1. Una de les bases d'aquest pla és crear nous, més i millors lectors.
2. La dotació pressupostària del 2017 és de 19 milions d'euros i preveu arribar als 32 el 2020. Per tant, entre el 2017 i el 2020 s'hi destinaran 105 milions d'euros.
3. Encara que els objectius i les mesures estan programades per als propers quatre anys, és un document obert que es podrà revisar any a any per poder ser una eina dinàmica.
4. Els set objectius claus són: fer visible la figura del lector, prestigiar la lectura, incrementar els índexs de lectura i la comprensió lectora, reconèixer els grans autors en llengua catalana arreu del territori, enfortir el sector del llibre, potenciar les llibreries i la xarxa de biblioteques del país, i augmentar la presència del llibre i la lectura als mitjans de comunicació.
5. Els valors que es volen treballar són des del progrés i la igualtat d'oportunitats, fins a l'autonomia i l'esperit crític.
6. Entre les accions de prestigi hi ha la voluntat que la festa de Sant Jordi sigui declarada Patrimoni Immaterial de la UNESCO. Així com pactar acords i convenis amb mitjans de comunicació per potenciar-hi la presència dels llibres. La Nit de la Lectura, prevista cap a la tardor, serà una de les accions de reconeixement social de la lectura.
7. Es crearà la Direcció General del Llibre, Biblioteques i Foment de la Lectura; el Consell Nacional de la Lectura i el Comissionat de la Lectura Catalunya.
8. El programa "Més i nous lectors", segons el conseller Santi Vila és "el cor de les accions". Hi trobem des del "Fas 6 anys. Tria un llibre", amb què es pretén que els infants creïn la seva biblioteca, fins al "Fas 16 anys. Explica un llibre", en què adolescents triaran un llibre i en faran una ressenya (ja sigui en vídeo, àudio o escrita).
9. També s'establiran convenis amb altres departaments de la Generalitat per afavorir la lectura al màxim d'espais possibles: des del transport públic (amb punts de préstec a estacions de metro i ferrocarrils), a la feina (s'afavorirà el servei de préstec de llibres a les empreses i les que s'hi incorporin tindran un segell de qualitat) fins als casals de gent gran i la presó.
10. Es procurarà que durant tot l'any el llibre estigui present arreu de Catalunya, donant suport als festivals literaris i a les fires. En aquest sentit hi haurà un reforç important a la Setmana del Llibre en Català, al Saló del Còmic, a la Fira del Llibre infantil i Juvenil i al Litteratum-Fira del Llibre Ebrenc.
11. Es crearà un carnet, un catàleg i un portal únic de biblioteques a Catalunya.
12. Si el 2016, el 94% de la població catalana disposava d'un servei fix o mòbil (bibliobús) de biblioteca pública, l'objectiu d'aquest pla és que arribi al 100%. D'altra banda, el pressupost per a l'increment de la compra de llibres per a les biblioteques passarà a ser de 5.002.500 € el 2017 a 8 milions el 2020.
13. S'estimularà l'increment de suport al sector editorial, en especial atenció al llibre en català i occità. Com a acció nova, hi haurà una nova línia de subvencions per a la traducció al català d'obres d'altres llengües per afavorir-ne la qualitat.
14. En el món de les llibreries, segueix en curs la línia de subvencions per a la modernització dels establiments i per potenciar-ne la formació del personal.

Foto: Colita. Barcelona, 1969.