Foto: Gemma Ventura


El vaig llegir fa poc. Em va sorprendre molt perquè cada capítol està escrit des de la perspectiva d’un animal diferent. Wajdi Mouawad entra dins de cadascun per veure què pensa, què sent, com veu allò que té al voltant.

És la història d’un home que assassina una dona d’una forma molt bèstia i desagradable. El marit de la víctima busca l’assassí només per saber qui ha estat, i no per venjança. Però per altra banda és molt poètic i tendre, perquè, per exemple, hi ha un gos que explica una escena, però des del seu punt de vista, és a dir, detallant, al mateix temps, què és el que sent ell. També hi ha una aranya que fa vida en un bar, i ja té la teranyina feta en un cantó. I sap com és la vida del cambrer que hi treballa.

En el fons, aquest llibre és capaç d’obrir-te la mirada. Quan l’acabes ho veus tot diferent. L’autor té molta empatia, no només cap a les persones sinó cap al conjunt del planeta. I això et fa plantejar que ajudant i respectant els altres no canviarem el món, però sí que farem que giri millor.

Javi Peláez i Alaitz Fernández

El llibre recomanat

Títol
: Ànima
Autor: Wajdi Mouawad
Traductora: Anna Casassas Figueras
Editorial: Edicions del Periscopi
Any d’edició: 2014

Qui el recomana

Llibreria: Aida Books
Adreça: carrer Astúries, 78 (Barcelona)

Quatre pinzellades: Aida Books pertany a una ONG que, entre d’altres projectes, també té cinc o sis llibreries repartides per l’Estat espanyol. Aquesta la vam obrir entre l’octubre i el novembre del 2015. Els llibres ens els donen. Una tarda ens en van arribar a dur gairebé 200! Ara bé, vendre’ls costa més. I s’ha de tenir en compte que dels beneficis se n’ha de restar el lloguer, les despeses de llum.

Els diners que guanyem amb cada llibre que venem serveixen per ajudar nens que tenen problemes de cardiopatia a Guinea. En principi els tracten allà, però en cas de necessitat vénen aquí i els operen. Nosaltres cobrim el tràmit burocràtic per portar-los i el tractament. A més a més, mentre estan aquí, els cuiden una família d’acollida. L’any passat, sumant els beneficis de les altres llibreries, vam poder ajudar 37 nens. Ara mateix hi ha una nena a Barcelona que està sent tractada i evoluciona molt bé.

Som entre 35 i 40 voluntaris. Ens repartim els torns de matí i de tarda, depenent de les possibilitats de cadascú. Venir, compartir el temps, esforçar-te i participar-hi et dóna vida. Potser no tenim els últims best-sellers, però hi trobareu grans clàssics. Aquí estem fomentant la cultura, donem una nova vida a llibres que estaven plens de pols i ajudem nens que tenen moltíssimes dificultats. Si aquesta llibreria la cuidem i l’empenyem entre tots, és perquè hi creiem.

Foto: Gemma Ventura

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa