Propostes

Albert Adrià, creixent a l'ombra

Un documental mostra la trajectòria i l'evolució del cuiner

| 17/11/2017 a les 12:19h
Especial: Propostes
Arxivat a: La butaca, Antiga Fàbrica Estrella Damm, crònica, gastronomia, Ferran Adrià, Albert Adrià, Barcelona, propostes

Laura Collado i Jim Loomis són els directors que han seguit durant quatre anys la vida d'Albert Adrià, el creador que surt de l'ombra del seu famós germà gran: Ferran Adrià. L'Antiga Fàbrica d'Estrella Damm va acollir la presentació del film documental Constructing Albert. Coproduït per Trueday Films i TV3, aquest cap de setmana (17, 18 i 19 de novembre) està a la cartellera dels cinemes Girona de Barcelona. Pròximament, s'emetrà a Sense ficció.


Observació

Els directors no buscaven la clàssica pel·lícula culinària sinó descobrir un personatge tal com és. Amb una única càmera i un micròfon, Jim va intentar no molestar mai. Es tornava invisible però hi era present, captant la personalitat de l'Albert amb l'ull de la càmera. Ell ho defineix com una missió llarga i dura. Sense veus en off ni artificis, l'espectador s'hi sent a dins i com l'Albert: celebra, recorda, recomença, empeny i cerca la perfecció.


El projecte elBarri

En aquests quatre anys de filmació, Albert ha construït elBarri, un innovador circuit gastronòmic al Paral·lel de Barcelona format per sis restaurants. El documental culmina amb la seva gran aposta personal i ambiciosa d'alta cuina, el restaurant Enigma.


Entre germans, entre camins

Amb només 15 anys, va començar a treballar al Bulli amb el seu germà gran. Formar part de l'equip que va fer la revolució culinària més gran, per a ell va ser un impuls. A les escenes de la pel·lícula en què es mostren locals en obres veig, literalment, la construcció de l'Albert. El personatge intens i cuiner extraordinari es busca a ell i el seu camí.


Curiositats i miralls

Acaba la projecció a l'Antiga Fàbrica i l'equip de l'Albert ja té a punt el vermut. Se'm trenca una tapa però, segons l'Albert, es tracta d'això. Que es trenqui i que costi de menjar perquè això vol dir que les has conegut. Entre formatge Payoyo i altres exquisideses, el xef destaca la importància de la curiositat en les persones per comprendre i explorar coses diferents. Explica que, per treballar-hi, t'envoltes de persones afins i que s'assemblen a tu. L'equip és el seu mirall.


El cicle de la vida

Sobre els recomençars i les noves etapes que podem veure en el llargmetratge, explica que la vida són processos sempre. Durant la gravació de Constructing Albert, va perdre els pares. En aquests moments, el seu equip, més jove que ell, està en una fase en què s'estan morint els avis. Quan estava al Bulli, ell i moltes altres persones de l'equip van ser pares. I al final, és acceptar que tot és un cicle, la vida i la feina també.
 

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
El Museu de la Vida Rural acull la conferència «La tenora i la barítona»
Imatge il·lustrativa
El Museu de la Vida Rural exposa l'obra de l'artista Lourdes Fisa
Imatge il·lustrativa
El Museu de la Vida Rural impulsa la setena edició del festival RUSC
Imatge il·lustrativa
L'Arxiu Fotogràfic de Barcelona mostra com era la ciutat abans de l'obertura de la Via Laietana
Imatge il·lustrativa
L'actriu Anna Bertran dirigeix i protagonitza un curt sobre un moment cabdal de la vida d'una dona
Imatge il·lustrativa
14 reflexions de l'humorista, que deia que «el matrimoni és la principal causa del divorci»
Imatge il·lustrativa
La paraula preferida de l'actor és «sfumatura», que en italià vol dir matís
Imatge il·lustrativa
Una animació sobre el valor de l'esforç i de la paciència