El trampolí dels artistes

L'Espai 13 de la Fundació Joan Miró acull un cicle de creadors que han emigrat

"Espai 13 és un trampolí per als artistes i comissaris emergents". Ho afirma Jordi Antas (Lleida, 1976), encarregat del cicle que actualment ocupa aquesta sala d'exposicions de la Fundació Joan Miró. El projecte rep el suport de la Fundació Banc Sabadell, que creu en l'oportunitat dels joves talents i els facilita les condicions perquè puguin créixer artísticament. Durant més de 35 anys d'història per Espai 13 han passat cinc-cents artistes que hi han acabat de completar la seva formació. És un testimoni de l'evolució de l'art de les últimes dècades. Enguany, l'equip de la sala ha escollit el comissari i mediador lleidatà, que ha desenvolupat el cicle Peu a fora. Expedicions i diàspores. "D'una banda, m'agradava la frase peu a fora perquè té aquesta connotació en certa manera negativa, d'error, fins i tot pejorativa. Que em permet mirar-me el panorama artístic actual des de la distància. D'altra banda, la segona part del títol vol parlar de l'exploració, l'èpica, la diàspora que suposa una aventura. L'aventura dels que pensen: «Necessito sortir d'aquí i desenvolupar la meva carrera»", ens explica. 

Antas es pregunta què està passant amb la política cultural catalana i espanyola: els artistes se'n van a completar la seva formació a altres indrets, però tot i així sempre mantenen un contacte amb el punt de partida. Es dibuixa un mapa dels fluxos artístics actuals i s'observen les relacions que es donen entre allò que es forma en la distància i allò que en retorna. Jordi Antas ens explica l'essència de cadascuna de les exposicions del cicle, que han representat per a ell una experiència rellevant. 



5. Ésser plural. Jo sóc els altres, els altres són joMomu & No Es. (Acabada)
Momu & No són dues catalanes que treballen entre La Aya i Madrid sobretot amb el format d'instal·lació. Buscaven plasmar la relació, les analogies i les diferències, entre el món virtual i el món real. Un moment on sembla que tothom està triomfant, en què miro Instagram i penso que la meva vida és un desastre. I, en definitiva, la vida de tothom és molt vulgar. 


6. Imagina’t que ets un bloc de mantega que es desfà, Eva Fàbregas. (Acabada) 
Eva Fàbregas és de Barcelona i viu i treballa a Londres. La sala es va convertir en una mena de gimnàs, de spa de confort per al cos. El públic podia interactuar amb els objectes que penjaven de les parets i que hi havia a terra. I d'aquesta manera podia practicar els beneficis per al cos en un to suau, però amb materials durs. Les obres escultòriques anaven acompanyades de peces sonores, una mena d'audioguia basada en vídeos ASMR i psicodrames de màrqueting. En aquests vídeos, l'interlocutor activa el cos a partir de la veu, anul·la la racionalitat a través del xiuxiueig. El so anava guiant l'espectador per un recorregut on el tacte era molt rellevant, on cadascun dels objectes desprenia una vida diferent, on les olors industrials i artificials tenien una presència destacada. 
Data de publicació: 22 de maig de 2017
Subscriu-te al nostre butlletí
Subscriu-te al butlletí de Catorze i estigues al dia de les últimes novetats
Subscriu-t’hi
Subscriu-t’hi
Dona suport a Catorze
Catorze és una plataforma de creació i difusió cultural, en positiu i en català. Si t'agrada el que fem, ajuda'ns a continuar.
Dona suport a Catorze