Aquest és un llibre íntim i per a nosaltres molt proper. Un retrat familiar guiat pel compàs de la vida de la Manela, la protagonista nascuda a Andorra el mateix dia que comença l’any 1900. És a la vegada la biografia d’aquest personatge de ficció i la radiografia de l’Andorra del segle XX.

Està inspirada en el que els va tocar viure a moltes dones andorranes al llarg del segle. Això no li treu, però, identitat personal. És tan versemblant, humana i tendra que se’ns fa entranyable des dels primers capítols.

La Manela va seguir els batecs de l’estacionalitat dels ramats transhumants, va sortir d’Andorra de joveneta quan els horitzons de treball eren escassos. Va viure a Barcelona, on va participar de les inquietuds de l’Associació d’Andorrans que hi residien. Va patir les conseqüències de les guerres ajudant refugiats i pagant-ne un alt preu i va atendre el turisme beneficiant-se de la bonança econòmica. I va envellir amb el record dels que ja no hi eren i envoltada per la família, que s’havia fet nombrosa igual que aquesta Andorra que ha crescut tant que es fa irreconeixible.

Una lectura ben especial que actualment es pot llegir en català en la seva versió original. I també traduïda al francès, Manèla (frontière en deçà), i al castellà: Manela (entre fronteras).

El llibre recomanat

Títol:
Frontera endins
Autor: Josep Enric Dallerès
Editorial: Anm Editors
Any d’edició: 2007

Qui el recomana

Llibreria:
Llibreria La Puça
Adreça: c/ de la Vall, 18 (Andorra la Vella)
La cuida: Anna Riberaygua, Pere Miquel Fonolleda, Maria Babot, Gemma Sampons, Kati Campos.

Quatre pinzellades: La Puça va néixer al barri Antic d’Andorra la Vella el 10 de desembre del 1984. Som a Andorra: terra de frontera, terra d’acollida… i aquest fet ens condiciona.

Som una llibreria petita, generalista i alhora especialitzada en llibres i material d’Andorra, comarques veïnes i Pirineu en general. Ens agraden els llibres ben editats, els clàssics, les editorials petites i tenim especial cura amb el llibre infantil.

Després de 28 anys de vida al petit local del centre històric, vam fer una escapada d’un parell d’anys a una botiga més gran i àmplia, amb la intenció de tenir més espai per compartir amb els nostres clients i amics. No obstant això, el barri antic ens reclamava i nosaltres també el necessitàvem. Així doncs, hi vam tornar al cap de dos anys. Però aquest cop una mica més amunt, en una casa centenària on estem molt a gust. Ara els llibres comparteixen l’espai amb productes de la terra, menjar, artesania…

I com en tota casa, en aquesta també s’hi pot dinar, berenar, sopar, prendre un refresc, un cafè o una infusió. Mentre descobrim els llibres nous a la planta baixa i al primer pis, o els llibres d’ocasió al segon. Al cap de casa hi ha un espai per fer reunions o trobades. També organitzem presentacions de llibres, xerrades, concerts de petit format, cursets i estem oberts a qualsevol proposta que ens puguin fer.

Des del dia que vam obrir fins avui han passat força anys. Hem compartit moltes experiències, hem viscut i patit la transformació, per a alguns evolució, del món del llibre i de les llibreries. Hem gaudit molt, hem après de les patacades i estem convençuts que les llibreries independents han de continuar. Cal preservar aquest espai de diversitat cultural en un món cada vegada més globalitzat. Nosaltres som aquí. Us hi esperem.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Carmen Perez-Sauquillo a febrer 08, 2017 | 23:19
    Carmen Perez-Sauquillo febrer 08, 2017 | 23:19
    He tenido el placer de traducir la novela de Dalle res. Me enamoré de Manela cuando le hice una entrevista para la re isa Pinrineis de la embajada de España. Me ofrecí a traducirla. Cuando me lo pidió me entregué en cuerpo y alma. Que todo el mundo la disfrute y se acerque a conocer, y amar, a Andorra a través de esta novela, esté en la lengua que esté Para mi un orgullo devolver a Andorra algo de lo que.me ha dado Andorra. Si ayudo a que alguien se acerque y conozca a través de la novela un poco más a Andorra, me sentiré feliz.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa