Llegir més i que llegir sigui un plaer. Aquesta és una de les voluntats del Pla de lectura 2020 elaborat pel departament de Cultura. Fem un repàs per l’essència i els objectius del pla a través de 14 punts.


1. Una de les bases d’aquest pla és crear nous, més i millors lectors.

2. La dotació pressupostària del 2017 és de 19 milions d’euros i preveu arribar als 32 el 2020. Per tant, entre el 2017 i el 2020 s’hi destinaran 105 milions d’euros.

3. Encara que els objectius i les mesures estan programades per als propers quatre anys, és un document obert que es podrà revisar any a any per poder ser una eina dinàmica.

4. Els set objectius claus són: fer visible la figura del lector, prestigiar la lectura, incrementar els índexs de lectura i la comprensió lectora, reconèixer els grans autors en llengua catalana arreu del territori, enfortir el sector del llibre, potenciar les llibreries i la xarxa de biblioteques del país, i augmentar la presència del llibre i la lectura als mitjans de comunicació.

5. Els valors que es volen treballar són des del progrés i la igualtat d’oportunitats, fins a l’autonomia i l’esperit crític.

6. Entre les accions de prestigi hi ha la voluntat que la festa de Sant Jordi sigui declarada Patrimoni Immaterial de la UNESCO. Així com pactar acords i convenis amb mitjans de comunicació per potenciar-hi la presència dels llibres. La Nit de la Lectura, prevista cap a la tardor, serà una de les accions de reconeixement social de la lectura.

7. Es crearà la Direcció General del Llibre, Biblioteques i Foment de la Lectura; el Consell Nacional de la Lectura i el Comissionat de la Lectura Catalunya.

8. El programa “Més i nous lectors”, segons el conseller Santi Vila és “el cor de les accions”. Hi trobem des del “Fas 6 anys. Tria un llibre”, amb què es pretén que els infants creïn la seva biblioteca, fins al “Fas 16 anys. Explica un llibre”, en què adolescents triaran un llibre i en faran una ressenya (ja sigui en vídeo, àudio o escrita).

9. També s’establiran convenis amb altres departaments de la Generalitat per afavorir la lectura al màxim d’espais possibles: des del transport públic (amb punts de préstec a estacions de metro i ferrocarrils), a la feina (s’afavorirà el servei de préstec de llibres a les empreses i les que s’hi incorporin tindran un segell de qualitat) fins als casals de gent gran i la presó.

10. Es procurarà que durant tot l’any el llibre estigui present arreu de Catalunya, donant suport als festivals literaris i a les fires. En aquest sentit hi haurà un reforç important a la Setmana del Llibre en Català, al Saló del Còmic, a la Fira del Llibre infantil i Juvenil i al Litteratum-Fira del Llibre Ebrenc.

11. Es crearà un carnet, un catàleg i un portal únic de biblioteques a Catalunya.

12. Si el 2016, el 94% de la població catalana disposava d’un servei fix o mòbil (bibliobús) de biblioteca pública, l’objectiu d’aquest pla és que arribi al 100%. D’altra banda, el pressupost per a l’increment de la compra de llibres per a les biblioteques passarà a ser de 5.002.500 € el 2017 a 8 milions el 2020.

13. S’estimularà l’increment de suport al sector editorial, en especial atenció al llibre en català i occità. Com a acció nova, hi haurà una nova línia de subvencions per a la traducció al català d’obres d’altres llengües per afavorir-ne la qualitat.

14. En el món de les llibreries, segueix en curs la línia de subvencions per a la modernització dels establiments i per potenciar-ne la formació del personal.

Foto: Colita. Barcelona, 1969.

Nou comentari

El piano

Comparteix

No ho puc fer per tu

Si ets bo per començar, també vull veure si ho acabes
Comparteix

Last Dance

It's my last chance/ For romance tonight
Comparteix

Chiquitita

Si es que tan triste estás/ para qué quieres callarlo
Comparteix

La Gymnopédie de Satie

Escoltem una de les peces més conegudes del compositor francès

Passadís

Equipo Crónica. Sense títol, 1972. Aquarel·la i guaix sobre teixit, 54 x 39 cm.
Comparteix

Tots van ser Picasso

Els Espais Volart exposen la col·lecció de 400 tapets decorats per artistes i escriptors en solidaritat amb el pintor
Comparteix

La Venus de Botticelli

14 obres d'un dels artistes més reconeguts del primer Renaixement
Comparteix

La soledat segons Hopper

14 obres de l'artista més representatiu de la pintura estatudinenca del segle XX
Comparteix

Soc infermer i només tinc dues mans

14 il·lustracions sobre la rutina del personal sanitari

Comparteix