Foto: Alibri Llibreria


Entre les millors obres de Lev Tolstoi es troba la novel·la breu La mort d’Ivan Ílitx (1887). En aquest relat, Tolstoi narra amb gran concreció la malaltia i el final de la vida del seu protagonista, el magistrat Ivan Ílitx. La història comença amb l’anunci de la seva mort, causada per un accident domèstic, i l’enterrament. Ell és un personatge gris que sempre ha viscut segons les convencions socials de l’època.

En aquest conte o paràbola, Tolstoi tracta el tema de la mort d’una manera molt intensa, dolorosa i podríem dir que fins i tot amb certa impassibilitat. No hi ha cap intenció de reconciliar-nos amb la nostra mort, més aviat amb la realitat més insuportable.

Tolstoi descriu amb precisió els avenços de la malaltia, una degradació física que rau en una crisi moral encara més dolorosa. Davant del final, Ivan Ílitx renega de la seva vida convencional, basada en la hipocresia i l’artifici, en vers la superioritat moral de la vida en contacte amb la natura dels personatges més senzills. Són els camperols o el seu criat Guerassim, les úniques persones amb qui Ivan Ílitx s’hi troba bé.


El llibre recomanat

Títol: La mort d’Ivan Ílitx
Autor: Lev Tolstoi
Traductora: Anna Estopà
Editorial: Quaderns Crema
Any d’edició: 2013

Qui el recomana

Llibreria:
Alibri Llibreria
Adreça: carrer Balmes, 26 (Barcelona)
La cuida: gairebé 25 persones provinents de l’àmbit de la cultura i la universitat (filologia, història, estudis literaris, filosofia, psicologia, etc.) amb un sincer esperit de servei als nostres clients.

L’ànima de la llibreria: la llibreria fou fundada l’any 1925 i va ser una iniciativa de Herder Verlag, de Freiburg (Alemanya). Quan la seva producció editorial va començar a disposar d’un fons de certa importància en llengua castellana, es va contemplar la possibilitat de muntar una llibreria en un país de parla castellana. En un principi es va dubtar entre Madrid o Barcelona, però finalment s’optà per la segona, on encara continua. Cal destacar que la llibreria sempre ha estat gestionada per la mateixa família d’origen alemany. El 1999 vam canviar-li el nom, i va passar de dir-se llibreria Herder a Alibri Llibreria; això sí, mantenint-ne la ubicació original al carrer Balmes 26 de Barcelona.

Som una llibreria generalista amb seccions especialitzades en idiomes, psicologia, pedagogia i humanitats, entre d’altres. Disposem d’un fons amb més de 110.000 llibres repartits en 1.300 metres quadrats i dues plantes al centre de la ciutat. Des de 1941 tenim el títol de llibreria universitària. Actualment, treballem amb el públic habitual i amb institucions públiques i privades com universitats, empreses, administració pública o biblioteques.

Foto: Alibri Llibreria

Comentaris

  1. Icona del comentari de: ALIBRI LLIBRERIA a juny 02, 2017 | 12:02
    ALIBRI LLIBRERIA juny 02, 2017 | 12:02
    Moltes gràcies per comptar amb nosaltres!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa