Foto: Llibreria Carrer Major


Entre els llibres dels darrers mesos ens ha agradat molt Allò que va passar a Cardós, de Ramon Solsona. L’autor ens planteja la resolució d’un assassinat donant veu als diferents protagonistes. Però de seguida trobem el fons de la novel·la: la gegantina obra hidràulica que als anys 60 i 70 va connectar els llacs de la Vall de Cardós a través de quasi 80 quilòmetres de canalitzacions que, per l’interior de la muntanya, portaven l’aigua a unes centrals elèctriques per proveir electricitat a Barcelona.

Cal imaginar l’impacte que devia suposar per als habitants de la zona l’arribada de la maquinària, de la tecnologia i, sobretot, d’una massa de treballadors procedents majoritàriament d’Andalusia i d’Extremadura. Hem parlat d’intriga, de fets històrics, però perquè hi hagi de tot hi trobem també una història d’amor: la que viuen Santi Vallory i Rossita.

Ramon Solsona dona veu a personatges de diferents estaments que ens expliquen la seva visió parcial dels fets, i ho fa de forma magistral amb els girs i registres locals de cada protagonista. Aquesta visió la complementa amb els textos periodístics d’una revista pallaresa que ens informa de les dades tècniques del projecte hidràulic.

Teleclubs, missions, cançons de l’època, ens situen al mig d’un terratrèmol que va canviar per sempre les valls pirinenques.

Dora Julián i Argimiro Segura


El llibre recomanat

Títol
: Allò que va passar a Cardós
Autor: Ramon Solsona
Editorial: Editorial Proa
Any d’edició: 2016

Qui el recomana
Llibreria: Llibreria Carrer Major
Adreça: c/ Major 13, Santa Coloma de Gramenet
La cuida: Dora Julián, Argimiro Segura, Pedro Serrano i Maria Àngels Gabaldón.

Quatre pinzellades: Llibreria Carrer Major va néixer el 14 de març de 1984 al número 13 del carrer major de Santa Coloma de Gramenet. És una empresa familiar creada amb la voluntat d’oferir a la ciutat un espai de trobada al voltant del llibre.

En aquests moments som la llibreria de referència de Santa Coloma i un espai cultural on al llarg de l’any oferim activitats culturals i lúdiques. Una d’elles és La cita de poetes i La primavera literària, en què els autors locals tenen un marc per exposar i oferir al públic les seves creacions.

En aquest moments, la llibreria la gestiona la Dora Julián, que n’és la fundadora juntament amb el seu marit, i gerent de la llibreria, Argimiro Segura, i dos llibreters, Pedro Serrano i Maria Àngels Gabaldón. Des del 2007 formem part de la Cooperativa Bestiari, dedicada a la logística i serveis, que en l’actualitat agrupa una vintena llarga de llibreries independents de tota Catalunya.

El desembre de 2016 hem rebut dues distincions que ens han fet molta il·lusió: d’una banda, el segell de Librerías de Calidad del Ministerio de Cultura. De l’altra, el Premi Ciutat de Santa Coloma, que ens l’han concedit els nostres veïns per la nostra tasca a favor de la promoció de la ciutat.

Foto: Llibreria Carrer Major

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa