A casa, perquè soc dona

Una campanya italiana mostra les desigualtats de gènere que hi ha en plena pandèmia

Autor Redacció
Un dels efectes de la gestió política del coronavirus és que incrementarà les desigualtats de gènere: moltes, moltíssimes dones s'han vist o es veuran obligades a renunciar a la seva feina per quedar-se a casa a cuidar els fills, que encara no sabem quan tornaran a l'escola. Com si per les dones treballar fos una opció. Com si l'escola fos una possibilitat, i no un pilar fonamental per als nens i les famílies. Hella Network, un grup de dones que treballen en el món de la comunicació, amb el hashtag #IoRestoaCasa, han il·lustrat i denunciat els motius pels quals a Itàlia (però també aquí i allà i més enllà) les dones s'han de quedar tant sí com no a les seves llars.


1. #Joemquedoacasa perquè he hagut d'escollir entre el meu fill i la meva feina.

El 27% de les dones deixa la feina quan neix el seu primer fill. Si abans de l'embaràs treballen 59 dones de cada 100, després del part en segueixen treballant només 43.


2. #Joemquedoacasa perquè m'ocupo sola de la casa i de la família i el meu cap ha dit que soc poc productiva.

Les mares treballadores, entre els 25 i els 44 anys, cada dia dediquen a les tasques familiars una mitjana del 21,6% del seu temps. Els homes, el 9,5%.


3. #Joemquedoacasa a contemplar el meu diploma de llicenciada ben emmarcat.

A Itàlia el 56% de les persones amb una llicenciatura són dones. El 40% de les mares que tenen entre 25 i 49 anys i fills menors d'edat no treballen.


4. #Joemquedoacasa perquè l'única cosa indefinida que he vist fins ara és el començament de les escoles.

No hi ha notícies certes sobre la reobertura de les escoles. Ara per ara, a Itàlia, les mares solteres sense feina o inactives representen el 36,2% del total, i gràcies a la pandèmia segur que s'incrementaran.

 
5. #Joemquedoacasa perquè temps parcial i pandèmia són un combinat mortal!

A Europa el 28,7% de les dones que treballa a temps parcial ha optat per aquesta opció perquè ha de cuidar un familiar, mentre que els treballadors homes en aquesta situació representen un 5.9%. La pandèmia augmentarà aquesta dada.


6. #Joemquedoacasa amb els nens perquè soc econòmicament prescindible.

A Europa de mitjana les dones guanyen el 16% menys que els seus companys de feina homes que fan la mateixa feina.
Data de publicació: 11 de maig de 2020
Subscriu-te al nostre butlletí
Subscriu-te al butlletí de Catorze i estigues al dia de les últimes novetats
Subscriu-t’hi
Subscriu-t’hi
Dona suport a Catorze
Catorze és una plataforma de creació i difusió cultural, en positiu i en català. Si t'agrada el que fem, ajuda'ns a continuar.
Dona suport a Catorze