Foto: Llibreria Geli


Amb un llenguatge que recupera tota una sèrie de paraules que ja no s’escolten –i tant de bo es tornessin a escoltar pel bé de la nostra llengua–, la Gemma Ruiz recupera i construeix una història gairebé èpica, d’una sèrie de dones, tal com diu el tòpic, d’un temps, d’un país. Que fa que ens entendreixi, ens emocioni…

Dones que van néixer a pagès. Dones que van fer la guerra. Dones que van treballar a la indústria tèxtil. Dones que van fer el que calgués per tirar endavant la seva família. En definitiva, tal com diu l’autora, unes heroïnes.


Pere Rodeja


El llibre recomanat

Títol: Argelagues.
Autor: Gemma Ruiz.
Editorial: Proa.
Any d’edició: 2016.

Qui el recomana

Llibreria: Llibreria Geli
Adreça: c/ Argenteria, número 18 (Girona)
La cuida: Irene Gibert, Pere Rodeja, Josep Domenech Ponsatí, Lourdes Oller, Aaron Sanchez i Xavier Delós.


De les quatre grans llibreries que hi havia a Girona, la Roca, la Franquet, la Pla Dalmau i la Geli, aquesta és l’única que encara es manté en la seva ubicació original i amb la seva activitat comercial. L’any 1878, Francesc Geli Geli, veí de Llampaies, es va establir a Girona per muntar una fleca al número 18 del carrer de la Cort Reial. Un any més tard es va casar amb Àngela Costa, fillola del matrimoni propietari de Ca l’Oms, un petit comerç dedicat a la venda de fils, llibres, papers i cordons, i va convertir Ca l’Oms, situada al número 19 del mateix carrer, en llibreria, i posteriorment va obrir una altra entrada per l’Argenteria. La llibreria Geli va estar regentada per aquesta família fins que el 1988, que va ser traspassada a la família Rodeja-Gibert.

Amb els anys, la llibreria ha esdevingut una de les botigues més entranyables de la ciutat. Ha sabut superar les crisis i les desamortitzacions, i continua essent una botiga particular amb un fons històric de més de 200.000 llibres, que li permet mantenir el mite que “el que no es troba a can Geli no es troba enlloc”.

Foto: Façana de la llibreria Geli a l’Argenteria. 1910. Col·lecció Ajuntament de Girona.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: J. Sànchez Garcia-Fageda a abril 01, 2017 | 18:45
    J. Sànchez Garcia-Fageda abril 01, 2017 | 18:45
    Jo sóc un comprador habitual de la llibreria. Tots els meus llibres han sortit del seu fons d'armari des de la dècada dels 60. I no puc canviar d'establiment perquè m'uneix un sentiment entranyable que cap altre em podria donar. Si no hagués sigut per en Pere Rodeja, pare, no hagués tingut mai l'estima que sento per els llibres. El meu reconeixement a tota la família i als empleats. És un plaer trepitjar l'establiment.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa