Davant del mar, i ben ancorada al Moll de la Fusta, la Setmana del Llibre en Català ja ha començat. Fins al 17 de setembre, ens esperen deu dies amb una programació que fa patxoca: hi ha més de 300 activitats que inclouen des de presentacions fins a concerts, recitals de poesia o activitats familiars. Us animem a fer-hi cap, a passar-hi el dia (hi ha una zona de bar amb tres foodtrucks), i a deixar-vos seduir per l'enorme varietat de llibres que hi ha, això sí, sempre en la mateixa llengua. Aquí en teniu catorze propostes (i si voleu remenar l'agenda sencera, feu cap aquí):
1. S'hi presenten 125 novetats: des de la Biografia del foc de Carlota Gurt (el diumenge 10 a la 13:00), i A casa teníem un himne, de Maria Climent (el dissabte 16 a les 18.15), fins a Estimada gris, de Sílvia Soler (el dissabte 9 a les 18.00) i A les dues seran les tres, de Sergi Pàmies (el diumenge 10 a les 18.45).
2. Hi haurà lloc per als llibres de fons, i s'hi presentaran reedicions de Narcís Oller, Jaume Roig, Anaïs Nin, Joan-Lluís Lluís, Joyce Carol Oates o Italo Calvino. També es parlarà amb autors que aquest any hagin guanyat un premi literari: Marta Marín-Dòmine, Sònia Casas, Mar Bosch, Gemma Ruiz, Gemma Ventura i Andreu Claret. A més a més, trobareu editorials de tots els territoris de parla catalana: Catalunya, País Valencià, Andorra, les Illes Balears, i la Catalunya nord.
3. El dijous 14 hi haurà la tarda de la poesia, amb Lluís Calvo, i els seus Centaures i rossinyols, Enric Casasses, que presenta Coltells, i Juana Dolores, amb I si una nació desfilant per una catifa vermella. Durant la Setmana hi haurà recitals d'Albert Roig, Jordi Cussà, Jaume Vidal Alcover o Vic Moliner. A més a més, es dedicarà un espai a parlar de les traduccions en poesia d'autors com Charles Bukowski, Hilda Doolittle, Adriane Rich o Kavafis.
4. El 16 a les 18.15 la Institució de les Lletres Catalanes homenatjarà el Rector de Vallfogona i Josep Vallverdú. I ho farà a través d'un slam poeticomusical en què 31 FAM i Bounce Twice, dos grups de música urbana actuals, improvisaran rèpliques originals a una selecció de poemes de tots dos.
5. Tindrà lloc la presentació dels finalistes del premi de traducció del PEN Català.
L’amor, el gran tema universal, no passa de llarg de La Setmana. Amb la participació de diferents escriptors i llibres es qüestionaran els vincles romàntics, amb motiu de la traducció de Les afinitats electives de Goethe, amb Anna Pazos i Carlota Gurt (traductora del llibre); es parlarà d’una de les relacions més qüestionades de la història, la de Martin Heidegger amb Hanna Arendt, a partir del llibre de ficció Amor sense món, de Miquel Esteve, i s’analitzarà com la gent s’emparella a través de Tinder… Seran cinc cites per a una tarda plena d’amor. Diumenge 10 de setembre | 17.15 h - 19.45 | Escenari 1
6. A més, i com a acte destacat, el lliurament del Premi Trajectòria a l'escriptora Mercè Ibarz, que tindrà lloc el dimecres 13 a les 19:30h. El 27è Premi Trajectòria, dedicat a Mercè Ibarz, es lliurarà el 13 a les 19:30. El guardó que rebrà serà obra de Ramon Enrich.
7. El 16 a les 19.15 Roger Mas rebrà el III Premi Difusió i farà un concert. L’Associació d’Editors en Llengua Catalana ha reconegut la seva contribució a la divulgació, foment, promoció i projecció de l’edició i la literatura en català. Mas ha musicat poetes com Jacint Verdaguer, Joan Maragall, Miquel Martí i Pol, Eulàlia Anzizu Vila, Toni Gol i Roca o Amadeu Vidal i Bonafont.
8. El 14 és quan hi ha el matí d'Òmnium. Hi haurà el bloc crític, el lúdic i el literari. I ens hi esperen una xerrada entre Marta Orriols i Txell Feixas, amb Anna Guitart; una conversa entre Màrius Serra i Tina Vallès; Roger Griffin i Montse Santolino parlaran de feixisme; Carlota Gurt, Eva Piquer i Vanessa Moreno parlaran de feminisme, i Gemma Ruiz Palà parlarà amb Anna Guitart.
9.Els joves: La Setmana ha preparat dos dies amb activitats pensades especialment per als i les joves. El diumenge 10 al matí, hi haurà dues presentacions: la de la nova col·lecció Brunzits, de Columna, dirigida per Juliana Canet; i el nou segell Elàstic Llibres, que presentarà les novetats d'autors com ara Gerard Guix, Núria Albertí, Toni Mata i Martin Piñol. Divendres 15 tindrà lloc la tarda jove, amb una taula sobre feminisme (conduïda per Paula Carreras i on hi participen Maria Lenín i Laura Huerga; un acte dedicat a Mercè Rodoreda però d'una manera divertida i diferent, a través dels seus "mems"; una taula dedicada al talent jove, amb Mireia Lleó, Judith Espígol, i Aina Huix i conduïda per Mixa; i, per acabar, la "batalla de llibres", la presentació de 9 novetats en format free-style on el públic haurà de votar el que més li ha agradat.
10. Les famílies també tindran un espai propi a la fira, que tindrà un eix conductor propi, "El riure", que estarà present a totes les activitats per als infants de menys de 12 anys. En total seran 83 activitats per al públic familiar, protagonitzades per noms com el grup Elèctrica Dharma, El Pot Petit, Pilarin Bayés, Míriam Tirado, Anna Llenas, Cinta Arasa, Joan Turu, Màrius Serra, Jaume Copons i Liliana Fortuny, Elisenda Roca o Martí Gironell. A més, es farà una trobada de geganters a propòsit del nou llibre d'El Cep i la Nansa, i una exhibició castellera dels Castellers de Sants, en el marc de la presentació dels nous títols de les editorials Comanegra i Mediterrània.
11. Els pòdcasts. Com a novetat, La Setmana també acollirà la gravació de diversos podcast culturals enfocats al món del llibre a l'Off Setmana. Dos d'ells, Tàndem i Mentrimentres seran podcasts residents que enregistraran de forma ininterrompuda en el marc del festival. D'altra banda, participaran també en directe durant les tardes cinc pòdcasts literaris de diferents gèneres: "Punt Volat", el pòdcast de Raig Verd, L'Avenç i Enderroc, "Els ulls de clio", de l'Albert Colell, Pau Subirà i Marc Segués; "Llegiu que el món s'acaba", dels bookhunters Sergi Pucet i Laia Bonjoch; "Paraula de Mixa", el podcast d'Anna Pardos que compta amb el suport de l'Associació de Joves Lectors Catalans (AJLC); i "Horabaixa", el podcast de la revista Núvol.
12. Aquesta 41a edició hi haurà 23 itineraris literaris, amb rutes per escenaris on transcorren novel·les, tant a Barcelona com altres punts del territori (Montblanc, Vilafranca del Penedès, Tortosa o Poble Vell de la Mussara, entre altres). Aniran a càrrec d'autors com Màrius Serra, Marta Lloret, Josep Gordi Serra o Teresa Roig.
13. Una tarda de marató negra: el dijous 14 de setembre, de 16.30 h a 19.45, desfilarà Anna M. Villalonga, que presenta Encara maten els cavalls; Jordi Coll, amb El preu de la sang, o L’assassí del Tirant, de Jordi Fernando Aloy. Es presentarà una nova col·lecció, Falciot Negre, de Voliana Edicions, i també els dos nous exemplars de la col·lecció Crims de l’editorial Alrevés: Caront, de Jordi de Manuel, i Viena, 1912, d’Antoni Roca.
14. L'acte de Catorze: el dissabte 16 de setembre a les 12.00, a l'escenari 1, farem un acte en què explicarem el nou Catorze: els nous col·laboradors que s'han afegit al projecte, la nostra filosofia i com serà aquesta casa –que és tan nostra com vostra– ara que estem a punt de celebrar els deu anys. A l'acte, moderat per Gemma Ventura, hi participaran Eva Piquer, Maria Climent, Care Santos, Andrea Jofre, Pep Puig, Marta Nadal, Pilar Codony, Maria Escalas, Sandra Freijomil i Vanessa Palomo, i també hi vendrem bosses.