Cuiner, pallasso, capità, miner. Es vesteixen d’allò que havien somiat ser. D’aquelles expectatives que es van acabar trencant, però que es mantenen vives en algun racó de la memòria. El fotògraf de San Francisco Horia Manolache té entre mans un projecte fet de contrastos: en un cantó hi ha la realitat i en l’altre, la il·lusió.

Les fotografies les fa en hotels, cotxeres, carrers. I amb l’ajuda de la seva dona, que és qui s’ocupa del maquillatge, de tallar els cabells, del vestuari i de muntar l’estudi mòbil. L’objectiu és trencar tòpics i prejudicis. I estripar totes aquelles etiquetes despectives que s’atribueixen als qui viuen al carrer. És una forma de fer justícia, i de veure que mai es pot generalitzar: rere cada persona hi ha tota una història i tot un món, fet de lluites. I, per què no, de somnis recuperats. Ens en parla l’Horia, l’encarregat de retratar-los.

1. En Mike va ser el primer de formar part d’aquest projecte. Ell venia d’Ohio, allà acostumava a fumar herba, la policia el va detenir i va estar arrestat. Després va venir aquí. Ara està reconstruint la seva vida, té un lloc on viure i ha començat a treballar, gràcies a una organització de San Francisco.

Foto: Horia Manolache



2. La Jennifer és d’Irlanda i va venir amb el seu marit, però es van acabar divorciant. És molt tímida quan no ha begut.

Foto: Horia Manolache



3. Aquesta fotografia d’alguna manera, és simbòlica per a mi i pels temps en què vivim. La seva parella va robar-li la cartera i li va buidar tant la targeta de crèdit que va haver de viure al carrer. Es va adonar que la seva vida era tan insuportable que ja no tenia ni un moment per parar i pensar quins eren els seus somnis.

Foto: Horia Manolache



4. En McKayas vivia molt a prop de Hight Street quan era petit. Està orgullós que els seus pares formessin part del moviment hippie dels anys 60. Va viure a Mèxic, a Hawaii, a Indonèsia, a Panamà, a Bolívia, a Costa Rica, a Perú. I el seu pla era visitar cada país del món.

Foto: Horia Manolache



5. En Max és un veterà de la guerra del Vietnam i de la guerra del Golf. Va estar servint a l’exèrcit durant 43 anys. Ell diu que quan va tornar ho va deixar tot i va anar a viure pels carrers. Ara té problemes amb l’alcohol i amb la salut, i per això amb prou feines camina. El que li sap greu és que ja no parla amb la seva filla.

Foto: Horia Manolache



6. En Pops també va estar a la guerra del Vietnam. Ell era enginyer, va començar a consumir drogues i va perdre la feina. La seva addicció va durar 12 anys. Va estar en un centre de rehabilitació. Malauradament, ara és un alcohòlic.

Foto: Horia Manolache



7. Vaig estar amb en Michael dues vegades. A la primera, no volia fer la sessió de fotos i estava realment enfadat. El vaig tornar a veure al cap d’uns mesos i semblava que s’hagués reconciliat amb ell mateix. En aquesta foto m’ensenya el tatuatge amb el nom del seu fill. I m’explica que l’enyora molt. Va perdre la mare, la feina i la casa en qüestió de dos dies.

Foto: Horia Manolache



8. Vaig conèixer en Frank a Hunterspoint, a San Francisco. Vivia en un remolc, fet per ell, amb la seva dona i el seu gos. Que la policia li prengués la casa va representar una gran preocupació per a ell. Les drogues l’han dut fins aquí. La seva esposa desitjava ser ballarina, però tenia excés de pes, i se sentia incòmoda a l’hora de formar part d’aquest projecte. En Frank és una de les persones més amables que he conegut.

Foto: Horia Manolache



9. La Honey va escapar-se de casa seva perquè el seu marit era molt violent. Tenia un cotxe on dormia però es va trencar i la policia se’l va endur. Va haver de dormir al parc. Ella sola va aprendre a tocar l’ukelele i sap com cantar amb culleres. Té una veu dolça com la mel. Va fer la seva primera actuació a l’hotel on la vaig fotografiar.

Foto: Horia Manolache



10. En Hatter és una persona que em va ajudar amb aquest projecte. Abans tenia una companyia amb què feia esdeveniments a Califòrnia, però una vegada, les autoritats van trobar-hi algú que era menor de divuit anys, i va rebre una multa de més de cent mil dolars. Va haver d’abandonar-ho.

Foto: Horia Manolache



11. En Dan tenia una vida molt convulsa. No fa gaire que va acabar al carrer. És escriptor i vam veure que teníem amics en comú. Farà servir aquesta fotografia per al proper llibre que publicarà.

Foto: Horia Manolache



12. En Bill va haver d’escapar-se de l’estat on vivia. La raó per la qual va haver de marxar sembla injusta, però la seva alternativa era la presó. Ell desitjava enviar aquestes fotos a la seva mare perquè Alzheimer i d’aquesta manera el podrà reconèixer, quan en Bill torni.

Foto: Horia Manolache



13. En Henry és un ex addicte a les drogues i a l’alcohol. Ara ven diaris per a una organització que s’encarrega de les persones sense llar. És de Mississipí. En un moment de la seva vida va haver de triar entre el seu pare i la seva mare i això el va marcar.

Foto: Horia Manolache



14. La Tammy és una estrella al Heigh Street de San Francisco. Si ella no et pot dibuixar un somriure, aleshores, ningú podrà fer-ho. El seu dolor més gran és que el seu primer marit se li va endur els fills, lluny.

Foto: Horia Manolache


Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa