Enguany es commemora el 50è aniversari dels fets de maig del 68 i l’Institut français de Barcelona, amb la col·laboració del Palau Robert, organitza l’exposició Maig del 68 pels fotògrafs del France-Soir. La mostra, que es pot visitar fins l’11 de setembre, és un projecte comú de l’Institut français d’Espagne, l’associació de fotògrafs CéTàVOIR i l’Agència Roger-Viollet i vol il·lustrar aquell moment històric des d’un angle insòlit.

El fons fotogràfic sobre la revolta de maig del 68 ronda els 6 milions d’instantànies, de les quals se n’han digitalitzat fins a 25.000 pel 50è aniversari. La tria final per a l’exposició és de 50 imatges que retraten els esdeveniments d’aquells dies molt lluny de l’idealisme pop que se n’ha destil·lat al llarg dels anys. Les fotografies dels més de 20 professionals contractats per France-Soir per cobrir el minut a minut d’aquells dies desprenen violència, com explica Dominique Lecourt, responsable editorial de l’Agència Roger-Viollet i co-comissari oficiós de l’exposició amb Gilles Favier.

Barricades, vagues, manifestacions, ferits, terror, banderes, sindicats, forces de l’ordre, Pompidou, De Gaulle, tots els actors dels esdeveniments del maig de 1968 tenen el seu lloc en aquest retrat insòlit i valuós d’un moment històric, d’una revolució simbòlica i icònica que va injectar esperança a tota una generació.


1. Fotografia de Jacques Boissay i Bernard Charlet.
Manifestants a terra durant els primers enfrontaments violents amb les forces de l’ordre al Quartier Latin. París (Ve arr.), 6 de maig.


2. Fotografia de Jacques Boissay i de Bernard Charlet.
Enfrontaments violents durant els primers avalots estudiantils al Quartier Latin. A la cantonada del carrer Saint-Jacques i del carrer Sommerard. París (V districte), 6 de maig.


3. Fotografia de Claude Poensin-Burat.
Manifestació estudiantil al Quartier Latin. Discurs de Daniel Cohn-Bendit, durant la seguda a la plaça de la Sorbona. París (IV districte), 9 de maig.


4. Fotografia de Jacques Boissay.
Estralls després de la nit de les barricades. París, 11 de maig.



5. Fotografia de Michel Pansu.
René Billières, François Mitterrand, Georges Fillioud i Guy Mollet, durant la manifestació unitària d’estudiants, professors, treballadors i sindicalistes, avinguda Magenta. París (X districte), 13 de maig.


6. Fotografia de Léon Lalanne.
Vaga a les Galeries Lafayette, boulevard Haussmann. París (IXe arr.), 21 de maig.


7. Fotografia de Claude Champinot.
Manifestació del moviment d’extrema dreta Occident, davant de la seu de France-Soir, carrer Réaumur, París (II districte), 21 de maig.


8. Fotografia de Claude Champinot.
Un ferit greu, durant una manifestació al Quartier Latin, avinguda Saint-Michel. París (VI districte), 23 de maig.


9. Fotografia de Bernard Charlet i Daniel Lapied.
Les barricades són desmuntades per tropes militars, bulevard Saint-Michel. París (Vème, VIe arr.), 25 de maig.


10. Fotografia de Michel Robinet.
Obrers de la fàbrica Citroën de Javel en vaga, Quai de Javel. París (XV districte), 27 de maig.


11. Fotografia de Bernard Charlet i Daniel Palied.
Danys després de la segona nit de les barricades, avinguda de Saint-Germain. París, 28 de maig.


12. Fotografia de Jacques Boissay.
La bandera tricolor durant la manifesació gaullista als Camps Elisis. París (VIIIe arr.), 30 de maig.


13. Sindicat francès d’actors, operació Jéricho ORTF. Michel Piccoli (nascut el 1925), Danièle Delorme (1926-2015), i Suzanne Flon (1918-2005), actors francesos. París (XVIe arr.), 6 de juny.


14. Fotografia de Jacques Boissay.
Katangais a la Sorbona, grup de joves armats que van constituir un Comitè d’Intervenció Ràpida i que ocupen la Sorbona amb els estudiants. París (V districte), 13 de juny.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa