Ciència, cultura i bistecs

Jorge Wagensberg i Joan Manuel Tresserras debaten sobre els canvis que ha comportat la revolució digital

| 05/05/2015 a les 07:56h
Especial: Propostes
Arxivat a: Biblioteca, cultura, ciència
Com ha afectat la revolució digital a la cultura i a la ciència? En van parlar el físic Jorge Wagensberg i el comunicòleg Joan Manuel Tresserras en el marc de les Converses a la Pedrera, dins del cicle de debats Acció i Reflexió. Us oferim un resum de les seves aportacions.
 


Jorge Wagensberg:
 
«Ha canviat tot: la manera d'escriure, de parlar... De la tecnologia en podem fer un ús bo i un ús dolent.»
 
«Avui les idees circulen més que abans. Perquè una idea fructifiqui, cal que passin tres coses: tenir la idea; adonar-se que la idea és bona; i convèncer els altres que la idea és bona. Poques vegades aquestes tres fases del procés les fa una mateixa persona. Si augmenta la circulació d'idees, és més fàcil que tot això es produeixi i la idea tiri endavant.»
 
«L'autèntic estímul per crear coneixement ve de la contradicció entre el que penses i la realitat. En pedagogia s'amaguen les paradoxes, quan caldria buscar-les.»
 
«Els llibres més venuts de no-ficció són de cuina o d'autoajuda. El dia de Sant Jordi, al meu costat firmava llibres una estrella del Youtube. Si hi ha estímuls que no van més enllà de l'estímul, és trampa.»
 
«La ciència és conèixer el món i la tecnologia és canviar el món. La tecnologia comporta més dubtes ètics.»


Joan Manuel Tresserras:
 
«Ha canviat la relació entre l'alta cultura, la cultura popular i la cultura de masses. Per primera vegada a la història, la cultura popular pot ser difosa globalment. La facilitat per accedir al coneixement ha augmentat de forma exponencial. Podem menjar molt més, però no estic convençut que mengem millor. L'abundància d'informació és una condició necessària del coneixement, però no el garanteix.»
 
«La facilitat d'accés als continguts culturals ha alterat la nostra percepció d'aquests continguts. Com que tenim la sensació que hi podem accedir gratuïtament, hem devaluat i banalitzat l'accés a la cultura. Si regalessin bistecs pel carrer, els carnissers es moririen de gana.»
 
«La creació que no remet a res és conceptualment inexistent, sempre partim de la realitat. Conèixer la tradició és una palanca, seria estúpid per part nostra voler començar de nou altra vegada. A les espatlles dels gegants hi veurem més lluny.»
 
«El gaudi de l'obra estètica requereix un cert temps, una voluntat de descoberta. Amb la lectura precipitada pròpia de l'era digital et perds moltes coses. De vegades el productivisme és antiproductiu.»
 
«La vida és l'experiència de la vida. La caixa d'eines que permet obtenir més gratificació de la vida és la cultura. Com més cultura, més capacitat tens d'embadalir-te davant de coses aparentment menors. Però la ignorància no s'autodiagnostica, i n'hi ha que reivindiquen el seu dret a la ignorància.»
 
«Pensàvem que la xarxa seria alliberadora i serviria per combatre desigualtats, però reprodueix les relacions de dominació del món previ a la xarxa. Les aberracions del sistema també estan contaminant la xarxa. Els actors internacionals més perversos n'estan traient profit. Si la política no pot intervenir a la xarxa, la deixem a mans del poder econòmic.»
 
«Internet no és el media, és el medi: la plataforma per la qual passa tot.»

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
La ciutat acull un cicle d'espectacles que es poden gaudir presencialment i en línia
Imatge il·lustrativa
L'Altra Editorial i la llibreria de Josep Cots convoquen una nova edició del premi
Imatge il·lustrativa
La Universitat de Barcelona reprèn el cicle Debats UB
Imatge il·lustrativa
L'Ajuntament de Sant Cugat programa activitats per celebrar la Festa Major
Imatge il·lustrativa
Una animació relata amb tendresa els aprenentatges que neixen dels vincles familiars
Imatge il·lustrativa
Un anunci contra la manipulació a què ens sotmet la indústria de la bellesa
Imatge il·lustrativa
Una animació mostra el contrast entre l'amant desitjat i la realitat
Imatge il·lustrativa
Un anunci sobre la rivalitat entre dos germans enlluernats per un cos espectacular