In memoriam

La cultura no és una indústria

Sorgeix al marge de races, colors de pell, origen social i de llengua; és un do natural de cada cervell

| 29/03/2020 a les 15:21h
Especial: In memoriam
Arxivat a: Passadís, in memoriam, cultura, art
El filòsof i crític d'art Arnau Puig va néixer a Barcelona el 1926 i ha mort aquest 29 de març del 2020. Era l'últim supervivent del grup Dau al Set. En reproduïm un article sobre (i contra) la idea de la cultura com a indústria.
 

Arnau Puig amb l'arquitecte Oriol Bohigas. Foto: Viquipèdia


 

La cultura és una ideologia bàsicament sorgida de la reflexió filosòfica basada en la praxi social i la recerca científica. La cultura és la manera autòctona que les comunitats humanes i els individus tenim de veure, copsar i entendre el conjunt del món i la seva estructura social. Les cultures determinen les pràctiques convivencials, lliures o forçades, entre els humans. Però no és objectiu proclamar que la cultura és una indústria actuant segons imperatius de marxandatge. La cultura només segueix els impulsos de la ment i de la sensibilitat i funciona segons la capacitat creativa de cadascú; sorgeix al marge de races, colors de pell, origen social i de llengua; és un do natural propi de cada cervell i, obvi també, de les possibilitats de formació intel·lectual que s’hagin tingut, tal com formula aquella dita que entén que “som uns nans a espatlles de gegants”.
 
Tanmateix hi ha institucions politicoeconòmiques –la London School of Economics, la MBA-BSEL de Berlín i altres Iese o Esade d’aquí, allà o més enllà– que volen fer-nos empassar que la cultura s’estructura i funciona seguint les lleis del mercat; i que es produeix més o menys cultura segons dicti la llei del consum. Aquesta idea és una fal·làcia total perquè, si bé es veritat que les indústries farmacèutiques, aeronàutiques, de lleure i d’altres han permès certes recerques, ho han fet perquè noves realitats provocades per la creixent complexitat de la vida real i el lliure enginy d’uns reflexionadors i d’uns sensibles capaços de mostrar i fer tangible tot el que tenim a l’abast ho han facilitat.
 
El saber reflexiu i la percepció estètica han esdevingut infinitament més subtils i innovadors. El cervell és enginy i sensibilitat actuant al marge del mercat.
 

 
* Article publicat al suplement Cultura del diari El Punt Avui el 15-10-2017.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Edicions Poncianes engega un concurs a través de les xarxes socials
Imatge il·lustrativa
La Fundació Carulla impulsa un cicle de tallers en línia
Imatge il·lustrativa
Edicions Poncianes llança un butlletí digital en què poetes actuals parlen d'autors universals
Imatge il·lustrativa
El Museu de la Vida Rural i La Conca 5.1 impulsen un cicle de debats
Imatge il·lustrativa
Si la sabata no et va bé a la sabateria, no t'anirà bé mai
Imatge il·lustrativa
Al final no ets res més ni menys que que tot el que has pensat, estimat i realitzat
Imatge il·lustrativa
Uns vídeos de Veri ens conviden a entrar en aquest paisatge
Imatge il·lustrativa
Un curtmetratge mostra l'alarmant situació que viuen els petits comerços