Ningú va rescatar l’Amanda

La nena que fuma en una cèlebre foto de Mary Ellen Mark té 34 anys i ha estat a la presó

Arxivat a: Fotografia, Passadís

«Amanda i la seva cosina Amy», 1990. Foto: Mary Ellen Mark – Mary Ellen Mark Studio and Library


“Mai de la vida oblidaré aquesta foto”.
 
Ho diu la nena que fuma i porta els ulls pintats en una de les imatges més conegudes de la fotògrafa nord-americana Mary Ellen Mark, que va morir el passat 25 de maig als 75 anys. A la foto, captada a Valdese (Carolina del Nord) el 1990 i publicada a la revista Life, l’Amanda tenia nou anys i un destí que semblava escrit a les ungles postisses i als llavis prematurament adults. Als onze la van ingressar en un centre d’acollida de menors. Als setze ja era addicta a les drogues dures.
 
La cadena de ràdio NPR ha investigat què se n’ha fet, d’aquella criatura que desafiava la càmera fumant tabac robat. Resulta que avui Amanda Marie Ellison té 34 anys i viu a Lenoir, també a Carolina del Nord. Ha trepitjat la presó i, com ja passava fa un quart de segle, es troba rodejada de gent amb problemes mentals i de drogoaddicció. Tot i això, afirma que d’un temps ençà el seu dia a dia ha millorat. Almenys encara hi és per explicar-ho: podria ser pitjor.
 
L’Amanda del 1990 tenia l’esperança que la fotografia de Mary Ellen Mark fos una solució. Una escapatòria. Una finestra oberta cap a un futur menys negre. “Vaig pensar que la veurien moltes persones, que la nena fumadora els cridaria l’atenció i que les coses podrien canviar per a mi”. En efecte, la foto la va veure molta gent. Però a ella ningú la va rescatar de l’infern.

Comentaris

  Jordi Riera Brugalla Juny 29, 2015 4:07 pm
  El passat és el que determina el nostre futur
  Anònim Juny 30, 2015 12:38 pm
  Gràcies. Molt interessant. Els americans no entenen que si eduques un nen a la jungla esdevè un animal. Al EEUU les fronteres entre victima i botxí són molt fines...Per cert, ningú parla de la cusina Amy, que vol dir Amanda.
  Jordi Planas Cuchí Juliol 1, 2015 4:34 pm
  Hola Anònim que publiques amb el títol "made in usa" Coses com aquesta passen a USA, a Torredembarra a Figueres i a Sant Vicenc dels horts. Els americans saben molt més bé que nosaltres què significa l'educació. Per alguna cosa són liders mundials en producció cultural (incloent la ciència i la tecnologia).

Nou comentari