Estimats consellers meus

El president ha fet molt bé de no voler-hi dones. Les dones, ja se sap, són cridaneres i histèriques

Vint-i-cinc anys després de la mort de Montserrat Roigcom a homenatge i reivindicació d’una autora necessària, recuperem cada setmana un article de l’escriptora, il·lustrat per Cristina Losantos.
 

Il·lustració: Cristina Losantos


Ben enclenxinats i endreçats, quasi tots amb corbata fàl·lica, els homes del primer govern de la Generalitat es van presentar a la premsa. La Generalitat, per sort o per desgràcia, no és una taverna, però aquí aniria bé la cançó que cantava en Porter Moix als anys dels Setze Jutges, allò de: “Tots són homes, no hi ha dones, que els fa vergonya entrar.” No sé si les dones tenen vergonya d’entrar-hi, però el que a mi m’avergonyeix una mica és la contundència de l’Honorable en dir, segons sembla, que prefereix dotze apòstols i que, a l’inrevés de Jesucrist, no vol saber-ne res de la Marta i la Maria. 
 

Ja veurem si els consellers seran honorables, també. De moment, en tenim una bona amanida: des dels que han estat empresonats o exiliats sota el franquisme fins els qui s’hi han entaforat com sargantanes camaleòniques, com el senyor Folchi, el qual, si no recordo malament, als meus temps universitaris duia cadenes fàl·liques i llepava la gura d’un senyor de mal record anomenat García Valdecasas. Farà també de Judes entre els dotze apòstols elegits per en Tarradellas? 

 

El president, però, ha fet molt bé de no voler-hi dones. Les dones, ja se sap, són cridaneres i histèriques. Xerraires i ploraneres. Al govern de la retenció i l’estrenyiment les dones faríem nosa perquè encara no tenim les funcions gaire regulades. El poder, així, queda ben clar qui el té i qui el vol tenir in secula seculorum
 

De tota manera, el meu optimisme no té límits i sé que hi haurà consellers que escoltaran la veu de les dones. A Sanitat, o Cultura, Treball o Obres Públiques, hi ha, avui mateix, propostes feministes molt concretes. Pregunteu, sinó, a les dones que passen la vida quotidiana entaforades en barris de malviure, o indagueu què vol dir això de sotmetre el teu cos i la teva maternitat a ginecòlegs sense escrúpols, o escolteu les mestres que han de lluitar contra llibres de text que són corretges de la ideologia repressiva i autoritària. O les obreres que venen la seva força de treball com a “productores” de segona classe.
 

Així, estimats consellers meus, sigueu modestos i que el poder escarransit i sense calés que us han atorgat no us porti a oblidar l’altra cara del mirall. Sé que alguns de vosaltres no voldreu netejar la mala consciència amb una subconselleria de la dona, perquè no us agrada en Giscard d’Estaing —que així ho féu a França i en sortí acusat— i perquè sabeu molt bé que, de guetos, ja en tenim prou.
 

Si escolteu la proposta feminista, que és apta per a totes les conselleries, tindreu la nostra benedicció. Que així sia. 
 

Mundo Diario, 11-12-1977 
 
 Article inclòs en el llibre
Montserrat Roig
Diari d’uns anys (1975-1981)

 

© dels articles: hereus de Montserrat Roig 
© foto coberta: Pilar Aymerich
© d’aquesta edició: A Contra Vent Editors, 2008

14 pensaments de Montserrat Roig, aquí.

Nou comentari

Les flors de cada mes
Un calendari ens ensenya què floreix, de gener a desembre, en un jardí molt especial de Londres
Més entrades...