
M’ha agradat especialment com l’autor aconsegueix descriure amb una ironia molt fina l’absurditat de què som capaços els adults quan tenim el cor desbocat i totalment aniquilada la raó. L’actitud infantil que tenyeix el comportament adult i també incardina l’argument de la història m’ha fet abaixar la guàrdia en alguna ocasió durant la lectura, però just quan trobava a faltar un esperit més guerrer, una veu més apassionada o un missatge més punyent, m’asserenava la narrativa preciosa de Hayes, aquestes frases que trenquen el cor i que fan doblegar la punta de la pàgina per recordar-te que en algun moment futur t’agradarà rellegir-les.
Teixida amb un repartiment tan breu com dos protagonistes sense nom però no per això mancats de força i amb un focus ben estret, la fi d’una història d’amor, Enamorats és una novel·la que traspua vida amb l’elegància i la subtilesa d’un estil aparentment senzill. És gairebé ineludible associar els dos protagonistes amb els personatges solitaris i trobats dels quadres d’Eduard Hopper, i malgrat la bellesa estètica resultant, si haig de ser sincera del tot, reconec que en algun punt tant ell com ella se m’han fet antipàtics com a persones, no com a personatges. Per molt comprensibles que siguin les seves reaccions davant les vicissituds de l'apocalipsi amorós, no li perdono a ell l'egocentrisme i una misogínia gairebé declarada, ni a ella el seu aire d’antiheroïna que, per molt moderna que vulgui ser, només creu que pot trobar la felicitat i l’estabilitat en el matrimoni, en la dependència i en la hipocresia. De nou, aquesta falta de dignitat en els personatges, que suposo que no deixa de ser un reflex d’un sector de la societat d’un moment molt concret de la postguerra, es veu compensat per la qualitat literària que conté el lament de la narració i per la bellesa gens artificial d’un escriptor que va viure el seu moment de glòria però que, inexplicablement, va caure en l’oblit.
I Nova York. Nova York com a teló de fons: l’anonimat, la solitud i la multitud. La subjectivitat i la garantia de la gran ciutat. Enamorats és una novel·la petita, una perla amb llum pròpia, però de riu, perquè malgrat que l’amor hi és, Hayes no en mostra la bellesa, sinó que n’escruta totes les imperfeccions.

Foto: Paul Falardeau
*La cirereta:“Ella devia haver sentit la fiblada fugaç d’alguna cosa encantadora, un regal d’aquell silenci blanc i la calor soporífera de l’automòbil. Potser era l’anticipació, el moment prolongat del trajecte de tornada, quan comparteixes un taxi amb un desconegut que està a punt de transfigurar-se en amant i hi ha un interval, com en la música, entre l’acord del desig, que ja han tocat, i el de la satisfacció del desig, que encara no ha sonat; quan tot està suspès i hi ha expectatives, i la neu solca l’aire d’una ciutat la lletjor de la qual queda momentàniament eclipsada, i sembla que fins i tot el taxi existeix dins d’un cercle màgic de calor silenciosa, d’unió i de moviment; i el que s’esdevé en aquell moment, m’imagino, és preciós: la neu i tot això.”
Títol: Enamorats
Autor: Alfred Hayes
Editorial: Edicions 62
Traductor: Albert Torrescasana
Pàgines: 140
Primera edició: setembre 2014
Preu: 16 €