Pel tió, per Reis, però també durant tot l’any, un llibre sempre és un bon regal. A les botigues de la Cooperativa Abacus trobaràs novel·les per gaudir d’una bona història, contes il·lustrats que encantaran als més petits, assajos per aprofundir en temes d’actualitat, llibres divulgatius per conèixer els secrets de qualsevol matèria… Què és el més difícil? Triar, és clar. Per això, els llibreters i llibreteres dels Abacus d’arreu dels Països Catalans ens ajuden a trobar el millor regal amb aquestes 14 recomanacions (i una de regal).

Foto: Abacus Cooperativa

1. Cuina! O barbàrie, de Maria Nicolau, Ara Llibres.
Recomanat per Anna Àlvarez – Cap de producte llibre pràctic-tècnic, humanitats-assaig i revistes.

Si haguéssim de cercar una paraula per definir el llibre de la Maria Nicolau, sense dubte, seria revolució. Una revolució perquè arriba al panorama literari gastronòmic oferint un manual de cuina diferent, reinventant el concepte. Aquest manual és molt més que un llibre de cuina. La Maria narra amb perícia un munt de receptes on, a banda d’explicar-nos com preparar plats suculents, ens explica els orígens de plats, estris i altres conceptes relacionats amb l’elaboració de sofregits, carns, peixos, sopes o cremes d’entre d’altres. Les receptes dels llibres estan acompanyades amb il·lustracions de l’Estela Martínez. Revoluciona la teva cuina amb la Maria Nicolau. 


2. Els Núvols, de Carme Martí, Amsterdam.
Recomanat per Marcos Flórez, Cap de producte web.

Aquesta novel·la és un collage d’imatges que ens mostra la relació d’una mare i un fill, a través dels anys i sense cap ordre cronològic, mentre els dos van creixent lligats a una malaltia del cor que pateix el fill des del seu naixement. Una història colpidora amb un fons dur, però que ens parla d’amor, lligams familiars i esperança. Una escriptura preciosa que pot barrejar la poesia i la bellesa amb la duresa d’una realitat tan complexa. Els núvols poden amagar la llum, però aquesta encara hi és.


3. Mary Anning. La caçadora de dinosaures, d’Agnès Rotger i Maria Picassó, Els llibres del Petit Sàpiens.
Recomanat per Vanesa Roca, Cap de producte infantil.

L’existència dels dinosaures i la seva història és fascinant… però us imagineu com seria descobrir-ne un? De la mà de la científica anglesa Mary Anning, descobrim el fantàstic món de la prehistòria, com es formen els fòssils, les diferents etapes de l’era dels dinosaures, com era la Terra en aquella època i per què es van extingir, entre moltes coses més! Amb la descoberta dels primers ictiosaures i plesiosaures al petit poble de Lyme Regis, on la Mary recollia fòssils a la platja amb la seva família per guanyar-se la vida, la nostra protagonista va esdevenir una de les primeres paleontòlogues del món!


4. L’última victòria de l’URSS, de Manel Alías, Ara Llibres.
Recomanat per Hèctor, llibreter Abacus Lleida.

Manel Alías fa un repàs de la Història de l’URSS, des de la Revolució fins a la seva desintegració, on ens explica el paper que ha jugat l’esport en aquest país fins a la seva dissolució, just a les portes de la cita olímpica de Barcelona 92. Ho fa a partir d’històries personals emmarcades en un context històric i geogràfic determinat on la pràctica de l’esport tenia una importància cabdal per a l’interès nacional. Aquest interès va anar canviant al mateix ritme que ho feia la història mundial (Revolució, feixismes, Guerra Mundial, Guerra Freda…), fins al punt que l’esport, com la cultura, la ciència o la cursa espacial, van esdevenir cabdals per mostrar al món les virtuts d’un bloc o l’altre, el comunista o el capitalista. L’autor, a més, complementa les històries de vida entrevistant alguns d’aquests esportistes que van participar a Barcelona 92, una data que no és casual, ja que són persones que van preparar-se amb la metodologia esportiva de l’URSS, van competir sota una bandera olímpica i sota el nom d’equip unificat, i van tornar a casa on van trobar-se que el seu país com a tal ja no existia. Així doncs, el llibre és un reflex d’aquest periodisme d’en Manel Alías que aconsegueix posar sempre les persones i les vides quotidianes al centre, ja sigui per explicar cròniques, un conflicte, o bé ajudar-nos a entendre la Rússia d’avui.


5. El incidente Darwin, de Shun Umezawa, Distrito Manga.
Recomanat per Noemí Gala, màrqueting llibreria.

El protagonista d’aquesta història és en Charlie, un híbrid entre ximpanzé i humà que és rescatat per l’Alianza de Liberación Animal de les mans d’un laboratori quan la seva mare ximpanzé encara estava embarassada. Ara comença l’institut on farà amics i podrà integrar-se i dur una vida ‘normal’… o no? Sense cap mena de dubte, acabareu de llegir el primer volum i tindreu moltes ganes de córrer a la llibreria a buscar-ne el segon. Aquesta obra, guardonada amb el premi Taishô 2022, combina l’aventura amb la crítica social.


6. El Mag, de Colm Tóibín, Amsterdam.
Recomanat per Marcos Montero, cap de gestió València.

“Totes les famílies felices s’assemblen”, una tan extraordinària com la dels Mann. No n’hi ha cap d’igual. La història del novel·lista alemany més gran i la seua genial i irreverent família és la mateixa història del segle XX. El prestigi de la tradició que va simbolitzar Thomas Mann s’alçava sobre la subjugació de la seua pròpia llibertat sexual i, com el segle XX va fer amb la “Història”, els seus fills faran saltar per l’aire aqueix vell món: el que va vindre després, fascinant i dolorós, no pot estar millor narrat que amb aquesta obra mestra.


7. L’estiu que la mare va tenir els ulls verds, de Țîbuleac, Amsterdam.
Recomanat per Raquel, llibretera Abacus Cornellà.

Aquesta és la història d’un jove problemàtic i l’estiu en què, per fi, va conèixer l’amor de la seva mare. Brutal, impacta des de la primera pàgina per la seva duresa i es va transformant en una novel·la emotiva amb l’evolució dels seus personatges. És un llibre cruel, però tendre, escrit d’una manera que atrapa el lector.


8. Al llac, de Maria Barbal, Columna.
Recomanat per Núria, llibretera Abacus Còrsega.

Llibre Al llac de Maria Barbal

Passem un diumenge d’estiu al llac. Calma, converses i el dia avança sense que res passi sota la mirada de la Nora, de 12 anys. Una mirada que, malgrat no entendre algunes coses, ens acompanyarà per fer-nos veure per què tot acaba passant. Veniu, asseieu-vos a la vora de l’aigua i deixeu-vos emportar.


9. Anècdotes de primera magnitud, d’Anna Molina, La Magrana.
Recomanat per Mireia Ventura, llibretera Abacus Urquinaona.

Seguit de relats en aparença inconnexos, on anirem descobrint personatges d’altres històries ja explicades, per acabar retrobant-se amb l’objecte que ho ha desencadenat tot. Situacions quotidianes, d’altres no tant, però molt properes i humanes.


10. Una vida violenta, de Pier Paolo Pasolini, L’Agulla Daurada.
Recomanat per Xavier Montserrat, director de l’àrea de llibres.

A través de l’evolució interior de Tommaso, un delinqüent dels suburbis de Roma, Pasolini esmicola les claus polítiques i socials de la Itàlia marginal de postguerra que tan magistralment va traslladar al cinema anys després. La novel·la deixa al descobert la personalitat inconformista i única que va caracteritzar tota la seva obra, feroçment crítica amb la burgesia i les institucions.


11. L’Stradivarius de Goebbels, de Yoann Iacono, Edicions de 1984.
Recomanat per Natàlia, llibretera Abacus Urquinaona.

El 22 de febrer de 1943, el ministre de propaganda nazi, Joseph Goebbels, li regala un Stradivarius a la jove i virtuosa del violí Nejiko Suwa. L’objectiu és clar, fiançar l’aliança estratègica entre el Reich i l’Imperi Japonès. Però, és realment un Stradivarius? Qui era l’autèntic propietari d’aquell violí? Era un tresor saquejat pels nazis? La qüestió clau de la història recau en la responsabilitat de l’artista d’esbrinar la veritat sobre el violí amb el teló de fons de com es va practicar l’espoli nazi durant la Segona Guerra Mundial.


12. Historia de mujeres casadas, de Cristina Campos, Planeta.
Recomanat per Sònia, llibretera Abacus Manresa.

Ens parla de l’univers quotidià a través de tres personatges femenins, la Gabriela, la Silvia i la Cósima, dones casades de més de quaranta anys, amb vides tranquil·les i estables, però també amb una insatisfacció que acabarà per despertar i descol·locar les seves relacions. El matrimoni, l’amistat, el desig i l’amor i l’etern debat sobre si un home pot estimar dues dones al mateix temps i una dona no són els ingredients de l’obra finalista del Premi Planeta d’enguany.


13. Dime qué como ahora, de @blancanutri, Grijalbo.
Recomanat per Anna Àlvarez – cap de producte llibre pràctic-tècnic, humanitats-assaig i revistes.

Blanca García-Orea (@blancanutri), la nutricionista amb més de 698K seguidors a Instagram, ens presenta l’esperada continuació de Dime qué comes. A Dime qué como ahora, l’autora ens parla sobre com conservar els aliments, o com combatre la inflamació, a més de dedicar part de les seves pàgines a l’alimentació durant l’embaràs, la lactància i l’alimentació complementària. Per acabar, ens sorprèn de nou amb un conjunt de receptes dolces i salades, amb poquíssims ingredients; i les imprescindibles taules nutricionals amb l’edat mínima de consumició.


14. Cendra, de Jonathan Auxier, Blackie Books.
Recomanat per Roser Zuñiga, cap de producte infantil.

Un viatge al Londres victorià, on els nens i nenes orfes feien les tasques més dures. En aquest cas, la protagonista és la Nan Sparrow, la millor escura-xemeneies de la ciutat. Ella i el seu gólem, nascut d’un tros de cendra, ens faran viure situacions que no ens deixaran indiferents i, encara més important, que ens tocaran el cor. Sense cap mena de dubte, és un llibre imprescindible!


15. A l’ombra d’Amazon, d’Alec MacGillis, Edicions del Periscopi.
Recomanat per Hèctor, llibreter Abacus Lleida.

A partir d’un viatge i investigació durant 10 anys per tot EUA, l’autor fa un excel·lent retrat de la influència que ha suposat Amazon per a aquest país. Ho fa a partir d’històries de vida, històries personals (algunes de més d’una generació), històries que van més enllà dels lobbies d’influència tradicionals i que expliquen tota la transformació que ha patit EUA pel que fa a llocs de treball, relacions sociolaborals, econòmiques, de concentració de la riquesa en ciutats i barris concrets del país amb tot el que això implica: “mort” del petit comerç i “mort” d’altres determinades ciutats, de gentrificació, i un llarg etc. Es tracta d’un llibre per amants de l’assaig, un llibre de dades però narrat a partir d’històries de vida. El resultat és un molt bon llibre, un llibre per entendre tot el que ha de venir o ja és aquí, pensar-hi, analitzar-ho amb calma i veure si realment és el futur que volem com a societat.

Foto: Abacus Cooperativa

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa