Catalunya disposa de museus, monuments i jaciments espectaculars a través dels quals podem conèixer de primera mà la nostra Història. Alguns d’aquests equipaments patrimonials són de titularitat de la Generalitat de Catalunya: són 33 monuments i jaciments arqueològics i 5 museus, adscrits a l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura, que juntament amb les rutes culturals que impulsa, conformen un conjunt d’experiències imprescindibles per descobrir la riquesa del patrimoni cultural de Catalunya.

Conjunt monumental de Sant Pere de Rodes (Alt Empordà)

Al capdamunt de la serra de Verdera s’aixeca un dels conjunts monumentals més interessants per conèixer el món medieval. El centre del conjunt és el monestir de Sant Pere de Rodes, que va esdevenir el monestir més important del comtat d’Empúries tant pel paper rellevant dels seus abats com per ser un important centre de pelegrinatge gràcies a les relíquies que custodiava.

Sant Pere de Rodes: Generalitat de Catalunya (Rafael López-Monné)


La visita al monestir és el punt de partida a un recorregut que permet passejar pels tres mons sobre els quals s’erigia la societat feudal: els que resaven, al monestir de Sant Pere; els que produïen, al poble de la Santa Creu, i els que lluitaven, al castell de Verdera. Un apassionant recorregut per l’època medieval, en un entorn espectacular, el Parc Natural del Cap de Creus.

Sant Pere de Rodes: Generalitat de Catalunya (Rafael López-Monné)


Ciutat grecoromana d’Empúries (Alt Empordà)

Empúries és un dels millors escenaris històrics de Catalunya. Situat arran de mar, en una de les badies més boniques del món, la de Roses, en plena Costa Brava, és l’únic jaciment arqueològic de la península Ibèrica on conviuen les restes d’una ciutat grega amb les d’una ciutat romana. Passejar pels seus carrers, contemplar els mosaics de les cases romanes o visitar la gran àgora grega ajuden a entendre dues de les grans civilitzacions de la història. Seu del Museu d’Arqueologia de Catalunya, exhibeix en el seu museu monogràfic una de les icones del patrimoni cultural català, l’Esculapi d’Empúries.

Empúries: Museu d’Arqueologia de Catalunya (Josep Casanova)


La visita al jaciment ha estat enriquida els darrers anys amb nous recursos interpretatius, experiències immersives de realitat virtual i la recuperació de diversos espais que s’han museïtzat amb l’objectiu de comprendre millor com era la vida fa més de 2.000 anys.

Empúries: Museu d’Arqueologia de Catalunya (Josep Casanova)


Ciutat ibèrica d’Ullastret (Baix Empordà)

Un recinte fortificat amb una espectacular muralla dona la benvinguda al jaciment d’Ullastret, la ciutat ibèrica més gran de Catalunya i la millor conservada. Situat al bell mig de l’Empordanet, jaciment arqueològic ofereix sorpreses permanents: des de la troballa de cranis enclavats, trofeus de guerra que els ibers exhibien en llocs públics de la ciutat i que s’exposen en el museu monogràfic, fins a les excavacions en curs al fossat monumental, símbol de la importància de la qual va ser capital dels indigets.

Ullastret: Museu d’Arqueologia de Catalunya (Josep Casanova)


Avui dia, visitar Ullastret és realment viure una experiència única. A banda de poder passejar per les restes d’aquesta gran ciutat ibèrica, gràcies a la sala immersiva que es troba al museu monogràfic, el visitant pot fer un viatge oníric 2.200 anys enrere i recórrer els carrers tal com eren aleshores. La sala permet veure en grup la reconstrucció en 3D de la ciutat, caracteritzada pel seu rigor científic en la part arqueològica i pel màxim realisme en la presentació visual.

Ullastret: Museu d’Arqueologia de Catalunya (Josep Casanova)


Castell de Claramunt (Anoia)

Malgrat haver patit nombroses destruccions i reconstruccions, aquesta fortalesa del segle X és un dels principals exponents de la xarxa de Castells de Frontera, que marcaven la línia entre el comtat de Barcelona i l’Al-Andalus. Situat al capdamunt de la serra de la Guàrdia, és fàcil imaginar-se’l vigilant i protegint la conca d’Òdena.

Castell de Claramunt: Generalitat de Catalunya (Pepo Segura)


Estava integrat dins el comtat de Barcelona i va ser una avançada del temps de la Conquesta. La primera notícia d’aquest monument, que avui en dia encara conserva la fesomia de fortalesa i sentinella de la Conca d’Òdena, és de 978.

Castell de Claramunt: Generalitat de Catalunya (Pepo Segura)


Castell de Cardona (Bages)

Aquest majestuós conjunt monumental és considerat una de les fortaleses medievals més importants de Catalunya, símbol de la resistència dels catalans durant la Guerra de Successió. L’element més destacable és l’església de Sant Vicenç, construïda al segle XI per acollir una comunitat de canonges, sota el patrocini dels Cardona, anomenats “els senyors de la sal”.

Castell de Cardona: Generalitat de Catalunya


Actualment, el visitant es pot fer una idea de la magnificència de la Col·legiata de Sant Vicenç gràcies a la instal·lació en la galilea de la reproducció de les pintures murals romàniques originals, realitzada amb la tècnica de restauració pictòrica de Papelgel. Un cop a l’interior, podrem admirar la seva arquitectura i descobrir la història de l’edifici i els elements arquitectònics més destacats de la que es considera l’obra mestra de l’arquitectura catalana del segle XI i un referent internacional del primer romànic, a través dels mòduls informatius i l’audiovisual que explica el procés de restitució de les pintures.

Castell de Cardona: Generalitat de Catalunya

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa