Foto: Fundació Jacint Verdaguer


L’obra de Verdaguer ens interpel·la en molts sentits i, avui, poetes, lectors i espectadors ens el mirem amb ulls contemporanis. Del 16 de maig fins al 10 de juny, i en diversos espais de Folgueroles i Barcelona, la Fundació Jacint Verdaguer impulsa una nova edició de la Festa Verdaguer, una festa de festes que aglutina activitats tradicionals i populars d’homenatge al poeta i propostes literàries contemporànies amb poetes, autors i músics.

Sota els versos del poeta com a lema, «Arrossegant sa cabellera solta,/ lo vagarós cometa/ deixa estela de foc pel firmament!», la Festa Verdaguer posarà la poesia al centre com a clau del compromís amb els nostres temps, i ho explicarà a través de les veus de poetes d’avui, d’estudiosos i especialistes de l’obra de Verdaguer, mentre gaudim de la musicalitat del vers i de la seva força i ballem al ritme de la festa popular.


1. Concert d’obertura Veus la poesia?
Dijous 16 de maig, 20 h, Església de Santa Maria, Folgueroles.
Neus Borrell (cant) i Núria Martínez-Vernis (rapsòdia), posen música i veu a Anna Dodas i Jacint Verdaguer amb l’acompanyament musical de Miquel Joan (guitarra). Els artistes crearan peces noves per a aquesta obertura de la Festa Verdaguer 2019.


2. Maleïda 1882, rodant!
Divendres 17 de maig, 15 h, Escola Municipal, Folgueroles.
En un treball estret entre l’escola municipal i la Casa Museu, tots els cicles educatius treballaran Verdaguer a partir de la pel·lícula documental Maleïda 1882, amb el visionat final del curtmetratge editat pels mateixos alumnes i el director, Albert Naudin.


3. Presentació de Roser de tot l’any.
Divendres 17 de maig, 20 h, Casa Museu Verdaguer, Folgueroles.
Roser de tot l’any és un conjunt de 365 poesies marcades per la immediatesa del dia a dia i alhora una bella mostra del que es coneix com a poesia periodística i que tingué una gran acollida. La presentació serà a càrrec de la curadora de l’obra, M. Carme Bernal, i comptarà amb la rapsoda Margarida Tió i el verdaguerista i revisor de l’obra, Ramon Pinyol.

4. Diada Verdaguer excursionista.
Dissabte 18 de maig, 9:30 h, Ermita de la Mare de Déu de la Damunt, Folgueroles.
Una excursió circular de 7,7 km per iniciativa del Centre Excursionista de Catalunya, la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya. En acabar la ruta al pla de La Damunt, Jordi Lara farà una lectura dramatitzada de Lo matí de ma infantesa amb acompanyament musical en viu.


5. Poesia, rap i censura.
Dissabte 18 de maig, 11:30 h, MUHBA Vil·la Joana, Barcelona.
Una visita guiada a les sales dedicades al poeta que es fixarà en el Verdaguer més crític amb la realitat social de la Barcelona del segle XIX i en la reacció censuradora del poder. En la segona part de l’activitat els assistents s’endinsaran al món del rap com a forma artística i altaveu de denúncia. El sentit, la forma i la musicalitat d’alguns dels textos de Verdaguer esdevindrà font d’inspiració per la creació de noves rimes i nous ritmes en aquest taller a càrrec de Pau Llonch. Aquesta activitat és gratuïta però cal inscripció prèvia a través d’aquest enllaç.

6. Festa de l’Arbre de Maig.
Dissabte 18 de maig, 17 h, plaça Verdaguer, Folgueroles.
L’Arbre de maig és l’arbre que presideix la Festa Verdaguer com a símbol de
primavera i evoca la cultura agrària del poble del poeta. Els folguerolencs i folguerolenques i tots els que s’hi vulguin afegir es troben al bosc de la Font Trobada, on es talla un arbre i es porta a braços fins a la plaça Verdaguer. Allí es pela l’escorça i es dreça. La festa acaba amb berenar, danses al voltant de l’arbre i la música dels flabiolaires.

Foto: Fundació Jacint Verdaguer


7. Concert Carpe Noctem de Pelat i Pelut.
Dissabte 18 de maig, 22 h, Jardins de Can Dachs, Folgueroles.
El grup osonenc Pelat i Pelut integra el concepte de poesia i rumba en un espectacle, Carpe Noctem, que porta l’espectador a un viatge pels poetes osonencs des de Verdaguer fins a Víctor Sunyol, passant per Irene Solà, Anna Dodas, Miquel Martí i Pol i Pep Rosanes.


8. Les flors de Verdaguer.
Diumenge 19 de maig, 9 h, plaça Verdaguer, Folgueroles.
Ruta poètica i fotogràfica pels entorns del poble de Folgueroles, acompanyats del fotògraf David Fajula, especialista en fotografia de natura. Tots els que ho vulguin poden participar amb les seves creacions al concurs d’Instagram #lesflorsdeverdaguer. Un jurat premiarà les millors fotografies de la jornada. Aquesta activitat és gratuïta però cal inscripció prèvia.

Foto: Fundació Jacint Verdaguer


8. Mercat del Llibre Vell de Poesia.
Diumenge 19 de maig, 10 h, plaça Verdaguer, Folgueroles.
Tot un matí d’activitats al voltant del XVI Mercat del Llibre Vell de Poesia, que compta amb la col·laboració del Gremi de Llibreters de Vell de Catalunya. Jocs infantils i tradicionals, concurs de rams de flors naturals, ofrena floral al Pedró i inici dels ballets i danses tradicionals de Folgueroles.

Foto: Fundació Jacint Verdaguer


9. Flors del Desvari.
Dissabte 25 de maig, 12:30 h, Ermita de la Damunt, Folgueroles.
El festival literari de la Festa Verdaguer començarà amb la taula rodona En defensa pròpia: l’impacte Verdaguer, amb Bernat Padró, Anna Maluquer i Núria Armengol, dinar a l’aire lliure (el preu de la reserva és de 12€) i, a les 17 h, el recital-concert d’improvisació Flors del Desvari. En aquesta edició el poetes convidats són Raquel Santanera, Ramon Boixeda i Laura López Granell, i els acompanyarà la música de Guillem Plana, Eloi Escudé i David Viñolas.

10. Lluís Soler diu Canigó.
Dissabte 25 de maig, 18 h, MUHBA Vil·la Joana, Barcelona.
L’actor i rapsode Lluís Soler s’ha encarregat de treballar el text i de resumir en un miler els més de quatre mil versos de què consta el poema Canigó, que a mig camí de la història i la llegenda, canta l’origen de la nació catalana. És una obra literària fundacional, un cant a la pàtria que forma part de l’imaginari col·lectiu de tots els catalans. L’entrada té un cost de 8€ i cal reservar-la a través d’aquest enllaç.


11. Plantes i animals que inspiren Verdaguer.
Dissabte 1 de juny, 11:30 h, MUHBA Vil·la Joana, Barcelona.
A partir de les referències que es troben a l’obra d’aquest autor, es proposa una descoberta de les plantes, animals i roques del Parc Natural de Collserola. Es posarà èmfasi especial en el coneixement dels usos tradicionals de les plantes, en els cants dels ocells i en els rastres, que es combinarà amb lectures de poemes i textos on el poeta els menciona. Per aquesta activitat, a càrrec de Pere Alzina i de Gemma Sangerman, cal inscripció prèvia a través d’aquest enllaç.

12. Brossa i Verdaguer, un diàleg.
Diumenge 9 de juny, 12:30 h, MUHBA Vil·la Joana, Barcelona.
El poetes Misael Alern i Raquel Santantera en parlen de la relació (admiració) Brossa i Verdaguer. Gaudirem amb ells de les seves poesies, que es posaran en diàleg.

Foto: Fundació Jacint Verdaguer


13. Musicar Verdaguer.
Dilluns 10 de juny, 12:30 h, MUHBA Vil·la Joana, Barcelona.
Verdaguer és la font a què han anat a abeurar-se compositors d’ahir, d’avui i de demà. Arnau Tordera, música i integrant del grup Obeses, farà lectura dels poemes i dissecció de les músiques per entendre com l’obra de Verdaguer es va actualitzant al llarg del temps través de la música.


14. Roger Mas canta Verdaguer.
Dilluns 10 de juny, 18 h, MUHBA Vil·la Joana, Barcelona.
Les cançons tel·lúriques és un dels treballs més profunds i intensos de Roger Mas, i, segons afirma el cantautor, li va servir per trobar‐se a si mateix. Molt ben rebut per part del públic i de la crítica especialitzada, va obtenir diversos reconeixements i premis. Ara, deu anys després, recupera el contingut d’aquell treball i hi afegeix altres peces de Verdaguer que ha musicat més recentment.


Festa Verdaguer

Del 16 de maig al 10 de juny de 2019 a diversos espais de Folgueroles i Barcelona.

La Festa Verdaguer, que impulsa la Fundació Jacint Verdaguer, aplega més d’una trentena d’actes entre espectacles, conferències, itineraris, concerts i activitats de festa popular.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa