Hem escollit El vaso de plata, no només perquè ens agradaria reivindicar el gènere de relats, sinó també perquè es tracta d’un llibre preciós basat en una història real, la de tots.

Antoni Marí, el seu autor, evoca la seva infantesa a l’illa de Mallorca tot explicant-nos una mica millor una època passada, quan tot semblava més fàcil i, alhora, molt més complicat. Amb El vaso de plata el lector es veu envoltat de pinedes i cales meravelloses, de festes de poble i d’estius interminables, mentre és espectador directe de com el camí de la infància a la maduresa és tan bonic com traumàtic. Podem dir, sense por a equivocar-nos, que aquest petit llibre és un dels que reflecteix amb més serietat i amor el que significa realment l’adolescència.

La pèrdua d’un amic, les excursions dominicals, la complicitat amb els avis i la por de ser descobert pels pares en una trapelleria conformen alguns dels temes principals d’aquests relats concisos i francs, en què s’amaga l’etern sentiment d’enyorança. És una joia que, fins al dia d’avui, no ha decebut a ningú a qui li hem recomanat.

Amb els contes d’Antoni Marí rius, i molt. T’emociones, això per descomptat. També plores, però només una mica.

Però sobretot, sobre totes les coses, el que fas és viure’ls.


El llibre recomanat

Títol: El vaso de plata
Autor: Antoni Marí
Editorial: Libros del Asteroide
Any de l’edició: 2009

Qui el recomana

Llibreria: Galatea.
Adreça: carrer Jesús, 5-7 (Reus).
La cuida: Judith, Anna, Sílvia, Diego, Sergi, Emili, Núira, Lorena, Encarna, Irina, Ester, Aurélia, Joan Peñas i Beatriz.

Quatre pinzellades: Sempre fem broma dient que la llibreria té la mateixa edat que la meva filla gran. Quan vam arribar a Reus fa 29 anys, ho vam fer amb un nadó de quatre mesos, uns quants diners estalviats i molta il·lusió. Ni la meva dona ni jo veníem del món de les lletres (jo sóc llicenciat en química) però l’esperit de lectors l’havíem cultivat durant molts anys. A poc a poc, vam aconseguir fer-nos un lloc al cor dels habitants de Reus, i fins avui ha estat una experiència molt bonica.

Des que vam arribar, sentim l’orgull i la satisfacció de ser un referent per als nostres clients, que és l’objectiu prioritari de tots els que fem possible la llibreria. Un personal entregat amb una clara vocació de servei i una gran professionalitat és la clau del funcionament de Galatea. Cal tenir en compte que ens trobem en un sector que a vegades és complex i difícil, on un ampli coneixement dels nous gustos i tendències, així com dels temes i personatges de l’actualitat ha d’anar de la mà amb la formació en els referents clàssics de la literatura universal.

El 4 de desembre de 2015, després d’una reforma total de l’espai, vam presentar una nova Galatea al públic. La nostra intenció va ser adequar la llibreria a les noves demandes dels nostres clients, intentant oferir un concepte més obert i actual. La bona resposta dels lectors ens confirma que una presentació més atractiva i una atenció al client molt més personalitzada és el bon camí a seguir per a nosaltres. L’any que ve, Galatea complirà trenta anys com a llibreria de caràcter general a Reus. Durant tot aquest temps hem estat testimonis de la revolució tecnològica més important dels últims temps al sector, però sense perdre l’essència que inspira la passió pel llibre i la lectura.

Personalment, crec que l’ofici de llibreter sempre ha tingut un enorme component vocacional. Fins i tot en els moments més difícils al llarg dels anys, les llibreries hem sabut estar al costat dels lectors i de la societat a la qual pertanyen. Crec sincerament que aquest serà el futur dels llibreters en general i de Galatea en particular: acompanyar amb la nostra professionalitat a totes aquelles persones que, com nosaltres, senten passió per la lectura, que considerem (i considerarem sempre) com l’activitat intel·lectual més íntima i la transmissió d’idees i sentiments més universal.

Joan Peñas

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa