Foto: John Loo
Pensar el món. Qüestionar-nos qui som i què fem. Entendre que escriure també és una oportunitat per obrir noves portes i per eixamplar horitzons. Del 15 al 24 de març, amb el títol Literatura encarnada, arriba la cinquena edició del Festival MOT. Girona i Olot rebran escriptors catalans i d'arreu del món per compartir la seva mirada sobre la realitat que ens envolta. Fem un recorregut per les propostes que hi trobarem.
A Girona:
Inici del festival
Dijous 15 de març a les 18.00, a la biblioteca Carles Rahola.
Amb Josep Ramoneda, comissari del MOT.
"El primer compromís de l’escriptor és amb l’escriptura. El segon, amb si mateix, amb la seva manera d’estar en el món i de viure l’experiència, aquest moment en què es produeix el contacte amb els altres o amb les coses. La literatura construeix ficcions, la seva veritat no és la veritat del coneixement científic, és d’una altra dimensió, està en la consistència del relat. Però, com diu James G. Ballard, vivim embolcallats per un núvol de ficció i, si no volem perdre peu, potser avui la funció de la literatura és construir realitat. Encarnar: revestir d’una forma corporal, especialment humana, personalitzar. Literatura encarnada és aquella que vol testimoniar la realitat que ens envolta, ja sigui en l’àmbit de l’experiència privada o col·lectiva. I així l’escriptura es fa carn. I habita entre nosaltres."
Escoltar i escriure
Jaume Muñoz, Llucia Ramis, Guillem Frontera i Ferran Torrent.
Dijous 15 de març a les 18:00, a la biblioteca Carles Rahola.
Tots tres tenen en comú la denúncia dels excessos dels poderosos i l'ús de la novel·la per escoltar la societat i fer-la sonar amb la seva llengua. Jaume Muñoz, historiador i estudiós de la relació entre literatura i corrupció, els acompanyarà.
El mite de la innocència
Care Santos, Juan Cruz i Andrés Barba.
Dijous 15 de març a les 20:00, a la biblioteca Carles Rahola.
Protegir-nos de la innocència pot evitar-nos els desencants de la vida? Andrés Barba desmitifica la infància en la seva última novel·la, República prodigiosa, i Care Santos a Mitja vida dona veu a la generació de dones que tenia quaranta anys quan va arribar la Transició. Els acompanyarà el periodista i novel·lista Juan Cruz.
Escriptura i exploració
Pep Coll, Miquel de Palol i Eva Vàzquez.
Divendres 16 de març a les 18:00 a la biblioteca Carles Rahola.
"L'art és exploració perquè res apareix mai del no-res", diu Miquel de Palol. I explorant es pot arribar al cor de l’experiència humana com fa Pep Coll. Moderarà la conversa la periodista Eva Vázquez.
Llum en la foscor
Andreï Makine i Xavier Pla.
Divendres 16 de març a les 20:00, a la biblioteca Carles Rahola.
L'autor franco-rus conversarà amb el professor de literatura contemporània sobre la vida quotidianitat al món soviètic.
Al cor de la història
Philippe Sands i Miquel Berga.
Divendres 16 de març a les 22:00, a la biblioteca Carles Rahola.
Del dret a l'escriptura, Sands reconstrueix la barbàrie nazi i la formulació de conceptes jurídics claus: els crims contra la humanitat i el genocidi. Fa servir l'escriptura com a arqueologia del present. En parlarà amb Miquel Berga, professor de literatura anglesa i estudiós de la Guerra Civil.
Narrar la delinqüència ordinària
Teresa Solana, Santiago Tarín i Pep Coll.
Dissabte 17 de març, a les 12:00, als jardins fora muralla
Crim i sensacionalisme sempre han anat plegats, però últimament els mitjans contemporanis sembla que no se'n puguin separar. La informació esdevé espectacle. Ho debatran els ponents amb Anna Punsí, periodista especialitzada en successos i tribunals.
Novel·lar el conflicte basc
Edurne Portela i Kepa Aulestia.
Dissabte 17 de març, a les 18:00, a la biblioteca Carles Rahola, Girona.
La construcció literària d'un conflicte marcat per una profunda fractura a la societat, amb quatre dècades de violència. Aquest serà el tema d'aquesta ponència amb Josep Ramoneda, comissari del festival.
Escriptura de resistència i futur
Erri de Luca i David Fernàndez.
Dissabte 17 de març, a les 20:00, a la biblioteca Carles Rahola, Girona.
“Mai abans els peixos i el plàncton del Mare Nostrum s’havien alimentat tant d’éssers humans”, diu Erri De Luca, que adverteix sobre la retallada constant de drets a les persones i reconeix el risc d’avançar cap a l’autoritarisme postdemocràtic. Amb ell conversarà un altre resistent: el periodista i activista social David Fernàndez.
Literatura i malestar
Mar Bosch, Vicenç Pagès, Xevi Sala i Valèria Gaillard.
Dijous 22 de març a les 18:00 a la sala el Torín.
“La gent més equilibrada que conec no necessita escriure, pintar ni compondre cançons”, diu Vicenç Pagès. Però ni que sigui per donar espurnes de sentit o per trobar-nos a nosaltres mateixos i assumir la precarietat, escrivim.
Escriure el món postsoviètic
Mircea Cartarescu i Bashkim Shehu.
Dijous 22 de març a les 20:00 a la sala el Torín.
Hem viscut allunyats i fa anys que va caure el mur, però els escriptors de l'est busquen sovint el seu dol a través de les paraules sense caure en els miratges del present.
Mos Maiorum (El costum dels nostres avantpassats)
Companyia Antic Teatre.
Dijous 22 de març a les 22:00 al teatre principal d'Olot.
El mes d’abril de 2015 es va produir un dels naufragis més greus de la història del Mediterrani, que va provocar gairebé un miler de morts davant les costes de Lampedusa. Mos Maiorum neix de la inevitable pregunta: Per què no s’evita aquest genocidi amagat?
Aporofòbia i memòria
Luís Sepúlveda i Anna Ballbona.
Divendres 23 de març a les 18:00 a la sala el Torín.
La novel·la negra és un testimoni de la societat. Sepúlveda parlarà de l'aporofòbia de Xile, i de com s'encarna en la literatura. En aquesta exploració l'acompanyarà la periodista i escriptora Anna Ballbona.
Explicar a un mateix
Luisgé Martín i Bel Olid.
Divendres 23 de març a les 20:00 a la sala el Torín.
El primer compromís amb un escriptor és amb si mateix, però sovint pot passar desapercebut. D'això parlaran els dos escriptors en aquesta trobada.
Les persones i les regles
Hakan Gunday i John Carlin.
Divendres 23 de març a les 22:00 a la sala el Torín.
Existeix el mal? John Carlin i Hakan Gunday parlaran de les les llibertats, dels homes i de les regles, que a vegades governen però d'altres desgovernen.
Quatre gats
Rodamons serveis culturals, amb Carles Alcoy i Assumpta Mercader.
Dissabte 24 de març a les 11:00 a la plaça Puig del Roser.
Aquest espectacle familiar és un pastís fet per quatre ingredients: masclisme, guerra, xenofòbia, i immigració. Els nens pregunten i els contes responen.
Periodistes en territori de guerra
Bru Rovira, Plàcid Garcia-Planas, John Carlin i Carme Colomina.
Dissabte 24 de març a les 12:00h, a Ver-mot.
Des d'Hiroshima no hem viscut cap guerra mundial, però el món és ple de guerres locals o regionals.
Escriptura encarnada i cultura digital
Belén Gopegui i Enric Puig Punyet.
Dissabte 24 de març a les 18:00 a la sala el Torín.
Què passarà amb la literatura en el món digital? Canviar l’escriptura? La idea de novel·la que ens habita és compatible amb l’univers de Facebook? Escriure a l’era digital, aquesta és la qüestió.
Gopegui, que s’ha endinsat en les implicacions de la nostra relació amb el món digital a la seva darrera novel·la, en parlarà amb l’escriptor i filòsof Enric Puig Punyet.
La literatura com a memòria col·lectiva
Ngugi Wa Thiong'o, Salem Zenia i Josep Ramoneda.
Dissabte 24 de març a les 20:00 a la sala el Torín.
“Humiliar la gent pel seu idioma i la seva cultura a través de la violència és una amenaça comuna a totes les situacions de colonització”, deia Ngugi Wa Thiong’o, que, l’any 1977, quan el govern de Kènia el va empresonar va decidir recuperar per a la seva escriptura la seva llengua natal, el kikuiu. Va haver de fugir del país per poder testimoniar la cultura cabilenca i la llengua amaziga. Els acompanyarà el comissari del MOT, Josep Ramoneda.
Literatures encarnades
Retrat il·lustrat amb Joma, Sílvia Bel i Miquel Jordà.
Dissabte 24 de març a les 22:00, a la sala el Torín.
El festival s'acabarà amb la lectura il·lustrada del tema del MOT d'enguany: la literatura encarnada.