El Conservatori Superior de Dansa ofereix formació en les especialitat de Coreografia i interpretació i Pedagogia de la dansa. Foto: Jordi Vidal
El Conservatori Superior de Dansa ofereix formació en les especialitats de Coreografia i interpretació i Pedagogia de la dansa. Foto: Jordi Vidal


Les escoles superiors de l’Institut del Teatre, l’Escola Superior d’Art Dramàtic (ESAD) i el Conservatori Superior de Dansa (CSD), obren al mes d’abril les inscripcions a les proves d’accés. Totes dues escoles ofereixen estudis artístics superiors d’una durada de quatre cursos acadèmics.

En el cas de l’ESAD, s’estableixen dos períodes d’inscripció en funció de l’especialitat a la qual es vol accedir. Així, del 7 al 28 d’abril de 2022 estan obertes les inscripcions per als aspirants que vulguin cursar els estudis de l’especialitat d’Interpretació, i del 19 d’abril al 10 de maig, per als que vulguin accedir als estudis d’Escenografia i de Direcció escènica i Dramatúrgia. Les proves d’accés tindran lloc a partir del 28 de maig.

Pel que fa al CSD, les inscripcions a les proves són del 19 d’abril al 12 de maig de 2022, tant per als alumnes que vulguin accedir a l’especialitat de Coreografia i interpretació com els que vulguin fer-ho a l’especialitat de Pedagogia de la dansa. Les proves d’accés es duran a terme a partir del 2 de juny.

D’altra banda, a partir del 25 d’abril i fins al 24 de juny s’obren les inscripcions (no es fan proves d’accés) a l’Escola Superior de Tècniques de les Arts de l’Espectacle (ESTAE), que atorga una titulació pròpia de l’Institut del Teatre i la Fundació Politècnica de Catalunya per a una formació corresponent, en el seu format, a estudis de formació professional de grau superior per a tècniques de l’espectacle en viu en les especialitats de Tècniques de so, Luminotècnia i Maquinària escènica. És l’únic centre de Catalunya que ofereix aquesta formació altament especialitzada. 

Els estudis superiors d’art dramàtic ofereixen tres especialitats: Interpretació, Escenografia i Direcció i Dramatúrgia. Foto: Jordi Vidal
Els Estudis Superiors d’Art Dramàtic ofereixen tres especialitats: Interpretació, Escenografia i Direcció escènica i Dramatúrgia. Foto: Jordi Vidal


Proves comunes i específiques

Les proves d’accés de cada escola consten de diferents parts: unes comunes i d’altres específiques segons l’especialitat escollida. Els aspirants han d’aprovar les diferents parts. En les bases de la convocatòria de places s’especifica el format de cada exercici a superar i es detallen la relació de textos i/o obres que els aspirants han de consultar per preparar-se millor aquests exercicis.

Les proves comunes dels estudis d’Art Dramàtic inclouen un comentari sobre el fragment d’un text, així com l’anàlisi d’una imatge. A part, els aspirants als estudis d’Escenografia han de fer diversos exercicis pràctics en què es valora la seva habilitat en el dibuix a mà alçada i en la composició de la imatge, així com un exercici en el qual han d’elaborar, presentar i defensar una proposta de disseny escenogràfic. Recordem que l’escenògraf o escenògrafa és el professional que dissenya el context de l’acció i vetlla pels aspectes visuals plàstics de les arts de l’espectacle (dissenya l’espai, la il·luminació i els personatges).

Les proves dels aspirants als estudis de Direcció escènica i Dramatúrgia, entre d’altres exercicis, inclouen imaginar una possible escenificació d’un text dramàtic i presentar-la oralment. Recordem que el dramaturg o dramaturga tradicionalment és l’autor o autora del text de l’obra teatral, o sigui, és la persona que pensa, organitza i prepara els materials que després seran posats en escena. Per la seva banda, el director juga amb tots els elements escènics que té al seu abast per donar forma a la narració sobre l’escenari i s’encarrega de conduir i potenciar el treball creatiu de tot l’equip.

Els aspirants a l’especialitat d’Interpretació han de superar diferents exercicis en què es valoren les seves habilitats interpretatives, així com el domini de la veu i la dicció, el moviment corporal i també les habilitats que tenen des del punt de vista musical i en cant.

En el cas de les proves per accedir al Conservatori Superior de Dansa, els aspirants han de superar diferents exercicis en què s’avaluen l’habilitat de dansar, els coneixements històrics, culturals i artístics de la dansa i l’habilitat de l’aspirant per improvisar i/o composar.

El Conservatori Superior de Dansa ofereix formació en les especialitat de Coreografia i interpretació i Pedagogia de la dansa. Foto: Jordi Vidal
El Conservatori Superior de Dansa ofereix formació en les especialitats de Coreografia i interpretació i Pedagogia de la dansa. Foto: Jordi Vidal


Portes obertes i sessions virtuals

Per tal de donar a conèixer els estudis i ajudar les persones aspirants en la preparació de les proves d’accés, s’han organitzat portes obertes i altres activitats informatives en els dies previs a l’inici de les inscripcions.

En aquest sentit, l’ESAD organitza sessions virtuals i presencials de portes obertes, adreçades a totes les persones que vulguin conèixer els estudis, les instal·lacions i el funcionament de les proves d’accés. El 5 d’abril a les 18 h, i el 7 d’abril a les 10 h, es faran sessions presencials conjuntes de les especialitats d’Escenografia i Direcció escènica i Dramatúrgia a l’Auditori de l’Institut del Teatre. A més, es farà una sessió virtual el 8 d’abril, a les 16 h.

Pel que fa a l’especialitat d’Interpretació, les portes obertes presencials seran el 6 d’abril a les 12 h, el 8 d’abril a les 11.30 h i la sessió virtual serà dijous 21 d’abril a les 18 h.

Per accedir a les sessions virtuals de l’ESAD, cal inscriure’s a través d’aquesta pàgina.

Pel que fa al Conservatori Superior de Dansa, del 31 de març al 2 d’abril es fan unes sessions per conèixer els estudis i unes classes gratuïtes, preparatòries per a les proves d’accés a l’escola, que són impartides per professorat del centre. Hi ha previstes sessions virtuals i presencials.

L’ESTAE ofereix formació en les especialitats de tècniques de So, Luminotècnia i Maquinària escènica
L’ESTAE ofereix formació en les especialitats de Tècniques de so, Luminotècnia i Maquinària escènica.

Nou comentari

El piano

Comparteix

No ho puc fer per tu

Si ets bo per començar, també vull veure si ho acabes
Comparteix

Something

I don't want to leave her now/ You know I believe and how
Comparteix

Carros de foc

Vangelis va ser el compositor de la banda sonora d'aquesta pel·lícula
Comparteix

La moto

Passeu del meu funeral/ si un bon dia me la foto

Passadís

Equipo Crónica. Sense títol, 1972. Aquarel·la i guaix sobre teixit, 54 x 39 cm.
Comparteix

Tots van ser Picasso

Els Espais Volart exposen la col·lecció de 400 tapets decorats per artistes i escriptors en solidaritat amb el pintor
Comparteix

La Venus de Botticelli

14 obres d'un dels artistes més reconeguts del primer Renaixement
Comparteix

La soledat segons Hopper

14 obres de l'artista més representatiu de la pintura estatudinenca del segle XX
Comparteix

Soc infermer i només tinc dues mans

14 il·lustracions sobre la rutina del personal sanitari

Comparteix