Vint-i-cinc anys després de la mort de Montserrat Roig, com a homenatge i reivindicació d’una autora necessària, recuperem cada setmana un article de l’escriptora, il·lustrat per Cristina Losantos.

Il·lustració: Cristina LosantosJo creia que en Fraga ens volia ben casadetes, endreçadetes i polidetes. Jo creia que en Fraga —i l’estol de mascles encorbatats i nostàlgics— ens volia només mares sublimades i amb un kleenex permanent a la mà per a netejar la candela dels fills que hem anat fent per aquests mons de déu i de l’amor. Jo creia que en Fraga només ens volia ben netes i sempre a punt, com girl scouts amatents, per a endreçar calaixos, clenxinar criatures, rebre visites i comanar minyones —això les dones que ell coneix, és clar—, anar a la plaça, posar-nos rul·los cada dissabte a la nit abans de fer l’amor amb els nostres marits cansats d’una setmana de treball més aviat feixuga. Jo creia que per a en Fraga les dones érem bellesa i poesia. Érem l’àngel de totes les aspiracions masculines, les muses de totes les frustracions edipianes, el repòs dels guerrers, de tots aquests guerrers que ahir s’arraparen al carro de la dictadura i avui fan el saltironet de la cardina amb la democràcia. Jo creia, en fi, que gràcies a en Fraga el matrimoni continuaria indissoluble, la família, el municipi i el sindicat inalterables i que nosaltres, les dones, continuaríem essent tractades com a reines cada nit, al llit, enmig de vànoves de color blau cel, empeses pel desig davant d’aquests homes que són capaços de cridar: “¡la calle es mía!”

Però res de tot això: la frustració ha estat immensa en llegir una de les darreres declaracions del cavaller Fraga. En aquestes declaracions, en Fraga deia que defensaria —ell i els seus— la dona “violentada”. O sigui que se’ns ha acabat la relativa tranquil·litat, a les dones d’aquest país. Ara ja no ens queda l’esperança d’endreçar calaixos o netejar culs de criatures. Ara ja no podem témer només ésser violentades una vegada a l’any, segons les estadístiques. Ara haurem de ser violades a fi que el cavaller Fraga ens demostri la seva virilitat i la seva disponibilitat per a defensar les nostres febleses.

Però, què passarà si no ens deixem violar fàcilment?

Mundo Diario, 1-5-1977Article inclòs en el llibre
Montserrat Roig
Diari d’uns anys (1975-1981)

© dels articles: hereus de Montserrat Roig
© foto coberta: Pilar Aymerich
© d’aquesta edició: A Contra Vent Editors, 2008

14 pensaments de Montserrat Roig, aquí.

Nou comentari

El piano

Comparteix

No ho puc fer per tu

Si ets bo per començar, també vull veure si ho acabes
Comparteix

Last Dance

It's my last chance/ For romance tonight
Comparteix

Chiquitita

Si es que tan triste estás/ para qué quieres callarlo
Comparteix

La Gymnopédie de Satie

Escoltem una de les peces més conegudes del compositor francès

Passadís

Equipo Crónica. Sense títol, 1972. Aquarel·la i guaix sobre teixit, 54 x 39 cm.
Comparteix

Tots van ser Picasso

Els Espais Volart exposen la col·lecció de 400 tapets decorats per artistes i escriptors en solidaritat amb el pintor
Comparteix

La Venus de Botticelli

14 obres d'un dels artistes més reconeguts del primer Renaixement
Comparteix

La soledat segons Hopper

14 obres de l'artista més representatiu de la pintura estatudinenca del segle XX
Comparteix

Soc infermer i només tinc dues mans

14 il·lustracions sobre la rutina del personal sanitari

Comparteix