Catorze
Els 150 anys de l’Edifici Històric en fotos

Nevada de Nadal de 1962. Foto: Institut Amatller d’Art Hispànic, Arxiu Gudiol.


La Universitat de Barcelona celebra el 150è aniversari de l’Edifici Històric, que va inaugurar-se el curs 1872 – 1873. I ho fa amb una exposició fotogràfica que recorre un segle i mig d’història a través de la mirada de la gent.

Després de ser traslladada a Cervera per qüestions polítiques, la Universitat va tornar a Barcelona l’any 1838. Trobant l’anterior seu parcialment destruïda, els alumnes van haver de peregrinar per espais provisionals, com convents desamortitzats, fins que es va construir el nou edifici. Conegut actualment com l’Edifici Històric, va encarregar-se a Elies Rogent, referent del modernisme català, que va vestir-lo amb claustres que recorden els dels monestirs medievals i transmeten una aura de pau difícil de trobar enlloc més. Les tretze aules històriques que s’hi preserven, la Torre del Rellotge, el paranimf, l’Aula Magna, la Sala Ramón y Cajal, el jardí Ferran Soldevila o la Biblioteca, entre d’altres, ja formen part del patrimoni de la ciutat.

Aquests espais acolliran l’exposició fotogràfica col·laborativa, que aplega fotografies d’arxiu, però també aquelles que els ciutadans, responent a la crida feta a l’inici del projecte, han enviat per tal presentar l’edifici a través de la mirada i els records de les diferents generacions d’alumnes i professors que l’han ocupat i viscut. La universitat passa així de ser un espai arquitectònic a ser el bressol d’una comunitat, esdevenint el teló de fons, sempre present, dels fets històrics que aquesta comunitat protagonitza. Repartida en diferents sales, la mostra il·lustrarà com tot allò que ha passat a Barcelona i a Catalunya ha tingut la seva translació en l’Edifici Històric, des de la Restauració Borbònica, passant per una República i dues dictadures i fins a arribar a la recent mobilització de l’1 d’octubre.


Què: l’exposició L’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona: 150 anys en imatges.
On: a l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona.
Quan: fins al 21 de juliol del 2023.

Més informació.

Dolors Pomar, 1930. Fotografia cedida per Lala Gomà.
Més notícies
«L’endemà de la derrota del 1714 els Borbons van tancar la universitat»
Comparteix
La Universitat de Barcelona celebra els 150 anys del primer curs a l'Edifici Històric
Detall del manuscrit de Crònica del rei en Jacme, 1343, patrimoni del CRAI Biblioteca de Reserva. Foto: MVUB
El Museu Virtual de la UB
Comparteix
La Universitat de Barcelona posa a l'abast del públic el seu ric patrimoni
El rellotge que marca el temps de la Universitat de Barcelona
Comparteix
La facultat ha restaurat un dels seus espais més emblemàtics

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Josep Veloso a febrer 20, 2023 | 19:24
    Josep Veloso febrer 20, 2023 | 19:24
    Agraït de poder rebre notícies de la seva editorial Catorze. Josep Veloso
  2. Icona del comentari de: Carme Llopart a febrer 28, 2023 | 09:00
    Carme Llopart febrer 28, 2023 | 09:00
    Quina alegria veure a la Dolors Pomar en aquesta fotografia!! Ens va ensenyar a estimar la literatura i ens va regalar, en tot moment, el seu estil inconfondible. Quin goig... quan la veiem arribar a l'escola i entrar a classe! Era segur que seguiria omplint de bellesa, cada instant... cada gest, cada record!! Gràcies per aquesta exposició!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa