Una biblioteca pot ser biblioteca sense tenir sostre i parets. Fins i tot es pot moure amunt i avall. Sobre les rodes d’una bicicleta o d’un autocar. Muntant un camell o en un elefant. Descobrim 14 maneres originals amb què des de diversos racons del món s’apropa la literatura.

1. Biblioburro de Colòmbia. L’any 2000 Luis Soriano, que com a bon educador coneixia el poder transformador de la lectura, va posar en marxa una biblioteca ambulant per portar els llibres allà on escassejaven, als llogarets aïllats de les zones rurals més llunyanes de la seva regió. Va carregar de llibres i històries els seus dos ases, l’Alfa i en Beto, i va començar a recórrer el país. Des d’aleshores, Biblioburro ha fet molt de camí i ha esdevingut una realitat reconeguda i celebrada arreu, font d’inspiració per a moltíssimes persones a tot el món. També existeix un llibre il·lustrat que explica aquesta història.

Foto: Film Festamiens



2. Bibliolibró a Itàlia. És una petita biblioteca i llibreria itinerant, equipada en un motocarro blau cel. Vol promoure la lectura entre els nens i sobretot donar a conèixer la feina de les petites editorials, que ho tenen més difícil per arribar a les llibreries tradicionals.

Tablet Roma



3. La biblioteca The CamelBack, a Mongòlia. Dashdondog Jamba és escriptor, traductor, editor i l’ànima d’aquesta biblioteca tan singular que porta llibres als nens de Mongòlia.

Foto: Jambyn Dashdondog/Mongolian Children’s Culture Foundation/Go Help



4. Arma d’Instrucció Massiva, a Argentina. El nom pot fer una mica de por, però l’Arma d’Instrucció Masiva és una pacifica biblioteca. El seu promotor, l’activista i artista Raul Lemesoff’s, la defineix com una escultura itinerant que transporta i regala llibres. Lemesoff’s diu que la missió de la seva feina és contribuir a la pau a través de la literatura.

Foto: armadeinstruccionmasiva.com



5. La biblioteca Elefant, a Laos. Que cap nen que es faci enrere espantat per la grandària de l’elefant… Aquesta biblioteca tan espectacular es passeja per la provincia de Xaybouly, a Laos, i visita cada dia una escola diferent.

Foto: LaoAmericans Magazine



6. The Street Books, a Portland (Oregon, EUA). És una biblioteca itinerant que distribueix llibres exclusivament a les persones sense sostre de la ciutat de Portland (Oregon, EUA). La seva impulsora, Laura Moulton, és artista, escriptora i professora d’escriptura creativa.

Foto: Street Book



7. La biblioteca Epos, a Noruega. És una biblioteca flotant que ofereix servei a dues regions diferents, situades a la costa oest de Noruega i que existeix des de fa més de 50 anys. Té més de 6.000 llibres i s’hi organitzen nombroses activitats, sobretot dedicades als nens. Dos cops l’any Epos fa un viatge de 45 dies durant el qual visita més de 100 petites comunitats.

Foto: Moment


8. Logos Hope
. Logos Hope és la biblioteca-llibreria flotant més gran del món. És un vaixell enorme que recorre territoris per promoure la literatura. Amb una tripulació internacional, s’hi pot escollir entre més de set-mil llibres. El vaixell disposa de dues-centes cabines i és gran com per albergar fins a un miler de visitants.

Foto: Logos Hope – Facebook



9. Mata Akshara, a Jakarta. El fundador d’aquesta biblioteca mòbil és Nuradi Indra Wijaya. Cada setmana, l’home condueix la biblioteca de tres rodes per portar llibres a sis petites localitats. Els demana quins llibres voldran i tona carregat amb les demandes.

Foto: Duncan Graham/The Jakarta Post



10. Tell a Story, la llibreria ambulant de Lisboa. És una llibreria que està adreçada als turistes, amb l’objectiu que a través de l’obra dels escriptors portuguesos coneguin més a fons el país.

Foto: Tell a Story – Facebook



11. Beep Beep Books, a Filipines. El lema d’aquesta biblioteca bus és “llibres oberts, ments obertes”. La llibreria mòbil recull llibres nous i de segona mà per fer-los arribar a nens i nenes que viuen en indrets especialment desafavorits de Cebu i el seu voltant (Filipines). El projecte contribueix a l’alfabetització d’aquests nens.

Foto: Beep Beep Books – Facebook



12. El tramvia biblioteca, a la República Txeca. Un tramvia vell s’ha transformat en el centre d’un projecte innovador. Ara és una biblioteca dinàmica que recorre 70 quilòmetres cada dia, oferint no només llibres sinó ensenyant també els beneficis de la lectura digital.

Foto: Travel Between the Pages – Blogspot



13. El Bieb Bus, a Holanda. Quan la biblioteca mòbil i el disseny s’ajunten, neix el Bieb Bus. És una estructura formada per dos grans containers, dels que s’utilitzen als vaixells mercaderies, reciclats i apilats un sobre l’altre. Una habitació està plena de llibres (més de 7.000!) i l’altra, al pis de dalt, és una sala de lectura i joc.

Foto: Inhabitat



14. La bici llibre. Gabriel Levinson va construir una bicicleta molt peculiar, que carrega de llibres i els regala pels parcs de Chicago. Les dues coses que més li agraden són pedalar i llegir. “Llegir i pedalaar ens permeten anar on vulguem”, explica Levinson.

Foto: InDigest Magazine

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Anònim a octubre 24, 2016 | 22:51
    Anònim octubre 24, 2016 | 22:51
    Aquí a Catalunya fa molt servei,!

Nou comentari

El piano

Comparteix

Tantes coses a fer

La vida és el que et passa/ mentre fas plans per tenir-ho tot lligat
Comparteix

Qualsevol nit pot sortir el sol

Oh, benvinguts, passeu passeu,/ de les tristors en farem fum
Comparteix

My Way

I did what I had to do/ And saw it through without exemption
Comparteix

That’s Life

I've been a puppet, a pauper, a pirate, a poet, a pawn and a king

Passadís

Comparteix

La soledat segons Hopper

14 obres de l'artista més representatiu de la pintura estatudinenca del segle XX
Comparteix

Soc infermer i només tinc dues mans

14 il·lustracions sobre la rutina del personal sanitari
Comparteix

El silenci dibuixat

14 dibuixos plens de força, misteri i profunditat
Comparteix

Glups!

14 dibuixos d'Andrea Zayas que mostren el món sense embuts dels infants

Comparteix