el llibre Mentiras para ser una mujer de verdad, de Rocío Salazar. Ella mateixa ens n’explica el rerefons: “Aquest llibre va sorgir arran d’una sèrie de vinyetes sobre la depilació femenina. A partir d’elles, vaig voler explorar el fet que cada dia les dones ens sotmetem a tortures per encaixar en una normalitat que encara no sabem qui se l’ha inventat. Potser el llibre és una col·lecció dels missatges que m’hauria agradat escoltar al llarg de la meva vida, quan he intentat formar part d’aquest ideal inabastable. Està dedicat a totes les noies que també necessitin escoltar-ho.”


1. La dona, com l’ossa: com més pèl, més preciosa.

Rocío Salazar2. Qui va dir que envellir pel pas del temps era vergonyós… i per què li seguim el corrent?

Rocío Salazar3. Complexos per la forma de cos.
Escull la forma correcta per al seu cos:
Forma de poma. Forma de pera. Forma de rellotge de sorra. Forma de mi.

Rocío Salazar4. El rànquing del dolor de la depilació amb cera.
1. Llavis majors: la meva ment no conserva cap record d’aquell dia.
2. Engonal: quan et posen la cera i només pots arrencar-te-la o amputar, dubtes.
3. Aixelles: la seva pell és molt sensible, el borrissol és molt gruixut.
4. Cames: suportable sempre que mosseguis un pal.
5. Cara: és on menys fa mal però on més plores.

Rocío Salazar5. El dia menys pensat em permetré aparentar vint anys més que fa vint anys.

Rocío Salazar6. El pare va donar una llavor a la mare.
Sacs màgics creadors de vida. Test. Verídic!

Rocío Salazar7. La sang menstrual és blava.
Jo és que, una vegada al mes, sóc de la reialesa.

Rocío Salazar8. Sigues una reina amb push up perquè la circulació sanguínia dels braços està sobrevalorada. I una deessa amb push up! Si total, pel que s’ha de veure…

Rocío Salazar9. Camina com si fossis preciosa… perquè ets preciosa.

Rocío Salazar10. Per què hi ha tanta pressió perquè m’arregli cada dia si jo no m’espatllo gairebé mai?

Rocío Salazar11. Augmenta el pit per omplir aquests sostenidors. Aplana el ventre perquè se’t tanqui aquest vestit. Elimina les cartutxeres per entrar en aquells pantalons. Realça el cul per evitar aquelles arrugues a les faldilles. Seria tan bonic deixar de fabricar dones a la mida de la roba i començar a fabricar roba a la mida de les dones.

Rocío Salazar12. Com si el de “dona de veritat” fos un títol enormement difícil d’aconseguir i massa fàcil de perdre.
[Suavitza el cutis, cobreix les taques, blanqueja el somriure, tenyeix-te els cabells blancs, preveu la cel·lulitis, bronzeja la pell, augmenta el volum del cabell, hidrata la pell, redueix la cintura, allarga les pestanyes, acaba amb les puntes obertes, elimina el greix, augmenta el pit, tonifica les cuixes…]

Rocío Salazar13. Quan a la tele diuen que parlaran de dones imperfectes, però després sempre apareix gent normal.

Rocío Salazar14. Això és un cuerpazo segons la RAE.

Rocío Salazar


Mentiras para ser una mujer de verdad

© Rocío Salazar
© Editorial Planeta, 2016

Comentaris

 1. Icona del comentari de: a pelo a octubre 30, 2016 | 11:02
  a pelo octubre 30, 2016 | 11:02
  A més de totes les feines de casa, la feina de fora de casa com es un treball, a més cal que sempre vagin més ben cuidades físicament. Realment a de ser dur ser dona. Nosaltres parim nosaltres decidim, per tant poden decidir si anar a la moda sexy de depilar-se o no fer-ho, es cosa d'elles!
 2. Icona del comentari de: Anònim a octubre 30, 2016 | 21:41
  Anònim octubre 30, 2016 | 21:41
  Anar net i afaitat tampoc es obligatori x un home Però sempre es millor i estem mes macos
 3. Icona del comentari de: Olga mm a novembre 06, 2016 | 00:54
  Olga mm novembre 06, 2016 | 00:54
  És boníssima! M'he pixat de riure! Un bon debat això dels pèls... La moda... L'higiene... L'estètica... L'esclavitut dels pèls de les dones.
 4. Icona del comentari de: Anònim a novembre 07, 2016 | 17:35
  Anònim novembre 07, 2016 | 17:35
  És tan cert tot el q transmeten les il·lustracions. Fa 27 anys q em depilo i ho continuo fent pq m'agrado més quan ho faig. Però és així realment? Fa un temps q després d'una conversa amb un amic vaig descobrir el q realment sentia. Ell em deia q les dones no podíem obviar q el nostre cos és més bell sense pels. I q això no és cap imposició patriarcal. Bé, jo puc assumir q és una convenció social tan instal·lada a les nostres ments q costa més de traure del subconscient q els pels dels dits dels peus. És una qüestió de gustos, doncs? Tan de bo. El q no hem d'oblidar és q els gustos no són necessàriament lliures. Menys els q tenen a veure amb l'estètica femenina. Llavors, com puc ajudar jo a la meva filla x a q sigui lliure? L'única resposta satisfactòria q vaig trobar és q potser és complicat q jo m'agradi sense depilar. Però no em perdo cap plan x això. Mai més. I això, com a mínim, sí q li puc ensenyar.
 5. Icona del comentari de: Jam Malson a juliol 31, 2018 | 15:50
  Jam Malson juliol 31, 2018 | 15:50
  Tranquil·les, en això del pèl, ja no esteu soles. Els homes també hem caigut en aquesta "normalitat estètica" i ara ens depilem, afaitem o ens passem el "tallagespa" per tot el cos per tal de semblar uns no-sé-què que algú diu que ens queda la mar de bé. La pregunta del milió és: Quan les dones estigueu alliberades, tornaran les perruques, les pólvores i el maquillatge per als homes?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa