Els camps de vinyes són un dels paisatges més habituals de Catalunya. Les vinyes donen vins diferents en funció de la seva proximitat al mar, a la muntanya o al vent que les doblega. Catalunya és un territori vitivinícola de tradició mil·lenària i, a través de l’enoturisme, podem conèixer la història i la cultura catalana.

Més de 300 cellers visitables proposen experiències per fer un bon cupatge de patrimoni, paisatge i vins. Coneix les dotze maneres de viure el vi a Catalunya, a través de les seves denominacions d’origen (DO) i consulta totes les activitats i visites arreu del territori.


DOQ Priorat, excel·lència vitivinícola

Al Priorat, la cultura del vi és present en el dia a dia des que un grup de viticultors visionaris van recollir l’herència dels monjos de la Cartoixa d’Escaladei al segle XII i la van convertir en una revolució enològica als anys 80. El resultat: cellers artesanals i familiars que han convertit l’única DO Qualificada de Catalunya en una de les grans regions vinícoles d’Europa per la seva excel·lència.

El celler Perinet ofereix visites guiades, tasts i, fins i tot, participar a la verema. Es una propietat rodejada per varietats locals com el carinyena i garnatxa, així com franceses, que inclouen el Cabernet Sauvignon, el Syrah i el Merlot. Ofereix grans vins elaborats completament a la terra d’origen i destinats al mercat internacional de primeres marques.


DO Montsant, modernisme i vi

La DO Montsant combina el tast dels vins amb les visites a les vinyes i les majestuoses Catedrals del Vi. Són cellers modernistes construïts per deixebles de Gaudí com Cèsar Martinell. És el cas del de Cornudella de Montsant i el de Falset. Exporta el 50% dels seus vins: el negre amb base de garnatxa i carinyena i els blancs amb garnatxa blanca i macabeu.

Es pot visitar el Celler Masroig,, amb prop de 500 hectàrees de vinya pròpia emparades sota la DO Montsant. Les experiències enoturístiques permeten conèixer de primera mà el celler, les vinyes, la verema i realitzar un curs de tast, amb reserva prèvia.


DO Penedès, la més extensa de Catalunya

Ofereix un paisatge d’interminables vinyes de xarel·lo, parellada i macabeu que aporten al vi la seva ànima mediterrània. Els seus cellers es concentren al voltant de Vilafranca del Penedès o de Sant Sadurní d’Anoia. A través de rutes com la Miravinya assaboriràs els seus vins blancs aromàtics i els negres intensos.

L’empresa Viemocions proposa un viatge pel territori i les vinyes del Penedès de la mà del gran músic Pau Casals, visitant els cellers que li rendeixen homenatge i gaudint dels vins que ens dóna la regió.

DO Alella, dels vins laietans a l’actualitat

Situada al costat de Barcelona, és la DO més petita de Catalunya i de la península Ibèrica. Però la seva tradició vitivinícola es remunta fins fa 2.000 anys, quan el poble iber dels laietans va començar a elaborar vins amb pansa blanca, la varietat autòctona de la zona.

Trenta municipis conformen actualment la DO Alella i per ells travessa una jove Ruta del Vi que permetrà al visitant viure experiències vinculades a la cultura vitivinícola i la identitat del territori: des de veremar, fer un àpat entre vinyes amb música en viu o degustar maridatges enogastronòmics, fins a sobrevolar el paisatge en helicòpter.


DO Tarragona, la vinya de Tàrraco

Aquesta DO recull l’empremta que els romans van deixar al cultiu de la vinya a la Costa Daurada, en aquella època en què Tarragona era una de les ciutats més importants de l’Imperi Romà i una de les grans zones productores de vi. El clima suau i la proximitat amb el mar produeixen uns vins suaus que es mariden amb la cuina marinera i els calçots.

En aquest sentit, Mas Vicenç és un celler familiar i modern nascut l’any 2005, ubicat entre els límits de dues DO: la de Tarragona i la de Conca de Barberà. Ofereix l’experiència Walk&Wine, que permet conèixer la tècnica de la marxa nòrdica així com les terres on es cultiva el raïm, les varietats que s’hi treballen, a més de maridatges gastronòmics elaborats en cada edició per un restaurant diferent del territori. Un matí que finalitza amb la visita a les instal·lacions del celler amb una degustació dels productes de Mas Vicenç.


DO Terra Alta, el territori de la garnatxa blanca

Aquesta zona de les Terres de l’Ebre compta amb una tradició vinícola mil·lenària. La seva varietat estrella és la garnatxa blanca, que es cultiva en aquesta DO des del segle XVII i que confereix una marcada personalitat als seus vins frescos i intensos.

La Cooperativa Agrícola Sant Josep de Bot ofereix visites guiades que comencen amb una sortida per conèixer l’entorn natural de Bot i les vinyes de la propietat. Posteriorment, al celler, s’ofereix un tast comentat de cinc vins, amb l’opció d’un tast de tres per als que s’inicien al món vinícola. I a Gandesa comença, també, la Ruta del Vi.


DO Pla de Bages, les tines de pedra seca

A les seves vinyes protegides per la muntanya de Montserrat es troba un tresor patrimonial de la viticultura catalana: les tines de pedra seca. A través d’una ruta per aquesta DO descobreixes aquestes construccions que preservaven el raïm un cop veremat, una solució enginyosa per la llunyania d’alguns conreus i les dificultats del transport.

Bages Terra de Vins ofereix una ruta a les tines a peu de vinya, declarades Bé Cultural d’Interès Nacional, tot degustant alguns dels vins de la DO Pla de Bages. El celler Abadal proposa, també, experiències que inclouen la visita a les populars barraques de pedra seca disseminades per les seves finques, la visita al celler de la masia del segle XII, el seu museu del vi i la col·lecció d’antics carruatges i vehicles de transport, a més de la sala de bótes, degustant el vi blanc de picapoll, la varietat autòctona i més representativa del Pla de Bages.

DO Catalunya, vinyes omnipresents

Aquesta DO comprèn tota la geografia catalana i conviu amb la resta de les 11 denominacions. Les seves vinyes s’estenen per més de 400 poblacions de tot Catalunya. Als seus cellers es pot fer un tast de la diversitat, la tradició, la història i la cultura de fer vi a Catalunya.

DO Costers del Segre, vi d’alçada

Les vinyes dels cellers situades fins a mil metres d’altura conformen aquesta DO on cada glop de vi t’evoca un petit bocí d’aquesta terra. Al seu voltant s’articulen propostes com La Ruta del Vi de Lleida, que conviden a la descoberta gastronòmica, paisatgística, històrica i patrimonial.

El celler de Clos Pons, a través de l’enòleg Martí Magriña, te un bagatge vinícola que consolida el celler com un referent de qualitat dins de la DO Costers del Segre i en l’àmbit internacional.


DO Empordà, dels grecs a l’eternitat

La Costa Brava, el patrimoni medieval i el llegat de Salvador Dalí conformen l’univers d’aquesta DO que va iniciar l’elaboració de vins al segle VI aC, a la colònia grega d’Empúries. Els seus vins, marcats pel cabernet i el potent vent de la tramuntana, impulsen una important indústria de taps de suro que funciona des del segle XVIII. En aquest sentit, per exemple, l’experiència “Costa Brava: ruta enogastronòmica” de l’empresa Venivinum Enoturisme Conscient, permet gaudir del vi i el paisatge de la costa de Palamós. El celler de La Vinyeta proposa, per la seva banda, trobades familiars, activitats infantils, pícnics, esdeveniments concerts entre les seves vinyes.


DO Conca de Barberà, la terra del trepat

En aquesta DO, bressol del cooperativisme vitivinícola, es van construir els cellers modernistes anomenats Catedrals del Vi, que continuen la feina d’elaborar vi amb una varietat autòctona única al món: el trepat. Un segell d’identitat dels cellers de la zona i del Monestir de Poblet, que continua elaborant vi.

Una experiència molt interessant és La Ruta del Trepat, amb la qual es poden descobrir els paisatges de la Conca de Barberà, contemplar les vinyes sense presses, conèixer cellers plens d’història i també degustar vins i caves amb caràcter únic. El trepat és la varietat autòctona de la Conca de Barberà que permet elaborar vins i caves de gran qualitat.


DO Cava, l’efervescència de l’escumós català

El cava o vi escumós català explica una història d’una efervescència vertiginosa iniciada al segle XIX per uns somiadors entestats a perfeccionar el seu mètode d’elaboració: el champenoise. Aquesta DO produeix des de Sant Sadurní d’Anoia, batejada com a capital del cava, 245 milions d’ampolles l’any.

El celler Llopart permet conèixer de primera mà el cicle vegetatiu del cep i la seva agricultura ecològica enmig de vinyes i davant d’una immillorable panoràmica del Penedès i de les muntanyes de Montserrat. El cellers Carol Vallès, per la seva part, acolliran el MOST-Festival Internacional de Cinema del Vi i del Cava el proper 10 de novembre, i la IV edició del Mercat Gastronòmic el 15 de desembre, i també proposen brunch entre vinyes, maridatge amb xocolates, pernils, formatges i fins i tot sushi, entre altres experiències.

Per on començaràs a gaudir de Catalunya a través del vi?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa