Palau Güell
Vestíbul d’accés al Palau Güell. Foto: Ginger Studio Bcn – Diputació de Barcelona

L’any 1885, Eusebi Güell i Bacigalupi, industrial, polític i personatge clau de la burgesia barcelonina del tombant del segle XIX, va encarregar a Antoni Gaudí i Cornet el projecte de la seva nova residència urbana, que s’havia de bastir als números 3 i 5 del carrer Nou de la Rambla, antigament carrer Conde del Asalto. El lloc es va triar per tal de connectar el nou edifici amb la casa que Güell havia heretat dels seus pares a la Rambla de Barcelona, com a ampliació.

La casa de la família va ser un palau que va complir funcions diverses: habitatge en el sentit més domèstic de la paraula; espai social de concerts musicals, tertúlies literàries i reunions culturals amb l’aristocràcia, l’alta burgesia, intel·lectuals i artistes; i, també, seu dels negocis d’Eusebi Güell.

Palau Güell
Orgue del Palau Güell. Foto: Ramon Manent – Diputació de Barcelona

L’edifici, una de les primeres obres dissenyades per Antoni Gaudí, destaca per la seva innovadora concepció de l’espai i pel tractament de la llum. El genial arquitecte introdueix solucions variades basades en plantejaments molt personals i en formes expressives fruit de la seva imaginació a partir de la utilització de materials nobles, com ara la pedra, el marbre, la fusta, el ferro forjat i els metalls, la ceràmica i el vidre. De fet, es pot considerar que el Palau Güell conté l’essència de tota la seva obra posterior i esdevé imprescindible per entendre l’arquitectura gaudiniana.

El 2 de novembre de 1984, la UNESCO va incloure el Palau Güell a la llista del Patrimoni Mundial per la seva contribució i influència en les tècniques i en les formes de la construcció moderna del segle XX. És l’únic edifici de nova planta que Gaudí va poder acabar i és el millor conservat, ja que mai no ha patit modificacions essencials. En aquest sentit, doncs, no és excessiu afirmar que es tracta de l’edifici més genuí de Gaudí.

Palau Güell
Llar de foc del Palau Güell. Foto: Ginger Studio Bcn – Diputació de Barcelona

Com no podia ser d’una altra manera, per a l’execució d’aquesta gran obra, Gaudí va comptar amb la col·laboració d’excel·lents artesans, reconeguts industrials i notables artistes de l’època. Gràcies a tots ells, al genial arquitecte i a la família Güell, avui podem gaudir d’aquesta joia arquitectònica, que és el Palau Güell.

A cada estança, a cada racó del Palau, és possible descobrir-hi peces amagades de pedra o de marbre, de ferro forjat o de llautó repussat, vidres de colors o en forma de balustres, ceràmiques esmaltades, aparells de llums, guadamassils, escultures, caparrons d’animals… També s’hi poden contemplar vidrieres translúcides, vitralls gravats a l’àcid i vidrieres policromades, que ofereixen contrastos de llum i color ben diferents segons l’estança… Fusta treballada en sostres, baranes i mobles; cordovans en cadires, seients i baguls; ceràmica decorativa vidriada en exteriors i xemeneies; quadres pintats a l’oli… Són algunes de les meravelles realitzades per artesans i artistes que s’hi poden admirar.

Palau Güell
Cavallerisses del Palau Güell. Foto: Ginger Studio Bcn – Diputació de Barcelona

El Palau Güell amaga entre les seves parets joies d’un valor incalculable. Un valor cultural, artístic i arquitectònic que la Diputació de Barcelona —titular de l’edifici des del 1945— ha ajudat a enaltir i a preservar perquè residents, visitants i turistes puguin gaudir d’aquest magnífic palau urbà, una obra mestra d’Antoni Gaudí.

Aprofita la tardor per visitar-lo o redescobrir-lo, pel teu compte o seguint una de les interessants visites guiades que s’ofereixen. És temps de Palau Güell.

Més informació i venda d’entrades a les taquilles del Palau Güell, al telèfon 934 725 775, al web del Palau Güell i a [email protected]

Palau Güell
Façana del Palau Güell. Foto: Montserrat Baldomà – Diputació de Barcelona

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa