La meva cosina, l’única filla d’una germana del meu pare, va morir als 29 anys. Va ser la primera gran mort de la meva vida. Només l’havien precedit en Xesco Boix, l’estiu del 84, i el Tabalet, el meu periquito, l’estiu del 85. L’estiu del 86 es va morir la Maribel i jo em vaig sentir idiota per haver plorat per un periquito, un any abans. A tots els enterraments que han vingut després he plorat sobretot per la Maribel. I això que l’any que ve ja farà 29 anys que és morta. Tants com els (pocs) que va viure.

El pare de la meva cosina va morir d’un atac de cor no gaire després que ella. La seva mare ha perdut la memòria. Les seves dues filles eren massa petites quan van quedar òrfenes, i només en conserven imatges aïllades.

Jo la recordo deixant-me la col·lecció sencera de la revista Cavall Fort. I casant-se amb un adhesiu anarquista enganxat al pit d’un vestit que no semblava de núvia. I explicant-me què volia dir la reivindicació “llibertat, amnistia, estatut d’autonomia”. I dient-me, vuit mesos abans de morir-se: “Et veig molt gran, però tant de bo que et pugui veure encara molt més gran: això voldrà dir que sóc molt vella molt vella però que encara hi sóc”. I plantant cara a la malaltia sense por, argumentant que “un dia de dolor és un dia més de vida”.

La mare de la Maribel ja no reconeix la seva única filla quan n’hi ensenyen una foto. Si la busques al Google, hi trobes moltes dones amb les quals compartia nom i cognom, però d’ella només surt que la van enterrar un 10 de juliol a les dotze del migdia. Les proves que va existir s’estan esborrant. I a mi (potser perquè acabo de llegir L’alè de les cendres, de Maite Salord, una novel·la que dóna veu als morts de la família de l’autora) m’han agafat ganes d’escriure la curta història de la meva cosina, no sé en quin format. Perquè algun dia els qui avui la recordem deixarem de fer-ho, i el forat serà encara més absurd, encara més trist.

Quina buidor i quin desconsol, quan ja no som ni paraules.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Imma Jubany a setembre 13, 2014 | 19:43
  Imma Jubany setembre 13, 2014 | 19:43
  Hola, tu i jo no ens coneixem de res peró m,ha agradat molt llegir el teu escrit i no precisament pel què expliques... Segur que la teva cosina, el teu tiet i fins i tot la tieta que ja no us recorda serien ben feliços de saber que algú encara enyora una vida que va marxar massa aviat. A mi m,agradaria,algun dia, espero que d,aquí molt de temps, quan jo ja no hi sigui alguna cosina, germana o amiga tingués un record per mi
 2. Icona del comentari de: Jordi Dalmau a setembre 13, 2014 | 21:11
  Jordi Dalmau setembre 13, 2014 | 21:11
  Diuen que algú no mor del tot mentre es mantingui en el record i en la memòria dels qui el van estimar. Si més no, m'agrada pensar-ho.
 3. Icona del comentari de: Teresa a setembre 13, 2014 | 23:33
  Teresa setembre 13, 2014 | 23:33
  El meu germà mitjà, en Ramon, se'n va anar un 11 de juliol del 1996 als 36 anys i no va tornar mai més i jo sempre dic que des d'aquest fet el meu plor no és el mateix i, com a tu, a tots els enterraments posteriors l'he plorat molt. Amb la seva mort vaig conèixer la tristesa. Les morts joves no haurien d'existir.
 4. Icona del comentari de: Carme Aymerich a setembre 15, 2014 | 00:16
  Carme Aymerich setembre 15, 2014 | 00:16
  L'eterna joventut dels que moren joves és el motiu que a casa meva es recordi viva una tieta meva que ara ja seria tieta-àvia molt gran dels meus fills. Quan en parlen acorden que era molt guapa, jo la veig antiga però sobretot molt viva. És estrany però sento que m'haurà acompanyat tota la meva vida una noia jove a qui no vaig conèixer i que mai ha acabat de morir.

Nou comentari

El piano

Comparteix

No ho puc fer per tu

Si ets bo per començar, també vull veure si ho acabes
Comparteix

Something

I don't want to leave her now/ You know I believe and how
Comparteix

Carros de foc

Vangelis va ser el compositor de la banda sonora d'aquesta pel·lícula
Comparteix

La moto

Passeu del meu funeral/ si un bon dia me la foto

Passadís

Equipo Crónica. Sense títol, 1972. Aquarel·la i guaix sobre teixit, 54 x 39 cm.
Comparteix

Tots van ser Picasso

Els Espais Volart exposen la col·lecció de 400 tapets decorats per artistes i escriptors en solidaritat amb el pintor
Comparteix

La Venus de Botticelli

14 obres d'un dels artistes més reconeguts del primer Renaixement
Comparteix

La soledat segons Hopper

14 obres de l'artista més representatiu de la pintura estatudinenca del segle XX
Comparteix

Soc infermer i només tinc dues mans

14 il·lustracions sobre la rutina del personal sanitari

Comparteix