Pena de mort. Aquest és el pes insuportable que han de carregar moltes de les nenes de la presó de Zibashahr. Segons la llei islàmica, als nou anys ja són responsables dels seus delictes. Però fins a la majoria d’edat la sentència no es pot dur a terme, perquè les convencions internacionals ho impedeixen. Al costat de les menors que saben que demà sortiran del centre de delinqüents juvenils, n’hi ha d’altres que saben que aquest demà no existirà.

El fotògraf iranià Sadegh Souri, amb el projecte Waiting for capital punishment, ens mostra quina és la pitjor condemna de totes: ser conscient que la llibertat, per molt que els dies passin, no arribarà mai.

1. La Khatereh té 13 anys. El seu tiet va abusar sexualment d’ella i es va escapar de casa. Una setmana després, una colla de joves la van atacar en un parc i també la volien violar. Per defensar-se es va autolesionar amb un ganivet. La policia la va trobar inconscient al terra. Va acabar al centre de correcció de menors.

Foto: Sadegh Souri


2. Khatereh és una fugitiva de 13 anys. Després de ser atacada en un parc, va ser enviada perquè els metges la curessin. Després la van tancar en un centre de correcció.

Foto: Sadegh Souri


3. La Sowand té 16 anys. Quan estava sola a casa, la policia va entrar amb un ordre de registre i van trobar 250 quilograms d’opi i 30 grams de cocaïna. Les drogues pertanyien al seu pare, però com que a casa només hi havia Sowgand, la van detenir a ella.

Foto: Sadegh Souri


4. La Mahshid té 18 anys i en fa quatre que és a la presó. Està inculpada per matar el seu marit. Ja s’ha acostumat a estar tancada i espera el dia del veredicte.

Foto: Sadegh Souri


5. Les noies poden sortir al pati de la presó una hora al matí i una hora al vespre.

Foto: Sadegh Souri


6. Una noia de Sibashahr jugant al pati de la presó.

Foto: Sadegh Souri


7. El clergue es dirigeix cada dia a la sala de les nenes menors de 18 anys per demanar a Déu que les perdoni i els ensenyi a ser correctes.

Foto: Sadegh Souri

8. A la presó les internes aprenen a fer nines entre les classes que reben.

Foto: Sadegh Souri


9. Les noies esperen a la cua durant hores per poder menjar.

Foto: Sadegh Souri


10. La Shaqayeq té 15 anys. Va robar un cotxe a mà armada amb el seu promès, que va fugir quan va arribar la policia. Fa set mesos que està a la presó. Haurà de seguir-hi fins als 18 anys perquè el veredicte de pena de mort pugui dur-se a terme. La seva àvia l’ha vinguda a visitar.

Foto: Sadegh Souri


11. Les dones internes poden tenir els seus nadons a la presó fins que tenen dos anys. Zahra es va casar als 14 anys, ara té 17 anys i dos fills. Està a la presó per haver robat mòbils de dones.

Foto: Sadegh Souri


12. El marit de la Zahra ha vingut a visitar-la. Li porta el nen perquè ella pugui veure’l.

Foto: Sadegh Souri


13. La Nazanin té 16 anys. Fa sis mesos que està empresonada per la possessió de 651 grams de cocaïna.

Foto: Sadegh Souri


14. La Mahsa té 17 anys. Es va enamorar d’un noi i s’hi volia casar. Però el seu pare s’hi oposava. Un dia van tenir una forta discussió. Masha i la seva mare, amb un ganivet de cuina, el van matar. Els germans han sol·licitat que se’ls apliqui la pena de mort o la llei del talió.Comentaris

 1. Icona del comentari de: Anònim a maig 27, 2016 | 17:45
  Anònim maig 27, 2016 | 17:45
  El mal que segueix fent el patriarcat
 2. Icona del comentari de: PROFE DE SECUNDARIA a maig 27, 2016 | 18:14
  PROFE DE SECUNDARIA maig 27, 2016 | 18:14
  CAL ATURAR LA VIOLENCIA CONTRA LA DONA A TOT EL MON
 3. Icona del comentari de: Anònimenric a maig 27, 2016 | 22:11
  Anònimenric maig 27, 2016 | 22:11
  Sería molt feliç si els que volen asesinar aquestes nenas, fos in ell si els seus correligionarios els que morís in, consti que bo soc contrari al Islam ni a cap país àrab, però aquesta gent són animals
 4. Icona del comentari de: Maria Mercè Clara a maig 28, 2016 | 09:03
  Maria Mercè Clara maig 28, 2016 | 09:03
  I la comunitat internacional, on és? VERGONYA Cal acabar amb aquests cromanyons que no es van extinguir quan tocava
 5. Icona del comentari de: Anònim a maig 28, 2016 | 13:02
  Anònim maig 28, 2016 | 13:02
  H ha algú que tingui la solució? Hi ha algú normal que pugui acavar amb això o semblants? Si ets tu, surt si us plau, perquè tots els que no som ningú, però que volem ajudar, no sabem com fer-ho. I ens lamentem critiquem, però no fem res....perquè no sabem com. I no val demanan diners, això no funciona. Hi ha un camí, que potser TU, saps quin és, encara que pensis que es una bogeria. Jo crec amb TU
 6. Icona del comentari de: Wagner a maig 28, 2016 | 18:56
  Wagner maig 28, 2016 | 18:56
  La veritat es que no veig als ultres d'esquerra que tant defensen la llibertat de culte de l'Islam i tant opossats a l'islamofòbia, possicionant-se clarament contra la llei islámica, o sharia, que han aplicat a aquestes pobres noies. Quan parlem de llibertat de culte per l'Islam, no podem oblidar, cosa que si fa l'esquerra multicultural expressament, que això també es Islam, i si no ho veiem a Europa es perque son minoria i tenim unes lleis que ho impideixen, pero amb la substitució poblacional amb la seva supernatalitat, en varies generacions ja no será així i aquest serà el llegat que ens deixaran.
 7. Icona del comentari de: Marina713 a maig 31, 2016 | 18:48
  Marina713 maig 31, 2016 | 18:48
  Aquesta gent no son animals, son gent. No son cromanyons, son humans, molts amb molt bona educacio i alguns evidentment sense educacio dins d'un pais on s'apliquen lleis en les que s'accepta la pena de mort. La questio en aquest cas no es una questio de genere sino una questio juridica. He conegut nois iranians en la mateixa posicio, condemnats a pena de mort i per quin motiu? Per haver escrit una canco amb contingut politic... La solucio no esta completament a les nostres mans pero potser si que podem fer alguna cosa per millorar la situacio dels ciutadans de Iran. El que podem fer tots es visitar aquest meravellos pais, coneixer aquesta meravellosa gent, gaudir de la milenaria cultura que tenen, escoltar-los, ser la seva veu ja que ells no tenen la llıbertat d'expressio, tastar els seus deliciosos menjars, beure el seu vi artesanal o la cervesa comprada al mercat negre, passar una setmana en una de les seves cases ı viure la hospitalitat iraniana sense limits,... Tot aixo i mes podem fer.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa