L’edifici del nou Morera. Museu d’Art Modern i Contemporani de Lleida (Rambla de Ferran, 13. Lleida).

El Morera. Museu d’Art Modern i Contemporani de Lleida és un dels museus d’art modern i contemporani més antics del país. Va ser inaugurat el 1917 amb les donacions del pintor, promotor i mecenes Jaume Morera, amb obres dels artistes pensionats per la Diputació de Lleida i alguns dipòsits del, en aquells moments, Museu d’Art Modern de Madrid, conegut avui en dia com a Museu del Prado.

Després de més d’un segle de vida, estrena una nova seu a l’antic edifici de l’Audiència de Lleida, a la Rambla de Ferran, i també imatge. Dirigit per Jesús Navarro, comptarà amb prop de 3.500 metres quadrats per difondre l’art modern i contemporani. Dividit en cinc plantes, el nou espai serà la casa gran de l’art lleidatà. Però: qui és que el fa possible? Quina filosofia hi ha al darrere? Us presentem les persones que encaminen, cada dia, aquest museu.


Equip del Morera. Museu d’Art Modern i Contemporani (Fotografia de Jordi V. Pou).


Francesc Gabarrell Guiu, encarregat de la conservació, registre i documentació de les col·leccions del Morera. “Això meu és identificar les obres que arriben (amb un número personal i intransferible), millorar la informació de les que venen i de les que ja hi són, cuidar-les i, sobretot, investigar sobre la seva vida i sobre qui les ha fet. Registrar i documentar però també, si s’escau, oferir la informació oberta al públic per tal d’establir vincles amb les diferents comunitats que integren el teixit social i cultural de la nostra ciutat.” 

Francesc Gabarrell, responsable de conservació, registre i programes públics del Morera.


Ia Bonet Andrés, tècnica de comunicació i premsa. “Fer del Morera un actiu a les xarxes socials i als canals de comunicació habituals és, avui en dia, una prioritat per estar present en l’imaginari social. La meva tasca consisteix a explicar què passa dins al Museu, construint una xarxa activa i transparent que connecti la societat amb la nostra activitat. Per aquest 2023 hi ha moltes il·lusions, projectes i, sobretot, la voluntat de construir un equipament cultural en el qual generem mecanismes per interactuar amb petits i grans.” 

Ia Bonet, responsable de comunicació i premsa del Morera (Fotografia de Jordi V. Pou).


Meritxell Bosch Muntané, responsable d’educació i públics. “La meva tasca al nou museu girarà entorn a l’acció educativa dirigida, no únicament als centres educatius, sinó tenint en compte que el Museu és un espai d’aprenentatge i que, per tant, qualsevol persona que hi entri pot aprendre i gaudir de l’art. La meva feina serà generar propostes, accions, experiències, que permetin als visitants connectar amb l’art que hi exposarem en múltiples sentits.” 

Meritxell Bosch, responsable d’educació i públics del Morera.


Imma Bové Barberà, conservadora i restauradora. “L’objectiu principal de la meva tasca és la preservació de les obres que integren les col·leccions del Museu. A partir de l’estudi de l’obra i el seu entorn m’encarrego de les diferents actuacions en matèria de conservació preventiva (control dels paràmetres ambientals, així com de les condicions d’emmagatzematge, de manipulació i d’exposició), de conservació curativa (tractaments de desinsectació, consolidació, fixació, estabilització…) i de restauració (intervencions destinades a la millora de la lectura de les obres: neteja, reintegració pictòrica, etc.). A la nova seu del Morera hi haurà la possibilitat de visitar la sala de reserva.”

Imma Bové, conservadora-restauradora del Morera  (Fotografia de Jordi V. Pou).


Jesús Navarro Guitart, director. “Això significa que em pertoca dirigir i coordinar tot l’equip del Museu per assolir aquelles fites que facin del museu un servei públic obert al debat i la reflexió crítica sobre l’art i la cultura del nostre temps. Des d’un punt de vista pràctic, això implica planificar tota l’activitat del museu; des de les adquisicions, la recerca, el programa d’exposicions i activitats, la promoció i desenvolupament, fins a la responsabilitat última, en la gestió gerencial i administrativa dels recursos. A partir del 2023 el repte que hauré d’afrontar és posar a l’abast de la societat el nou museu, una institució transformada, accessible i més propera, que esdevingui referencial en el context museístic del país.”  

 Jesús Navarro, director del Morera. Museu d’Art Modern i Contemporani de Lleida.


Albert Peralta Fernández, administratiu del museu. “La meva tasca principal és donar suport administratiu a la direcció i als tècnics del museu. També intentar que els nostres proveïdors cobrin les factures el més aviat possible (a vegades, és força complicat), sobreviure a les justificacions de les diferents subvencions i a la preparació de la documentació vinculada a contractes i licitacions per la nova seu del museu.”  

Albert Peralta, administratiu del Morera.


Oriol Bosch Bausà, coordinador d’exposicions i activitats del Museu. “La meva tasca principal és produir i gestionar les exposicions del Museu, tant l’exposició permanent com les temporals, així com coordinar tot el conjunt d’activitats i serveis associats. Per primera vegada, aquest 2023, el Museu disposarà d’un espai digne i a l’alçada per mostrar les seves col·leccions com mai s’havia vist abans. També s’haurà de posar a punt un programa d’exposicions temporals que facin del Museu un referent en la difusió de l’art modern i contemporani. Tot un repte.” 

Oriol Bosch, coordinador d’exposicions del Morera (Fotografia de Jordi V. Pou).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa