Crònica

La presó on es veu l'horitzó

Sortiré de Lledoners amb una pregunta: com s'hi pot estar amb tanta dignitat?

| 08/08/2018 a les 08:57h
Especial: Crònica
Arxivat a: El piano, Lledoners, presos polítics, crònica

Marina Rossell davant del Centre Penitenciari Lledoners.


En aquesta presó es veu l'horitzó. Ho dic en veu alta. I la Susana, que n'és la subdirectora, m'explica que la van construir expressament en pendent perquè, quan els presos mirin amunt, els seus ulls no topin amb un mur gris i altíssim, sinó que puguin veure què hi ha més enllà (i així no en surtin amb problemes de vista, que és el que acostuma a passar). Des d'aquí veig camps, alguna masia i el perfil de les muntanyes. A dins, nois fent fúting al voltant d'un dels mòduls i amb el sol d'agost caient-los al damunt. A la dreta, les habitacions amb finestres petitíssimes i plenes de reixes. Per arribar aquí hem hagut de creuar portes feixugues que s'obrien lentament. Controls, esperes. Un passadís, escales. Més portes. Fins que hem entrat en un món on el temps passa amb més densitat. Com si li costés avançar.
 
Acompanyo la Marina Rossell i tots els seus músics al concert que farà a les onze. Mireu, és aquí on tocareu: ens assenyalen un edifici (Carme Karr), que és on hi ha el teatre Montserrat Carulla, una sala d'informàtica (l'espio una mica des de les finestres de fora i em diuen que aquells sis nois estan fent un taller de fotografia i d'edició), i a dalt hi ha una biblioteca, una sala per fer art. Va, entrem-hi. Ostres, m'he deixat la motxilla a la taquilla! Marina, ja te la vaig a buscar jo. Intervé la subdirectora: Bé, tu i una funcionària. Sí sí, és clar. M'hi acompanya una noia. Tornem a passar pels mateixos llocs. Sí, és un camí feixuc, però, mentre es tornen a obrir les portes per arribar a l'entrada, m'esgarrifa pensar quantes persones s'han imaginat fent el camí que ara faig.
 
Són les deu. Amb la motxilla a l'esquena, torno a ser a dins. Vaig cap a l'edifici Carme Karr. La noia funcionària m'explica coses. Però ara no l'escolto: algú surt de la porta per on hem d'entrar. Són dues persones, Jordi Cuixart i Jordi Sánchez. Holacomesteu, em surt de dins, amb una emoció que se'm dispara de cop i amb els ulls més oberts que mai. Tots dos somriuen, els veig animats, i m'expliquen que els envien peces impreses de Catorze. En Cuixart: N'hi va haver una que diria que era de Victor Frankl, sobre la por... em va ajudar a pensar que la por no te la pots mirar i prou, sinó que li has de plantar cara. Ostres, doncs jo mateixa us enviaré reculls de peces. Vindreu al concert? Sí sí, i tant. Se'n van. És ben estrany i surrealista, perquè per un moment és com si no els hagués vist aquí, sinó en un poble qualsevol. Però no.
 
Fan les proves de so, falta mitja hora pel concert i jo no puc parar de mirar-ho tot. De fet, voldria saber-ho tot. Què hi fan aquí dins? A on han anat ara? Com viuen? Dic al guàrdia si em pot obrir, que sortiré un moment a fora, a aquesta espècie de pati, que em toqui l'aire.
 
No.
 
I aquest no (sí, ja ho sé, tan insignificant) se'm clava com un puny. Perquè de cop entenc què se sent estan tancat a la presó. La normalitat amb què ho faig –ho fem– tot desapareix. No pots sortir a passejar quan vols passejar. No pots anar al menjador quan et ve de gust anar al menjador. No pots veure qui estimes quan et ve de gust veure'l. No pots trucar a la teva mare ara mateix per dir-li mira què m'ha passat. No pots enviar un whatsapp amb qualsevol xorrada. Ni banalitats ni coses importants. Res. Ets tu i un lloc on la teva vida està estrictament programada i controlada. Com deu ser viure així tot el dia i cadascuna de les nits? La presó no t'empresona només de portes enfora, també de portes endins. Potser per això l'únic que et pot alliberar és la ment, perquè en els pensaments (els teus, els meus, els seus) no hi pot arribar ningú.
 
Vols veure els tallers que fan a dalt? M'ho diu un monitor quan encara estic amb aquell no al mig del ventre. Sí sí, i tant. Pugem. Arribem a l'aula d'art: un home fa un gerro de fang, i en perfila tot de flors minúscules a la tapa. Que bonic. Sí, será un regalo, y ¿ves aquí? Encima del jarrón he puesto estas dos barras para que sujeten el móvil. Que original. I em somriu. Un home està concentrat fent un quadre. Què és? Mira, jo soc un copiador, saps? Imito quadres de Dalí, de Picasso, i abans restaurava edificis antics. Alguns els regalo i a vegades n'he venut, però no ho faig per diners, ho faig perquè m'agrada i així no penso en res. M'ensenyen les figures que hi ha al forn. Hi ha unes tasses petites, delicades, semblen de joguina. Les ha fet el Cuixart, diuen.
 
Són les onze. L'escenari és a punt amb tots els instruments. Entren presos de tots els mòduls: hi ha des de persones que han assassinat fins a d'altres que han violat o robat o ves a saber. Però ells no hi són. Les onze i deu. No arriben. Ens comencem a posar nerviosos. Ens diuen que estan reunits amb la consellera de justícia, Ester Capella, que ha arribat ara, i que no se sap si podran venir o no, perquè són coses institucionals i ja se sap. De debò? (No fotis, penso). Un quart de dotze. Susana, sisplau, els podries avisar d'alguna manera? Que vingui la consellera, també, li agradarà. Serà maco. Dos quarts. A través dels vidres de la sala veig que pel passadís ve algú. M'hi apropo una mica, res, dues passes. Em quedo quieta del tot. Joaquim Forn. Jordi Turull. La consellera. Faig un senyal al tècnic de so: Digues que estan venint. Hi són tots, tots menys Junqueras.
 
Passen davant meu, en fila. Agafen lloc. La sala és petita. Jo estic dreta. Jordi Cuixart s'asseu just a la primera cadira lliure que hi ha al meu costat. Al darrere, Jordi Sánchez, i al seu darrere, junts, Joaquim Forn i Jordi Turull. En un racó de la sala hi ha Raül Romeva i a l'altre cantó, Josep Rull. No sabria dir-vos quina part de mi s'encongeix en veure'ls tots ara, aquí. Se saluden amb altres presos de dins. Com estàs? Es donen la mà amb el del costat. El Cuixart veig com escriu una nota (sembla una dedicatòria?) a un home que li ha donat un paper i que li diu gràcies, gràcies.
 
Surten els músics. Surt la Marina (i recordo el que m'ha dit abans: Gemma, jo avui tocaré com si toqués al Liceu). Pels altaveus se senten unes bombes (les que queien a Barcelona durant la Guerra Civil, i la veu –original– que feia d'avís: "Aneu als vostres refugis amb calma i serenitat. La Generalitat vetlla per vosaltres". I comença a sonar El paisatge de l'Ebre, de Teresa Rebull: "Des de l'any 38 jo no havia tornat a la Serra de Pàndols i a la cova han quedat les sabates d'en Jaume".
 
Som aquí, tots. Però com us ho podria dir, que hi ha moments en què ningú hi és. Que encara que duguin lligada al peu una sentència: de mesos, d'anys o totalment incerta, amb la música se'n van, poden travessar reixes i arribar a aquell lloc on ja no cal esperar res perquè ho han recuperat tot: "Jo t'esperaré, de nit i de dia, t'esperaré, amor meu. Jo t'esperaré fins que no hagis tornat d'aquest llarg hivern. Jo t'esperaré. Corre tant el temps i colpeja el meu cor, cavat tristament, tot i així, amor meu, jo t'esperaré". Goso mirar-los de reüll de tant en tant. Miren la Marina, alguns, d'altres en algun punt fix de la sala, o a les seves pròpies mans. Hi ha ulls entelats i d'altres absents. Hi ha mirades que només elles saben què miren.
 

Us vull demanar un favor. Aquí hi ha uns amics meus que voldria abraçar. Em deixeu que ho faci? Sí!, respon tothom. Però de debò? Em deixeu o no? Sí!!! La Marina baixa del petit escenari. Els abraça, amb força. Un per un. Quant d'enyor i quanta impotència caben en uns braços?
 
Sembla ben bé que Moustaki hagués escrit Ma llibertat per descriure aquest moment: "T'he dut amb mi arreu on tu em vas dir que jo havia de viure, i he après amb tu a fer i a desobeir per tal de ser més lliure. I m'he sotmès a tots els teus desigs i a les teves manies, jo que t'he dat el meu darrer vestit, el darrer que tenia. Saps prou ve que he sofert per poder-te oferir el que més desitjaves, he canviat de país, he perdut els amics perquè em tinguis confiança. Ma llibertat com has anat desfent dels meus costums de sempre, m'has ensenyat a viure en soledat i a saber-nos entendre."
 

Mireu, avui no només he vingut aquí a cantar, sinó a escoltar-vos a vosaltres. Va, Josep Rull, puja: "Aquí a la presó estem rebent tones d'humanitat". Tothom l'aplaudeix. La Susana m'explica que quan els altres presos van saber que ells vindrien aquí, molts deien que segur que se'ls tractaria com uns privilegiats. Han vist que no: escombren i freguen els mòduls igual que tothom. A dos quarts de vuit del matí se'ls fa el recompte com a tothom. Fan les activitats que els toca com tothom. Reben les visites familiars que els pertoca i punt, com tothom. Sí, són un més, entre aquest tothom. Diria, i la prova és el que veig, que el que es respira aquí és un respecte immens i sincer cap a ells. Em diuen que els que no fa gaire setmanes cridaven viva Espanya ara els estan aplaudint. Em pregunto si tot això és per la manera amb què es tracten, amb què s'adrecen als altres. Per exemple, Junqueras dona classes d'astronomia i d'història. Aquí no hi ha lloc per l'ego, però sí, encara que sembli contradictori en una presó, per la humanitat. Fins i tot diria que no són ells els referents dels altres, sinó que ells busquen referents en els altres.
 
La Marina (quin mèrit, crear aquest clima en un concert així) demana a tots els presos polítics i a nois del públic que pugin a l'escenari. Parlen entre ells, expliquen anècdotes. Raül Romeva: "El que tots tenim en comú és que un jutge ens ha posat aquí, i volem sortir-ne aviat". Cuixart abraça un noi d'uns vint anys i es fan bromes. Potser el canvi és aquest: passar de veure presos que han fet allò a persones que són això.  
 
Baixen tots i encara tenim una petita estona per parlar-hi. Jordi Turull: "Quan surti de la presó em dedicaré a donar les gràcies a tothom. És molt dur, però les meves filles es curtiran per tota la vida." Jordi Sánchez: "Teniu les fundes dels instruments a punt, perquè ens hi posem i marxem amb vosaltres, oi?". No sé si aquesta sensació d'oblidar per moments que estic en una presó és normal o no. És una mena d'anar i venir. Potser és que tot plegat és tan fora de lloc que cosa assumir que algú que no ha fet res estigui convivint amb persones que sí. La Marina ha cantat cançons de resistència. I penso en la resistència íntima, de cadascun d'ells. Goso preguntar a Raül Romeva d'on treu la fortalesa per ser aquí: "L'ésser humà té la capacitat d'adaptar-se a les situacions que li toquen viure. I és això el que hem fet". I si jo mateixa havia entrat amb una pregunta –com es pot empresonar tanta dignitat?–, en sortiré amb una altra: com es pot estar a la presó amb tanta dignitat?
 
A la una es dina, sense excepció. Abans d'anar-se'n, Jordi Sánchez em dona un adhesiu amb la seva adreça, en té un munt i li envia una dona de no sé on perquè ell els pugui repartir. Quins detalls més útils i bonics, penso. Se'n van. Nosaltres, també. Som al pati que abans no m'havien deixat trepitjar, i de lluny ve una persona amb un guàrdia. És Oriol Junqueras, que havia estat tota aquesta estona amb advocats i que va a dinar. Fa bromes i ens ensenya els bessons enfortits de fer esport. Se'n va i de lluny ens ho demana de nou: "Digueu a tothom que estem bé!"
 
Torno a Barcelona amb tantes coses que m'exploten dins. Amb els ulls humits a estones. Aquí hi ha el mateix de sempre: taxis amb llums verdes, d'altres ocupats, turistes. Persones somrient, d'altres atabalats, amb presses. Tinc una sensació estranyíssima i gairebé insultant: com pot ser que la vida a fora sigui tan normal quan passen coses tan poc normals? Però també amb un convenciment, ben endins: som, esperant-vos, a l'horitzó que veieu quan sou al pati. I la nostra esperança són les vostres tones d'humanitat.

COMENTARIS

m.heu tocat la fibra més sensible que mai hagués imaginat
amador janluk, 08/08/2018 a les 22:00
Interessant
+66
-3
sense comentari
Gràcies
Anònim, 09/08/2018 a les 09:32
+46
-3
No pot ser que tot això sigui real però gràcies per explicar-ho amb tanta tendresa
La presó on es veu l’horitzo
Anònim, 09/08/2018 a les 10:05
+39
-1
Buenisimo el reportaje. Se me ha en cojido el estomago.
Cuanta injustícia!!
Gràcies
Anònim, 09/08/2018 a les 12:22
+25
-0
Molt interessant. Pell de gallina. L'abraçada a ells 🎗️ també ha estat nostra.
Moltes gràcies!!!
Horitzó
Anònim, 09/08/2018 a les 13:00
+20
-1
No he pigut parar de llegir, per moments amb un nus a l’estomac. Al final em quedo amb pena. Quanta injustícia.
INJUSTÍCIA
Anònim, 09/08/2018 a les 14:39
+17
-0
La injustícia es tan gran,que no hi han básculas que podran pesar tot el mal que fan a totes aquestes persones empresonades, i ha tot Catalunya. Orgull de país!!!
Sense poder parlar...
Andrea2018, 09/08/2018 a les 15:09
+17
-0
Costa de llegir l article, se't fa un nus a la gola i no em puc ni imaginar el què deu ser travessar una sola porta, la primera, per entrar en una presó.
Humanitat, humiltat i dignitat a dins, llàstima que hi hagi tanta ràbia fora
he plorat
Gil Martí, 09/08/2018 a les 15:25
+17
-1
no podem perdonar tot el que ens estàn fen,algún día alguna justícia els hi ha de fer pagar.
Curtmetratge
Anònim, 09/08/2018 a les 17:49
+17
-0
Mentre he anat llegint, he vist una per una les imatges que aquesta crònica,ens ha regalat amb paraules.
Tinc el cor encongit, però tinc esperança!!
EL COR ENCUNXITPP
LOT.., 09/08/2018 a les 18:28
+11
-1
Tots els sentiments a flor de pell.. no hi ha paraules per explicar com aquets relat pot commouret i recaragolar tots els sentimens. Anins ens en sortirem.
Persones exepcionals. Dignitat, valentia, humanitat, fortalesa...i. tot
Anna Puig Balletbo, 09/08/2018 a les 18:42
+14
-1
NO PERMETREM UN JUDICI DE TEATRE.
US VOLEM A CASA. AMB LA CAUSA ARXIVADA - NO OBLIDADA.
Llibertat
Anònim, 09/08/2018 a les 19:20
+12
-3
Sarem forts per tots vosaltres!!
Tot i que ara no em parant les llagrimas. No ens cansarem mai de crida LLIBERTAT per tots vosaltres i per Catalunya
🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗
Dignitat
Anònim, 09/08/2018 a les 21:47
+10
-0
Llàgrimes als ulls llegint l'article. Impactant la reflexió del "no". La dignitat dels nostres presos polítics és el que els fa més grans. Ànims!
//*//
Averració
Anònim, 09/08/2018 a les 22:14
+8
-1
Quina situació més surrealista, kafkiana, esperpèntica. Un relat commovedor que em deixa esteles d'impotència, però alhora de gran dignitat i humanitat. Hi ha esperança perquè aviat puguin estar entre nosaltres.... però, com omplenar aquest buit històric i reparar el greuge polític i personal?
Pell de gallina
Anònim, 09/08/2018 a les 22:42
+5
-0
Llibertat
Volem ser dignes
Anònim, 09/08/2018 a les 22:49
+8
-0
Sou persones d'un gran nivell humà. No podem tenir millors representants en tots els aspectes. La vostra llibertat ens farà més dibnes
Veure'ls i quedar-te perplex
Anònim, 09/08/2018 a les 22:55
+11
-0
Realment no pinten res allí, hi ha els presos i després estan ells i es nota que hi són, cada dia estan rebent visites institucionals amb tota la feina que comporta però sobretot es nota que són d'una altra pasta, que un d'ells faci una classe d'economia o que un altre d'activitats aquàtiques perque quan estàs empresonat el millor que pots fer és no estar tirat al pati sense fer res sino integrar-te amb la resta i no parar de fer activitats ja sigui ioga,teatre,fotografia,gimnàs...
En fi,espero que surtin aviat d'un lloc on no haurien d'estar i que els que estem allí aprenguem d'aquesta experiència única.
Per cert,completament d'acord amb com estan portant aquesta situació amb dignitat!
llibertat
Anònim, 09/08/2018 a les 23:18
+7
-0
m'ha agradat molt, na emocionat molt fins el punt de plorar

Nuri
INJUSTICIA
Anònim, 10/08/2018 a les 10:08
+4
-1
Es tant emotiu que m'he fet un tip de plorar. Que injust es tot aquest tema, amb lo facil que hagues estat deixar fer el referendum!
Ben lluny de la injustícia
Anònim, 10/08/2018 a les 10:19
+5
-0
És infàmia, és prepotència i ràbia contra un país, el nostre, en les vostres persones, el les nostres institucions, que mai entendran. No volen. No els convé. Per això perseverarem fins aconseguir la vostra i la nostra llibertat.
M'he sentit a dins
Anònim, 10/08/2018 a les 12:22
+4
-1
Per una estona, amb la descripció tant ben feta, m'he sentit a dins de Lledoners, els he vist i abraçat, he plorat, però també he gaudit de ser allà.
Gràcies, gràcies, gràcies.... per aquest munt d'emocions.
Em plora el cor, m’exalta l’ànima
Noemí, 10/08/2018 a les 15:25
+4
-0
Les dues cares de la injustícia: entristeix i revolta. Només somio el dia que donin la notícia: “llibertat presos polítics”
Catalunya plora
Anònim, 10/08/2018 a les 22:52
+5
-0
Som un poble que no es deixa fenca i tots patim totes aquestes injusticies com a propies
No deixarem de lluitar2
Gràcies!
Pedrito2, 11/08/2018 a les 12:25
+1
-0
😘
Fortalesa.
Heidi, 11/08/2018 a les 12:43
+2
-0
No puc deixar de plorar, tenim els representants mes dignes que podem tenir, ja voldrien els ciudadanos i pp tenir gent com vosaltres amb aquesta força i dignitat. Gràcies a tots, els de dins i els de l'exili. Gràcies, mil gràcies.
Sempre surt el sol
Anònim, 11/08/2018 a les 17:14
+2
-0
... i per tot això, hem de seguir.
La seva dignitat, ens fa més dignes a tots.
Anònim, 11/08/2018 a les 17:14
+4
-0
Bonic texte. Estic molt agrait als nostres polítics.
Us ho mereixeu
Çarles de Terrassa, 12/08/2018 a les 20:26
+1
-5
Em sap gru tan de temps.a.la.pressó, però ja estic fart del.rotllo.pressos.polítics, són polítics pressos. I estab pressos per haver-hos cagat en.la.democràcia per haver vomgut eliminar els preceptes jurídics que sustentaven el.vostre mandat creien que no tindria.càstig.
És clar que us en merexeu, tot i que reconec que heu addumit.les.culpes.amb responsabilitst no.com els.covards que van d'exiliats polítics i que fan més pena que una altra cosa.
Injusticia - Impotencia
Anònim, 12/08/2018 a les 21:23
+3
-1
El cor m'ha bategat rapid. Conmovador
INJUSTICIA!! RABIA!!
la meva pròpia vivencia: llibertat
Anònim, 12/08/2018 a les 23:11
+1
-0
M'he sentit com si ho visqués jo mateixa. Veure, veure'ls, abraçar-los, comprendre la seva gran dignitat i compromís. No hi ha paraules.... us estimem i no pararem fins que sigueu lliuires. Tinc 80 anys.... prego molt per tors vosaltres. Us ofereixo a l'Eucaristía. No sòc carca, gens. Estimo la llibertat en tots sentits. 20
Dignitat i amor dels presos politics al seu poble
Mercè Torresu, 13/08/2018 a les 10:04
+1
-0
El nostre poble se sent honorat per persones com vosaltres, tanta falta de democràcia i de justícia ens fa qüestionar la societat que vivim i els seus valors!!! No he pogut contenir les llàgrimes, gràcies per participar i poder esser amb vosaltres i poder expressar aquesta gran injusticia. I no oblideu que després de la masacre d'un incendi, al cap d'anys els boscos i la natura tornen a reverdir, però el mal que han causat .. no s'oblidarà!!
Desde la llibertat
Gemma S., 16/08/2018 a les 00:22
+2
-0
Gemma, potser forma part de la teva més profona necessitat, pero deixa’ m donar-te les gràcies per l’ esforç de descriure cada detall, cada sensació. Ho has aconseguit. Ens has dut allà : a ells els has fet sortir per uns minuts I a nosaltres ens has permés d’ entrar-hi.
Increible
Anònim, 20/08/2018 a les 13:41
+0
-0
L'entetsaamb que porten I la dignitat com exemple,son els dignes representants del poble!!! No defalliu!!! A tots encra us fa mes grans I culpidor!!!Gracies!!!
La independéncia aviat arribará
Anònim, 25/08/2018 a les 16:51
+1
-0
No tenim que tenir por, els nostres polítics son el nostre referent, son moments dificils, L´esperança
ens manté forts i units. Visca CATALUNYA LLIURE.
Som un riu que sempre avança
Miquel dels Sants Puig i Vall, 28/08/2018 a les 19:16
+1
-0
Moltes gràcies per aquesta crònica plena de sensibilitat i de respecte.
Mai agraïrem prou tot el sacrifici que fan i han fet els/les nostres representants polítics/ques i milers de ciutadans/nes que de manera anònima han defensat i defensen cada dia la dignitat i la llibertat del nostre país.
Llibertat Jordi Sanchez, Jordi Cuixart, Honorable Vice-President Junqueres; Honorables Consellers Srs. Romeva, Rull, Turull i Forn; Honorable Consellera Sra. Bassa i Molt Honorable Presidenta Sra. Carme Forcadell.
Us volem a Catalunya immediatament Marta Rovira, Anna Gabriel, Molt Honorable President Sr. Carles Puigdemont, Honorables Consellers Srs. Puig i Comin; Honorables Conselleres Sra. Serret i Ponsatí.
Una forta abraçada a totes i tos vosaltres i a les vostres famílies!!!!!
La lluita de Tot un Poble !
Anònim, 29/08/2018 a les 23:49
+1
-0
Malgrat les mentides i calumnies de l'Estat espanyol serà tothom lliure per voluntat colectiva de tots els catalans sense distincions encara que les volgui crear l'Estat. La dignitat i la resistència faran la llibertat !
Tot teu
Quico Romeu, 30/04/2019 a les 14:21
+0
-0
Hola, sóc l'autor del blog Neva dins el vidre.
Fa un temps vaig publicar aquest teu article fent constar la teva autoria, amb el teu nom enllaçat a aquest blog i amb enllaç directe a l'article citat com a font. Per tant considero que no és una apropiació si no un reconeixement, amb la voluntat de donar coneixement i difondre, no com a propi, si no per donar a conèixer entre els meus seguidors, que també en tinc.

He trobat el teu comentari demanant que l'esborri i abans d'esborrar-lo et vull penjar l'enllaç per tal que puguis comprovar que la supressió ha estat efectiva.
Tot teu del tot.

Quico Romeu

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
La cantautora inaugura el cicle de concerts «Som aquí» a la sala Luz de Gas
Imatge il·lustrativa
El Barcelona Districte Cultural porta 44 espectacles a 29 equipaments de la ciutat
Imatge il·lustrativa
El CaixaForum programa un concert del duet integrat per Diego Galaz i Jorge Arribas
Imatge il·lustrativa
La Filmoteca de Catalunya dedica un cicle i una exposició a l'actriu
Imatge il·lustrativa
14 reflexions de l'actor, que defensava «la lluita per la nostra república, del cinema o del que sigui»
Imatge il·lustrativa
Els ballarins interpreten l'escena del balcó del ballet de Prokòfiev
Imatge il·lustrativa
Un vídeo mostra de quina manera el racisme entra dins dels nostres ulls
Imatge il·lustrativa
Estrella Damm presenta una campanya per donar suport al món de la gastronomia