El 2010 va néixer el Museu Virtual de la Universitat de Barcelona, un recurs digital pensat per posar a l’abast de tota la comunitat universitària i de la ciutadania en general el ric patrimoni cultural de la institució: un dipòsit de memòria i coneixement ric, complex i viu, que abraça els àmbits acadèmics, científics i artístics. Fins llavors, no estava adequadament catalogat, ni tan sols fotografiat, amb el perill que això representava, i la UB va iniciar els treballs per preservar-lo i museografiar-lo. Agustí Alcoberro, actual vicerector de Patrimoni i Activitats Culturals de la UB, destaca el valor del fons amb què compta el Museu i la voluntat que aquest sigui una eina viva que provoqui la interacció i la curiositat del públic i creï comunitat.

El MVUB va ser impulsat per la catedràtica emèrita d’Història de l’Art Lourdes Cirlot i va ser el primer museu virtual d’una universitat creat a Espanya. Actualment, és una finestra al patrimoni cultural material immoble, testimoni de memòria i coneixement; al patrimoni cultural immaterial, usos, costums, cerimonials, rituals, representacions, expressions; al patrimoni humà, el germen d’un ventall infinit de creacions de caràcter artístic, científic, literari o escènic; i al patrimoni cultural material moble, les col·leccions i els exemplars singulars de zoologia, botànica i mineralogia; el patrimoni documental i el bibliogràfic i els béns associats al patrimoni immaterial i als usos institucionals.

Detall del manuscrit de Crònica del rei en Jacme, 1343, patrimoni del CRAI Biblioteca de Reserva. Foto: MVUB
Detall del manuscrit de Crònica del rei en Jacme, 1343, patrimoni del CRAI Biblioteca de Reserva. Foto: MVUB

El patrimoni de la Universitat de Barcelona és d’una gran heterogeneïtat i, per facilitar-ne la difusió i consulta, el MVUB s’organitza en col·leccions temàtiques catalogades a partir d’OMEKA S, programari lliure que permet difondre-les a través dels grans agregadors de continguts internacionals:

Arquitectura: recull alguns dels edificis més emblemàtics que conformen el patrimoni immoble de la Universitat de Barcelona, que mostra un ampli ventall d’estils i de tipologies arquitectòniques ben diferents, que afavoreixen un recorregut per la història de l’arquitectura catalana.

Art: dedicada al patrimoni artístic de la Universitat de Barcelona. Hi destaca la pinacoteca, constituïda per tres centenars de quadres, cinquanta-sis dels quals són propietat del Museo Nacional del Prado.

El pas del port, Andries Both i Jan Dirkszoon Both, ca. 1639-1641. Foto: MVUB
El pas del port, Andries Both i Jan Dirkszoon Both, ca. 1639-1641. Foto: MVUB

Belles Arts: reuneix obres artístiques d’alumnat i professorat que han estat vinculats a la Facultat de Belles Arts i a l’antiga Escola Superior de Sant Jordi. La col·lecció representa les diferents tendències i conceptes artístics dins del context català des del primer terç del segle XX fins a l’actualitat.

Cartells sobre salut i solidaritat del període de la Guerra Civil: una mostra de 124 cartells corresponents al període de la Guerra Civil (1936-1939), que il·lustren la temàtica de la salut i la solidaritat durant el conflicte bèl·lic a través d’aspectes com ara l’assistència social, la gent gran, la marginació, els infants o la sanitat.

Herbari: allotja aproximadament 400.000 espècimens provinents majoritàriament dels Països Catalans, però també de la resta de la península Ibèrica, del nord d’Àfrica i d’algunes àrees tropicals sud-americanes.

Col·lecció d’Art i Punt d’Investigació La Relació: aplega les obres en paper que donen les artistes invitades per Duoda a crear una instal·lació d’art. D’aquestes obres neix el Punt d’Investigació, format pels materials —escrits i visuals— i els projectes que la relació de treball i amistat genera, una font viva de pensament, de creació visual, i de pràctiques polítiques del feminisme de la diferència.

Mineralogia: un recull de totes les espècies minerals acceptades internacionalment, provinents de diferents localitats, des de mostres de gran interès estètic fins a mostres d’interès científic, mineralògic i del patrimoni miner d’arreu del món.

Zoologia: la col·lecció d’ocells i mamífers provinents del Gabinet d’Història Natural creat a 1847. Al CRBA també hi ha dipositades nombroses mostres de diferents grups zoològics que en conformen la col·lecció científica i una varietat molt àmplia d’exemplars de grups zoològics que serveixen a l’alumnat per complementar els ensenyaments pràctics i que integren la seva col·lecció docent.

Tmesisternus rafaelae, coleòpter endèmic d'Indonèsia (Sulawesi). Foto: MVUB
Tmesisternus rafaelae, coleòpter endèmic d’Indonèsia (Sulawesi). Foto: MVUB

Col·lecció Josep Artigas: el fons gràfic i col·leccionable del dissenyador gràfic Josep Artigas (1919-1991). La seva trajectòria creativa el va fer triomfar com a cartellista, publicista i retolista. Al llarg de la seva vida professional, va treballar per a grans firmes comercials tant nacionals com internacionals.

Col·lecció Miquel Porter i Moix: una panoràmica dels esforços del professor del Departament d’Història de l’Art de la UB per mantenir i potenciar la cultura catalana en els àmbits del teatre, la música i el cinema en els darrers vint-i-cinc anys del franquisme i durant el període de la transició democràtica.

Col·lecció Oriol Martorell: el fons més ric per a l’estudi de la història de la vida coral a Catalunya al llarg del segle XX. Martorell va combinar la intensa activitat com a professor amb la de director de la Coral Sant Jordi amb el compromís com a home d’esquerres i com a catalanista.

Plantes Vives Jardí Ferran Soldevila: és fruit del projecte d’innovació docent «Jardins per a la salut: aprenentatge servei a Botànica Farmacèutica» i té com a objectiu, a part de difondre’n el coneixement, actualitzar el catàleg de plantes vives del jardí Ferran Soldevila, situat a l’Edifici Històric.

Col·lecció Sabater Pi: acull el fons documental de l’obra científica i gràfica de Jordi Sabater Pi, especialista en etologia, primatologia i antropologia africana.

Instruments científics: més de 500 aparells antics molt diversos que testimonien l’evolució de la recerca i la docència de la ciència experimental durant els segles XVIII, XIX i XX.

Planetari de George Adams, finals del segle XVIII. Foto: MVUB
Planetari de George Adams, finals del segle XVIII. Foto: MVUB

Litoteca: acull una col·lecció àmplia de mostres geològiques (roques, minerals i fòssils) destinades a la recerca i la docència.

Llibres de Botànica: una mostra de la col·lecció de llibres impresos dels segles XVI, XVII i XVIII, la gran majoria il·lustrats, dedicats a diversos temes de botànica tradicional: taxonomia, herbaris, jardineria i tractats sobre arbres, per exemple.

Manuscrits: una mostra representativa, la majoria d’època medieval, de més de trenta manuscrits de gran rellevància i de temàtica variada: poesia, dret, història, filosofia, religió.

Fons del CRAI Biblioteca de Reserva: una mostra representativa de la riquesa de col·leccions que té el Fons Antic del CRAI, que custodia els fons bibliogràfics històrics de la Universitat de Barcelona i recull tots els volums anteriors a 1820.

Fons del CRAI Pavelló de la República: integrat per les col·leccions del Centre d’Estudis Històrics Internacionals (CEHI), de la Fundació Figueres i pel material que es va incorporant a través del CRAI de la UB. Es tracta d’una de les col·leccions més importants del món sobre la Segona República, la Guerra Civil, l’exili, el franquisme i la Transició a Espanya i, especialment, a Catalunya.

Museu de la Farmàcia Catalana: recull més de dos mil objectes representatius de la història de la farmàcia catalana. 

Segells de l’Associació d’Amics de la Unió Soviètica: una mostra de 52 segells emesos durant la primera meitat del segle XX, pertanyents a la col·lecció Segells i Vinyetes del CRAI. Formen part de la sèrie editada per l’Asociación de Amigos de la Unión Soviética, amb fotografies de la vida quotidiana a l’URSS durant el règim estalinista.

Dibuix del cap de Floquet de Neu vist des de diferents angles, fet a Ikunde (Guinea Equatorial). Forma part de la Col·lecció Sabater Pi. Foto: MVUB
Dibuix del cap de Floquet de Neu vist des de diferents angles, pertanyent a la Col·lecció Sabater Pi. Foto: MVUB

El MVUB per al futur

El MVUB ha millorat la capacitat comunicativa respecte al coneixement i divulgació del patrimoni cultural, amb la incorporació de noves seccions, recursos digitals i la renovació del motor de dades i la interfície de consulta per optimitzar-ne la usabilitat. També s’hi han incorporat noves funcionalitats, com exposicions virtuals per temàtiques (actualment es pot accedir a les mostres Lux Lucis i Concòrdia i Patrimoni) i accés a la visita virtual de l’Edifici Històric en català, castellà i anglès.

L’any 2022 es continuarà desplegant tot el contingut de la web, amb seccions que permetran explicar el patrimoni de moltes maneres, posant així de manifest les seves possibilitats narratives que amplifiquen i desenvolupen el discurs interpretatiu del patrimoni en múltiples formats i noves lectures.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa