Foto: Nik Shuliahin

Cuantas veces, en medio de un brote, he mirado al balcón y lo he visto tan cercano; ni siquiera haría falta una silla; solo un salto me separa del aire limpio o el fin; es un cuarto piso, la altura es suficiente.” 

De la mateixa manera que Emil Cioran va dir que escriure En las cimas de la desesperación li va permetre alliberar-se dels pensaments recurrents de malenconia, soledat i sofriment, i que això l’havia salvat del suïcidi, Eloy Fernández Porta, a l’assaig Los brotes negros. En los picos de ansiedad (Anagrama), fa un exercici literari autoreferencial que m’ha fet pensar el mateix.

Amb una clarividència i capacitat d’anàlisi absolutament memorables, Fernández Porta narra en primera persona un trastorn d’ansietat prolongat amb les conseqüències físiques, psicològiques i de relació amb els altres que li ha provocat. Un autoretrat clínic de com en els pics de l’ansietat, la sensació de tenir el cap ple de termites i a punt de rebentar el deixaven en un estat de plors i d’anorreament dolorosíssim. Sense floritures ni metàfores, fa una anàlisi devastadora de com la salut mental es pot trencar i deixar l’individu en un estadi proper a la indigència. L’addicció al treball, la falta de diagnòstic precoç de depressió a la infantesa i adolescència i les teràpies inadequades van de bracet amb el desamor, les rèmores familiars i les condicions laborals que hem d’afrontar.

Les reflexions, els mails a la seua psicòloga conductista i les anotacions a manera de dietari ens permeten copsar el totum revolutum que han conduït l’autor d’aquesta petita joia literària a patir dels seus brots negres. Microhistòria per entendre la macrohistòria.

L’autor és un intel·lectual brillant que veu com el seu cap es converteix en el seu pitjor enemic, i li demana: “No hagas eso, cabeza. Por favor”. “Para, por favor! Por favor!” Que pensa en l’autotrepanació per alliberar-se de la pressió cerebral que sent. I que, malgrat aquest dolor, és capaç de dir: “¿Desbloquearme? ¿Para qué? ¿para volver a ser mano de obra barata en la mísera industria del Saber y de las Artes? ¿para que unas cuantas instituciones insolventes se repartan las últimas mollejas de este cerdo fraco y gris?

Los brotes negros. En los picos de ansiedad

© Eloy Fernández Porta, 2022.
© Editorial Anagrama. S. A., 2002

Pots comprar Los brotes negros. En los picos de ansiedad a través de Bookshop, una plataforma que dona suport a les llibreries independents.

Més notícies
Jordi Herralde: «Que un escriptor reconegui que no és bo és missió impossible»
Comparteix
«Dir no a un autor és incòmode, però més incòmode és tancar l'editorial», diu el fundador d'Anagrama

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa