«No diré el que la gent pot fer i el que no. Tothom té dret a decidir per ell mateix, però els faré pensar. Les imatges mostren com es poden oblidar de la memòria. Molts veuen el monument com un simple conjunt d’objectes i fotos i no com un lloc per a l’exercici de la memòria històrica.»

19.000 metres quadrats i 2.711 lloses de formigó. Darrere del gris hi ha el passat: 6 milions de jueus assassinats. Al davant, les 10.000 persones que cada dia, a Berlín, visiten el Memorial de l’Holocaust, el monument als jueus assassinats d’Europa, construït el 2005 per l’arquitecte Peter Eisenman i l’enginyer Buro Happold. Tot i això, no tothom s’hi endinsa amb el respecte que pertoca.

L’artista isrealí Shahak Shapira evidencia la frivolitat d’alguns visitants del Memorial de l’Holocaust a través d’un projecte punyent: Yolocaust. Les imatges són dues. A l’esquerra, les que ha trobat al Facebook, a l’Instagram, al Tinder i al Grindr: visitants que s’hi fotografien. A la dreta i gràcies a un muntatge fotogràfic, les mateixes persones però amb un altre fons: l’infern dels camps de concentració. Amb aquest contrast pretén fer-nos reflexionar sobre el perill d’oblidar el motiu pel qual recordem.

1.2.3.4.5.6.7.8.9.10.11.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Anònim a febrer 07, 2018 | 23:02
  Anònim febrer 07, 2018 | 23:02
  Tot i que em va semblar una falta de respecte molt gran, s'ha de dir que gairebé tots/es els autors/es de les fotos van arribar a veure el projecte, van demanar disculpes i van retirar les fotos de les seves xarxes. Ho diu l'autor a la web del projecte.
 2. Icona del comentari de: Puiggròs a febrer 10, 2018 | 21:55
  Puiggròs febrer 10, 2018 | 21:55
  Parafrassejant ... "El Perquè de tot plegat".... Sobre aquestes fotos que han fet i publicat ....no es tracta de retirar les fotos.... el problema es fer-les. Recordo que quan estudiava tot el surgiment del III Reich i els camps d'extermini.... no entenia com era possible que passés una cosa així.. com era possible que les persones fosin llobs per les altres persones (continuo parafrassejant) ....els anys i fets com aquests explicant com poden passar. Ojalà fossim com el llobs...els llobs són racionals....Sols cal obrir els diaris...llegir el que diuen uns d'altres... Hi ha que fins i tot premien aquestes actituts (policies que actúen contra persones de forma gens democràtica són premiats amb caps de setman gratis a hotels) A mi no em premiaran mai..
 3. Icona del comentari de: Mr. Lupo a febrer 11, 2018 | 21:08
  Mr. Lupo febrer 11, 2018 | 21:08
  què collons és un llob?
 4. Icona del comentari de: Pep P. Xuclà a febrer 15, 2018 | 00:48
  Pep P. Xuclà febrer 15, 2018 | 00:48
  El denominador comú de les fotos es, per a mí, la ignorància dels que les fan. Particularment, i amb tot el respecte, opino que el monument del Memorial es poc punyent. D'una punyença esmorteïda. S'ha desvirtuat convertint-se en un lloc turistic on fer-se fotos per demostrar que hi has estat, com aquell que es fa fotos amb nens a Calcuta i somriu a la càmera. I a més no ens enganyem, als alemanys aquests tipus de monuments els fan nosa. Massa coses s'han diluït, buidant-les de significat. Perquè s'han tombat els barracons dels camps d'extermini? Perquè s'han tombat forns crematoris? Perquè s'han ajardinat espais que eren cementiris de cendres i llocs d'afusellament? Perquè s'ensorrà el bunker de la cancelleria? Mentre es parla dels 6 milions de jueus morts, ens oblidem dels altres milions de morts, gitanos, eslaus... I mentre es parla dels bombardejos de Berlín, (assassinats de guerra), ens oblidem del que va fer la dreta alemanya (encara que es digues NSDAP

Nou comentari

Comparteix