El Raval s’ha il·luminat per tercer any consecutiu amb llums de km0: una il·luminació ben peculiar. “Estem acostumats als llums de Nadal de simbologia cristiana. Em sembla fantàstic que al Raval, en canvi, apostem per una il·luminació alternativa, laica i molt més vinculada amb el barri, ja que els llums són les mateixes persones que hi vivim o hi treballem”, opina Ágata Costantini, una comerciant i fotografiada pel projecte. 

“Una necessitat que tenen els comerciants és posar llums durant el Nadal. I ens vam preguntar: per què no els produïm nosaltres amb gent en situació d’atur del barri i a més a més mostrem el veïnat divers del barri? Així també batallem el tòpic que hi ha del Raval i fomentem la convivència intercultural”, diu Òscar Esteban, director de la Fundació Tot Raval, dinamitzadora del projecte. 

#RavalKm0 és un projecte que sorgeix de la necessitat del propi veïnat del barri. S’adreça a les persones del barri que estan a l’atur: han estat formades i han creat els llums que guarneixen els diferents carrers, espais i equipaments durant Nadal. A més a més, s’han creat també bosses de roba que els comerciants reparteixen entre els veïns i veïnes i visitants.

Maria Espeus va fotografiar l’any passat veïns i veïnes per mostrar els vincles del Raval. Aquestes fotografies van inspirar els llums que guarneixen els carrers, enguany se n’han aprofitat algunes i se n’han tornat a crear de noves gràcies a la Laia Albert, la seleccionada pel concurs de joves fotògrafs del barri. Les fotografies es poden veure a la galeria Àngels fins al 5 de gener, quan s’apagaran els llums, i al llibre #RavalKm0 que distribuirà la Fundació Tot Raval. 

Entre els veïns i veïnes fotografiats s’hi troben l’Ali i la Shira, un home musulmà i una noia d’Israel, que es van fotografiar junts l’any passat, en Martí Sallent, un home de 76 anys que no recorda quan va mudar-se al Raval i li encanta parar-se a parlar amb tothom. La Francis, una noia francesa que assegura haver provat tots els plats d’arreu del món sense moure’s del barri, o en Gagandeep, un home de Panjab que serveix de forma gratuïta esmorzar, dinar i sopar a més de 700 persones, ja que un dels pilars de la religió del sikhisme és compartir. 

1. “M’agrada col·laborar en projectes que trenquen la distància entre el fet creatiu i el carrer, que mai s’haurien d’haver distanciat. El disseny ha d’estar al servei de les persones, no dels mercats, i amb RavalKm0 això s’aconsegueix, ja que implica al barri i converteix els veïns en protagonistes”. Curro Claret, dissenyador dels llums juntament amb Maria Güell. 

Foto: Maria Espeus2. “Pot semblar poc crear quatre contractes de feina de dos mesos per a persones a l’atur, però és molt. Per als beneficats, aquesta oportunitat laboral els serveix per guanyar confiança, per sentir-se reconeguts i útils i per començar un procés d’empoderament personal. A més, amb #RavalKm0 tots s’hi van implicar moltíssim; quan s’acabava la jornada els havien de repetir que marxessin cap a casa! Va ser una satisfacció brutal per als que formem la cooperativa”. Fina García, directora de la cooperativa Impulsem. 

Foto: Tot Raval3. “M’agrada col·laborar en projectes que trenquen la distància entre el fet creatiu i el carrer, que mai s’haurien d’haver distanciat. El disseny ha d’estar al servei de les persones, no dels mercats, i amb RavalKm0 això s’aconsegueix, ja que implica al barri i converteix els veïns en protagonistes”. Curro Claret, dissenyador dels llums juntament amb Maria Güell. 

Foto: Laia Albert4. “Em sento realiment realitzat de poder contribuir en aquest projecte. Per a una persona en atur de llarga durada, tenir un contracte laboral és una oportunitat per recuperar l’autoestima i créixer com a persona. Es tracta d’aconseguir transmetre seguretat i empoderar els qui treballen al taller. La meva feina és dir-los que si volen, poden. I la predisposició que hi posen és molt gratificant”. Paco Lifante, professor del taller de llums. 

Foto: Tot Raval

Nou comentari

Comparteix