La Rambla, el passeig dels turistes

14 fotografies de Marc Javierre mostren la transformació d'un lloc emblemàtic de Barcelona

“El Teatre Principal, on hi havia el club de billar més important de Barcelona, ja està tancat. La llibreria Canuda és un Mango; la Casa del Libro, el Museo del Jamón. Els antics quioscos ara són basars gegants de souvenirs”. Ens ho explica el fotoperiodista i documentalista Marc Javierre (Barcelona, 1973), autor de l’assaig fotogràfic Tourist Walk, que serà exposat del 5 d’octubre al 25 de novembre a la galeria fotogràfica Il Mondo, amb el títol Tourist Walk, Barcelona ciudad de vacaciones.

«El 2000 vaig anar a viure al Raval i vaig marxar-ne el 2011, que és quan el pes del turisme era més evident. Aquest projecte va començar el 2010. Les fotos les faig de dia, hi ha actituds desfasades, però no busco les borratxeres sinó ensenyar què provoquen aquestes aglomeracions. Ara la situació ha canviat moltíssim, però la idea és la mateixa: gent que atreta per la idea del turisme massiu, dels vols i hotels barats, omplen ciutats com Barcelona visitant alguna cosa que al final acaba sent desagradable. Perquè al cap i a la fi tota aquesta gent està a la Rambla fent coses que no tenen sentit, o que no els aporta res que no puguin fer en una altra ciutat. Està ple de Mangos i els cobraran 12 euros per una cervesa dolenta. Si busquen la identitat de Barcelona, aquí no la trobaran perquè s’ha despersonalitzat.

Vaig molt a París, perquè la meva mare és d’allà i al metro he sentit converses de gent que deia: “Ja tens el teu bitllet per anar a Barcelona? És que és tan barat que em costa menys anar-hi un cap de setmana que quedar-me a París”. I l’alcohol aquí és molt més econòmic en comparació a França, després hi ha el tema de la prostitució. Hi ha moltes claus que fan que el turisme arribi a uns extrems impensables. 

Hi ha una guia francesa que fa publicitat de la Rambla dient que: “És l’avinguda més vibrant de la ciutat, on els barcelonins baixen fins al mar creuant una explosió de vida.” Però la realitat és que només hi ha turistes. Aquest lloc tan emblemàtic ara està completament abandonat pels seus habitants. Els comerços i edificis tradicionals s’han transformat en hotels, apartaments turístics, botigues de souvenirs de baixa qualitat, restaurants franquícia, menjar ràpid, pubs. Els visitants alimenten una gran quantitat de comerços i hotels que viuen només del seu pas fortuït i massificat. Amb aquest assaig fotogràfic, reflexiono sobre com el passeig dels barcelonins s’ha convertit en el passeig dels turistes.

Caldria plantejar-nos què estem fent. Ara hi ha el tema de la turismofòbia, però per a mi no existeix. No tinc res en contra de les persones, però sí en contra del negoci que s’ha muntat al seu voltant. L’objectiu és clar: salvem els turistes i salvem els veïns i veïnes de Barcelona.»


1.

Foto: Marc Javierre2.

Foto: Marc Javierre3.

Foto: Marc Javierre4.

Foto: Marc Javierre5.

Foto: Marc Javierre6.

Foto: Marc Javierre7.

Foto: Marc Javierre8.

Foto: Marc Javierre9.

Foto: Marc Javierre10.

Foto: Marc Javierre11.

Foto: Marc Javierre12.

Foto: Marc Javierre13.

Foto: Marc Javierre14.

Foto: Marc Javierre

Comentaris

  Núria Millan Carreras Agost 11, 2017 6:34 pm
  Barcelonina de soca arrel... Em fa pena perdre-la sino la cuidem.. La meva tieta Angelina als anys 50 regentava un estanc a Les Rambles al Arc del Teatre...per on havia passat Manolete i la mateixa Lola Flores... on ja fa molt de temps vénen samarretes falses del Barça entre altres " pongos" inútils... El meu tiet Tomàs en el Panams... en el món de la nit... jo tot això ho he sentit explicar a la familia.. Història de la nostra ciutat.... que sino cuidem desapareixerà com el fum per entre aquests carrers emblemàtics, plens de turistes ignorants amb ganes de paella infumable i cevesa barata. No es tracta de buscar culpables però sí de posar-hi remei, no? No perdem l'esperança....
  Marcel Albet Guinart Agost 13, 2017 8:53 am
  Hola, Felicitats pel reportatge, també he fet algunes fotos, si les voleu veure: http://marcelalbet.blogspot.com.es/2017/07/un-dia-barcelona-iii.html
  JAVIERANGELES Agost 17, 2017 1:38 pm
  MUCHOS TURISTAS QUE LLEGAN A BARCELONA SE CREEN CON DERECHO A TODO. SE COMPORTAN DE UNA MANERA QUE EN SU PROPIO PAÍS NO SE LO PERMITEN. CREEN QUE VIENEN AL TERCER MUNDO DONDE SU DINERO LO PUEDE TODO Y NOSOTROS LES DEJAMOS HACER. LA POLICÍA LES PERMITE IR SEMI DESNUDOS AL ENTRAR EN LA IGLESIA DEL PINO, A DEJAR LAS BOTELLAS DE AGUA VACÍAS, LOS VASOS DE PLÁSTICO LAS SERVILLETAS...TODOS SUS DESPERDICIOS EN LA CALLE Y ENCIMA SE RÍEN EN TU CARA SI LES LLAMAS LA ATENCIÓN. HASTA LOS 22 AÑOS VIVÍ EN LA CALLE CADENA Y ESTOY ENAMORADO DE BARCELONA PERO, AHORA , SOLO VOY CUANDO CUANDO ES NECESARIO. ME VUELVO A MI BARRIO DE L´HOSPITALET CON UNA SENSACIÓN DE FRUSTRACIÓN Y DE PENA POR UNOS PASEO QUE NUNCA MAS VOLVERÁN POR LA BARCELONA DE MI INFANCIA. DEPENDER DE UN TURISMO TAN MEDIOCRE NO FACILITARÁ NUESTRA POSIBLE INDEPENDENCIA. LA CIUDAD DE LAS MALETAS.

Nou comentari

El Boig per tu en piano
Estrenem una de les versions amb què Joan-Pau Chaves homenatja himnes catalans
Més entrades...
La mutació desitjada
El CaixaForum presenta una exposició d'art contemporani per pensar noves maneres de viure
Més entrades...