L’estiu és una bona oportunitat per aprendre. La Universitat de Barcelona obre les inscripcions d’Els juliols de la UB, el cicle de cursos que arriba a la seva vint-i-dosena edició amb nous formats i temes.

Principalment ubicats a l’edifici històric de la mateixa universitat, però també en altres localitzacions, s’ofereixen més de noranta cursos de vuit, dotze, setze o vint hores distribuïts en diverses àrees temàtiques: art, música i cinema, benestar personal i estratègies professionals, ciències naturals i medi ambient, dret, ciències forenses i jurídiques, filosofia, llengua i literatura, entre d’altres. Destaquen especialment les àrees d’emprenedoria, la Universitat d’estiu de les dones, el maig del 68 i revolució i repressió. Els cursos estan oberts a tothom i us n’hem seleccionat 14:


1. Sàvies: l’herència de les dones al coneixement

Una mirada a la història del coneixement des de la perspectiva de gènere per intentar recuperar el paper, invisibilitzat gairebé sistemàticament, que hi van tenir les dones. Una oportunitat per apropar-nos a artistes i muses, al discurs en veu de dona i a quina és la situació en l’actualitat.

Foto: juliols.ub.edu2. Les plantes i la salut

Vols saber quines plantes medicinals poden ser útils en el tractament o curació de moltes patologies comunes? De manera entenedora però amb el rigor científic que requereix, aquest curs ofereix coneixments bàsics de fitoteràpia estructurats segons els seus usos i aplicacions.

Foto: juliols.ub.edu3. Crea les teves aplicacions mòbils

MIT App Inventor és un entorn en línia lliure, gratuït i de codi obert desenvolupat per l’Institut de Tecnologia de Massatchussets (MIT) per a la creació d’apps de manera senzilla i intuïtiva. Aquesta és l’eina amb què, mitjançant pràctiques guiades, els alumnes podran crear aplicacions amb menú i diverses pantalles i també connectar robots i dispositius externs al mòbil.

Foto: juliols.ub.edu4. Emprenedoria i transformació digital

Un curs per aprendre a aprofitar les oportunitats de negoci que generen els canvis socials i tecnològics actuals, ja sigui per a empreses de nova creació com per empreses consolidades que volen incorporar a la seva estratègia les possibilitats que obre el món digital.

Foto: juliols.ub.edu5. L’era de la postveritat

La veritat ha perdut valor i ha quedat impugnada i falsificada, però per què i d’on ha sorgit aquesta indiferència estratègica? Què hi ha a la base d’aquest fenòmen sociopolític conegut com a “postveritat”? El curs proposa un viatge per la veritat, la mentida i la ficció a través de pensadors com Arendt, Gramsci, Foucault o Žižek, entre d’altres.

Foto: juliols.ub.edu6. Filosofies i polítiques de la vida

La vida, com viure-la i la possibilitat d’una vida digna han centrat el debat del pensament del segle XX i els inicis del XXI. Derrida, Foucault, Deleuze, Nietsche, Butler, seran alguns dels filòsofs amb què es farà una immersió sobre la vida i el pensament contemporani.

Foto: juliols.ub.edu7. Introducció a les ciències forenses

L’activitat forense s’ha fet cada cop més popular a conseqüència de l’augment de la complexitat de la societat actual, que cada cop demana més responsabilitats i explicacions. A través de la discussió sobre diversos casos, el curs, que no precisa de coneixements previs, brinda l’oportunitat de conèixer els conceptes bàsics i mètodes de resolució principals de les ciències forenses com la toxicologia, la balística, l’anàlisi d’empremtes digitals o la genètica forense.

Foto: juliols.ub.edu8. L’èxit de les sèries i novel·les mèdiques i científiques

L’auge de la novel·la mèdica i científica, així com també de les sèries del mateix gènere és una bona oportunitat per estudiar els recursos narratius de la literatura com a font de divulgació científica.

Foto: juliols.ub.edu9. Prevenció en salut mental

Una introducció als conceptes bàsics sobre com es genera un transtorn de la salut mental. Està enfocada en els factors de risc i en els indicadors més freqüents en la infància i l’adolescència.

Foto: juliols.ub.edu

Foto: juliols.ub.edu


10. Psicologia positiva aplicada a la vida quotidiana

Un curs teòric i pràctic per introduir-nos a la psicologia positiva, a l’estudi científic del funcionament humà òptim. Relacions socials, compassió, l’atenció plena, el mindfulness, hàbits sans i estratègies per a la felicitat per aplicar-los al nostre dia a dia.

Foto: juliols.ub.edu11. Minories, ètnies i sexualitats excloses

Un curs per aprofundir en el coneixement de la lluita contra l’exclusió social i la discriminació, centrat en el moviment per la igualtat dels afrodescendents als Estats Units, Sud-àfrica i Espanya, la persecució de minories com el poble jueu, l’impacte de la indústria llanera a les poblacions indígenes de Sud-amèrica i la lluita per la igualtat de drets del moviment LGTBI.

Foto: juliols.ub.edu12. Frankenstein o un monstre icònic de dos-cents anys

Aprofitant el bicentenari de l’obra de Mary Shelley, el curs ens convida a conèixer les característiques de la literatura del període romàntic, el paper que hi va tenir l’obra, i els temes que s’hi plantegen, com ara els límits de la ciència.

Foto: juliols.ub.edu13. Del romancer al tablao: el flamenc, molt més d’allò popular

Una aproximació al flamenc a partir de la seva història per conèixer una mica més aquesta pràctica musical, l’evolució del cante, els instruments que l’acompanyen i els seus pals. Es farà amb audicions, música en viu i la pràctica dels seus particulars patrons rítmics.

Foto: juliols.ub.edu14. Les mestres: el llegat en l’educació

A través de debats, tallers i taules rodones es proposa una aproximació al llegat de les dones en l’educació i el paper del gènere en l’àmbit de la ficció, especialment en la literatura infantil.

Foto: juliols.ub.edu

Nou comentari

El piano

Comparteix

Last Dance

It's my last chance/ For romance tonight
Comparteix

Chiquitita

Si es que tan triste estás/ para qué quieres callarlo
Comparteix

La Gymnopédie de Satie

Escoltem una de les peces més conegudes del compositor francès
Comparteix

Tantes coses a fer

La vida és el que et passa/ mentre fas plans per tenir-ho tot lligat

Passadís

Comparteix

La Venus de Botticelli

14 obres d'un dels artistes més reconeguts del primer Renaixement
Comparteix

La soledat segons Hopper

14 obres de l'artista més representatiu de la pintura estatudinenca del segle XX
Comparteix

Soc infermer i només tinc dues mans

14 il·lustracions sobre la rutina del personal sanitari
Comparteix

El silenci dibuixat

14 dibuixos plens de força, misteri i profunditat

Comparteix