En sortegem 5 exemplars. Per participar-hi només cal que ens envieu un mail amb el títol del llibre i el vostre nom i cognom abans del 7 d'octubre a participacatorze@gmail.com *

Foto: Catorze
Els nande són un poble que habita a l’est del Congo. Si els nande tenen alguna cosa de peculiar, això és que els seus nens són coneguts per un sobrenom que els posa la mare i que acostuma a ser insultant cap al pare. M’explico: quan una dona nande té motius per queixar-se del seu marit, i gairebé sempre en té, el que fa és posar als seus fills sobrenoms que expressen el motiu del malestar. Per exemple: catongoli, que vol dir, literalment, «dorm amb altres dones».
Els sobrenoms nande són tan habituals com els nostres Pep, per Josep, o Cisco, per Francesc. Amb la qual cosa, la queixa es fa pública cada cop que la mare interpel·la el fill. Així, és d’allò més habitual que les mares cridin «És-un-borratxo, vine a berenar!» o «Sempre-m’insulta, ves a buscar llenya!». La inventiva de les dones no té límits i els sobrenoms poden ser d’allò més ofensius, com un de molt habitual i que no cal ni comentar: «És-fill-d’un-altre». En el cas que hi hagi germans, les possibilitats es multipliquen. Recordo un cas de tres germans: el primer es deia «Em-pega-al-matí», el segon, «Em-pega-a-la-tarda». Endevinen com es deia el tercer?: en efecte: «Em-pega-a-la-nit».
Tot plegat, és cert, pot ser tan risible com trist. Si les dones nande han de recórrer a aquesta estratègia, és perquè no tenen més mitjans. Confinades a l’àmbit domèstic, l’únic que controlen, tot el que poden fer és que el món conegui la seva situació a través dels seus fills. Però també hi ha una lectura optimista, i aquesta és que, sigui quin sigui el grau d’opressió que pateix un grup humà, sempre trobarà una manera de rebel·lar-se. Sigui quin sigui el poder que el domina, sempre trobarà una manera de ridiculitzar-lo.
Recordo un home nande. Quan li vaig preguntar pel sobrenom del seu fillet, va girar cua i se’n va anar. L’endemà, els seus veïns me’l van fer saber. «Oh, sí! —em van explicar—, el seu fill és un nano molt conegut al barri, es diu Tita-curta.»
* Les dades que ens faciliten els participants seran incorporades a la base de dades de Catorze amb la finalitat d'enviar-los per correu electrònic el nostre butlletí setmanal.

Homenatge als caiguts
© Albert Sánchez Piñol
© 2019, Penguin Random House Grupo Editorial, S. A. U.
© Montse Galbany, per les il·lustracions
Tast editorial és la manera com deixem degustar als nostres lectors un fragment o un capítol dels llibres que trobem que val la pena llegir.