“Impactar per interessar, experimentar per sentir i aprendre per estimar la música” és la màxima que segueixen els Concerts Familiars de L’Auditori. Cada any un equip de pedagogs, compositors, músics, coreògrafs, il·lustradors, directors musicals, directors d’escena i responsables del Servei Educatiu ofereixen un conjunt de produccions que combinen música i educació perquè els més petits, des del naixement fins a batxillerat, o en família, s’introdueixin en el món dels concerts d’una manera especial i única.

Per començar l’any, el 14 i 15 de gener, Händel & Friends viatja a la Venècia de Vivaldi, el Leipzig de Bach o l’Anglaterra de Händel amb la música d’especialistes en la interpretació amb instruments històrics. Abans del naixement, quan ja comença l’experiència sonora, i fins als primers anys de vida, s’ofereix una activitat que n’engloba tres. D’una banda, el taller vivencial Matí musical per a embarassades, amb activitats pràctiques i material didàctic. De l’altra, el Taller per a nadons, en què s’ofereixen recursos per començar a despertar els sentits, i el Concert per a nadons, per encetar l’aventura musical de les seves vides. Continuem viatjant, aquest cop a l’Amèrica llatina, amb Maaambo!, una proposta de La Cubana amb la Banda Municipal de Barcelona.

Les famílies gaudiran de diversos formats de taller-concert, en què es faran activitats abans i després per entendre’l i viure’l millor. Voooox!, quatre veus femenines que interpreten melodies que van de la música antiga a la rumba. Planeta clarinet, que fa descobrir els sons de l’instrument de ben a prop amb Barcelona Clarinet Players. O Setze cordes, que és la proposta del Quartet Quixote, grans virtuosos de la tècnica dels instruments de corda que, a més, s’atreveixen a complementar-la amb el moviment escenogràfic. Amb Sona Bach els menuts descobriran el músic i compositor barroc a través dels arranjaments jazzístics del saxofonista Llibert Fortuny.

A Històries elèctriques entra en joc la participació col·lectiva dels assistents per crear amb instruments electrònics i efectes visuals una pel·lícula i la seva banda sonora. La família dels vent metall es dóna a conèixer amb Els nous colors del metall, les trompetes, la trompa, el trombó, la tuba i fins i tot el sausòfon interpretaran músiques de diferents estils i èpoques. També descobriran l’entorn musical d’un dels pintors més brillants del segle XX a Pica-so, un recorregut per la Barcelona modernista, els ballets russos i la chanson francesa. La companyia Brodas Bros farà vibrar els escenaris amb Vaivé, un espectacle de dansa urbana combinat amb repertori tradicional i clàssic.

A més, durant tots els diumenges de la temporada, mentre els pares gaudeixen dels concerts de l’OBC, es dedica un espai musical per als nens, El club del petit concert, amb tallers i activitats per a un cap de setmana ple de música.

Per acabar de vestir la programació, cada concert del Servei Educatiu es complementa amb un programa de mà on les il·lustracions són les protagonistes, i han estat acuradament realitzades per a cada espectacle. El dibuixant és també una peça clau a l’hora de concebre l’esdeveniment, ja que forma part de l’equip creatiu. Cal que el seu estil encaixi amb el caràcter de la música, que sigui imaginatiu i col·laboratiu, que aporti idees fresques a l’escenografia, al vestuari i a la producció en general. Fins i tot, en alguns casos, les imatges també juguen un paper important en l’obra, com en el cas de les projeccions de Händel & Friends, Els nous colors del metall o Planeta clarinet. Els concerts per als més petits, a més, compten amb un altre element, el CD-llibre, elaborat per l’il·lustrador corresponent i que permet descobrir la música amb l’oïda i la vista. Les il·lustracions, com el repertori musical i l’escenografia, són una part imprescindible en la proposta pedagògica dels concerts del Servei Educatiu de L’Auditori.

Descobrim les activitats a través dels dibuixos que lliguen aquesta proposta.

1. Portada del llibret, Txell Darné.


2. Taller per a nadons, Elisa Bernat.


3. Händel & Friends, Natalia Zaratiegui.4. Voooox!, Pere Cabaret.

5. Planeta clarinet, Xavi Ramiro.

6. Ma, me, mi… Mozart!, Daniel Jiménez.


7. Setze cordes, Jorge del Corral.

8. Històries elèctriques, Pere Ginard.


9. Els nous colors del metall, Àfrica Fanlo.


10. Pica-so, Carmen Queralt.


11. Vaivé, Mercè Galí.

12. El club del petit concert, Marta Altés.


13. Sona Bach, Oriol Malet.

14. Maaambo!, La Cubana.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa