Llibreria Dalmases


La sega, de Martí Domínguez, és una novel·la que reflecteix la brutalitat de la postguerra al món rural. Una de tantes històries en què el protagonista i el narrador és un noiet que, tot i la duresa de l’entorn, troba a la muntanya i a la natura l’esperit que l’ajuda a créixer. Allà endevina que hi ha la possibilitat de conèixer i formar-se en tot el que abans li ha sabut transmetre el mestre, un personatge d’aquells tan estimables, tot i ser represaliat.


El llibre recomanat

Títol: La sega.
Autor: Martí Domínguez.
Editorial: Proa.
Any d’edició: 2015.

Qui el recomana

Llibreria: La llibreria Dalmases.
Adreça: carrer Jacint Verdaguer, 5. Mollerussa (Lleida).

Qui la cuida: Núria Dalmases Castelló, Maria Luz Cervera Iglesias, Marta Ruiz Bosch, Eva Roca Heras, Héctor Vilalta Enrique i Pepita Solé Huguet.

L’ànima de la llibreria: Quan el 1919 en Joan Dalmases, fill de la Segarra, es va casar amb la Josefa Minguell es van establir a Mollerussa. Venien de Tàrrega on ell havia après l’ofici de llibreter fent d’aprenent a cal Güell.

Al carrer Jacint Verdaguer de Mollerussa van obrir una llibreria que a partir de llavors s’ocuparia de la premsa de gairebé tota la comarca. Amb l’arribada dels fills necessitaren ajuda i acudí a l’Alba Minguell, encara adolescent. La botiga li va agradar molt i es va convertir en la mà dreta, primer d’en Joan i després de l’Antoni. Va treballar-hi gairebé vuitanta anys.

L’Antoni, a qui molts coneixen com “El Tonet de la llibreria”, es va convertir en germà gran quan l’hereu, en Joan, va morir a l’Ebre l’any 38. L’any 1974, amb la impagable ajuda de la Maria Carme Castelló, la seva muller, van reformar l’entrada i l’interior del local a l’estil d’aquells anys.

Gairebé vint anys més tard s’incorporà la filla gran, la Núria, que és qui avui se n’encarrega. L’any 1999 va impulsar, també amb l’ajuda de la seva mare, una nova reforma que va ampliar l’espai fins arribar al carrer Balmes, on ara té una altra entrada.

La lectura és la nostra porta al món. D’entrada, perquè ens aporta coneixement de la seva diversitat i complexitat. I de sortida, perquè és una important font de relació amb l’entorn.

Llibreria Dalmases

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa