El terratrèmol i el tsunami que van afectar una part de Japó el 2011 van provocar un accident devastador a la central nuclear de Fukushima. Les partícules radioactives van marcar un abans i un després. Al projecte Retrace our Steps, els fotògrafs Carlos Ayesta i Guillaume Bression han demanat a alguns dels 80.000 refugiats nuclears que tornessin, per un moment, allà on havien construït la seva vida. Que actuessin com si res hagués passat. Tot i ser persones diferents, tots han xocat contra un món irreconeixible. Us oferim 14 imatges que mostren el buit, l’impacte i el contrast entre vides que voldrien seguir com eren i una realitat arrasada:


1. El taller de Katsuyuki Yashima donava feina a 15 persones. Assegura que la seva empresa no tornarà a obrir perquè Namie s’ha convertit en una ciutat fantasma.

Foto: Carlos Ayesta i Guillaume Bression2. Hidemasa i Michiko Otaki han tingut una perruqueria durant 40 anys. En el moment del desastre, ells estaven tallant cabells. Ara tallen els dels refugiats.

Foto: Carlos Ayesta i Guillaume Bression3. Reiko Matsumoto és nutricionista. El dia del terratrèmol estava treballant amb un client de les Filipines. Encara en recorda els crits.

Foto: Carlos Ayesta i Guillaume Bression4. Kanoko Sato visita el gimnàs d’una escola situada al districte d’Ukedo. Diu que si no hagués estat per aquest projecte, ni hi hauria tornat ni hauria vist el mal que hi ha quedat.

Foto: Carlos Ayesta i Guillaume Bression5. Tres exalumnes tornen a agafar el llapis en una escola buida, sense mestres ni timbres que sonin al matí.

Foto: Carlos Ayesta i Guillaume Bression


6. Kazuhiro Onuki tenia una botiga de ceràmica japonesa. Després de l’accident li van robar les peces de valor. A la foto el veiem dins la seva casa abandonada. De tant en tant, hi torna per netejar-la.

Foto: Carlos Ayesta i Guillaume Bression7. Naoto Matsumura és de les poques persones que, contra les ordres del govern, s’ha negat a abandonar Tomioka. Tot i que abans era constructor, ara, amb les donacions que rep, té cura dels animals que han quedat abandonats.

Foto: Carlos Ayesta i Guillaume Bression8. Els cinemes no projecten pel·lícules. Els teatres no alcen telons.

Carlos Ayesta i Guillaume Bression9. Yasushi Ishizuka està en una sala de jocs d’una ciutat fortament afectada: Tomioka.

Foto: Carlos Ayesta i Guillaume Bression10. En aquesta botiga de discos on el desordre és evident, ell té els auriculars posats, però ja no hi sona res.

Foto: Carlos Ayesta i Guillaume Bression11. Setsuo Ito vivia a Brasil, però l’11 de març va decidir tornar al Japó. Ara ajuda els agricultors de Fukushima que han decidit no sacrificar el seu bestiar.

Foto: Carlos Ayesta i Guillaume Bression


12. El temps s’ha aturat als hospitals. No hi ha metges ni pacients, només queden llits buits i silenci.

Foto: Carlos Ayesta i Guillaume Bression13. Midore Ito torna a un supermercat abandonat. En un panell escrit en japonès encara s’hi pot llegir: “productes frescos”.

Foto: Carlos Ayesta i Guillaume Bression14. Shigeko Watanabe dirigia un negoci d’impremta. Assegura que mai el tornarà a obrir perquè a la ciutat de Namie estarà destruïda per sempre.

Foto: Carlos Ayesta i Guillaume Bression


Us oferim un «making off» en què apareix el testimoni de cada persona refugiada i fotografiada. I el dolor de reconèixer les ruïnes d’una realitat feta malbé:

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa